DosyaEğlence

Valve SteamOS, Steam Machines ve Steam Controller hakkında bilmeniz gerekenler

2002 yılından beri PC oyunlarının indirilmesi noktasında büyük hizmetler sunan Steam yazılımı sayesinde PC oyunları alanında hatırı sayılır bir üne kavuşan Valve gözünü oturma odalarına dikti. Geçtiğimiz hafta duyuruları yapılan SteamOS ve Steam Machines ile Valve bu alanda da adından söz ettirmek istiyor.

valve-steam-ekosistem-011013

Valve’ın duyurusunu yaptığı oturma odası stratejisi üç farklı ayaktan oluşuyor. Washington merkezli şirket SteamOS, Steam Machines platformu ve Steam Controller adlı kumandanın duyurusunu yaptı. Bu yazıda Valve’ın oturma odası planlarıyla ilgili detayları bulabilirsiniz.

SteamOS: Bir ekosistem doğuyor

Valve’ın Steam etrafında kurguladığı bir işletim sistemi olan SteamOS Linux mimarisini temel alıyor. Valve’ın geliştirici ekibi Linux üstüne eksiksiz bir oyun işletim sisteminin ihtiyaç duyacağı her türlü detayı yerleştiriyor.

SteamOS’i ilgi çekici kılan noktalardan ikisi ücretsiz olması ve yüklemek için herhangi bir Valve donanımının gerekli olmaması. Steam OS’i geniş yelpazede cihaza yüklemek mümkün olacak. Valve henüz SteamOS’i çalıştırabilecek makinelerle ilgili detayları açıklamadı, ancak şirketin bu işletim sistemini üreticilere ücretsiz olarak lisanslaması bekleniyor. Bu noktada SteamOS’in Android’e benzer bir yaklaşıma sahip olacağını düşünebiliriz.

valve-steamos-011013-2

Valve’ın vadettiklerine göre SteamOS hoşa gidecek çeşitli özellikleri bünyesinde barındıracak. Bunlardan ilki In-home Streaming, yani ev içi içerik akışı, sayesinde oyuncuların Windows ve Mac makinelerindeki oyunları SteamOS ile çalışan makinelerinde oynamasına izin veriliyor. Valve’ın belirttiğine 3 binden fazla oyun bu özelliği destekleyecek. Steam tarafından sağlanan oyunları çalıştırabilen mevcut bir makine, aynı ağ içindeki SteamOS yüklü bir makine üzerinden oyunları TV’ye yansıtabilecek.

SteamOS de birçok modern cihaz gibi çeşitli medya servislerini destekliyor, bu işletim sisteminin çalıştığı makinelerle şarkı, TV programları veya filmlere erişim de sağlanacak. Valve hangi medya servislerinin işletim sistemiyle destekleneceğini açıklamadı, sadece çok yakında favori müzik ve video servislerine Steam ve SteamOS cihazları üzerinden erişmenin mümkün olacağını kaydetti.

Oturma odaları genellikle ailelerin ortak alanı ve çocukların da TV’leri sıklıkla kullandığı oluyor. Bunun farkında olan Valve SteamOS’e çeşitli ebeveyn kontrolleri de ekleyecek. Valve bunun hakkında fazla bilgi vermedi, ancak anlaşılan o ki, anne ve babalar SteamOS’in oyun kütüphanesinde hangi oyunların görülebilir olduğunu belirleme fırsatına sahip olacak. Kontrol kapsamında kullanıcı hesabı oluşturulması gibi bir işlem de bulunabilir. Ayrıca birlikte oyun oynamak isteyen aileler için de Aile Paylaşımı (Family Sharing) adı verilen bir özellik bulunacak. Bunun sayesinde her bir kullanıcı birbirinin oyununu sırayla oynayabilecek, bir taraftan da kendi Steam başarılarını hanelerine ekleyecek. Her bir oyun sürecini Steam Cloud üstünde saklamak da mümkün olacak.

valve-steamos-011013-1

Valve SteamOS ile birlikte düzgün bir televizyon deneyimi sunmayı da hedefliyor. SteamOS ile birlikte grafiksel işleme alanında önemli gelişimler kaydettiğini belirten Valve şimdi ses performansına ve işletim sistemi seviyesinde giriş gecikmesini azaltacak adımlar atmaya odaklanıyor. Oyun geliştiricileri SteamOS’in yeni sürümleri çıktıkça elde edilen gelişimlerden yararlanmaya başlayacaklar.

SteamOS, kullanıcıların Steam’in masaüstü versiyonunda bulunmasını sevdikleri bir özelliği de barındıracak. SteamOS’e özel yerel nitelik taşıyan oyunlar bir bilgisayardan akıtılabilecek. Ayrıca oyun grupları, forumlar, Game Hub’ları, oyun içi sohbet ve çapraz platform Steam Cloud depolama desteği de SteamOS’in özellikleri arasında bulunacak.

SteamOS’in tam olarak ne zaman yayınlanacağı henüz netlik kazanmadı, sadece bu işletim sisteminin önümüzdeki aylarda geleceği bilgisi verildi.

Steam Machines

SteamOS herkesin makinesine indirilebilir bir işletim sistemi olma özelliği taşıyor, ancak Valve önceden bu yazılımın yüklendiği oyun konsolu gibi çeşitli donanımları da tüketicilerle buluşturmayı amaçlıyor. Bunun için Steam Machines adı verilen bir donanım platformu tasarlandı.

Valve tüm donanım tasarlama işini kendi çatısı altında yapmayacak. Bunun yerine 2014 yılında çıkacak SteamOS makineleri için birkaç üreticiyle anlaşmalar yapılıyor. Valve, kullanıcıların kendileri için anlamlı donanımları seçmelerini istiyor, bu nedenle birden fazla üreticiyle, giriş seviyesinden üst seviye oyun tutkunlarına kadar farklı yelpazede ilgi alanlarına hitap edecek ürünler geliştirmeyi hedefliyor.

valve-steam-machines-011013-1

Donanım iş ortaklarının adları verilmedi ve şu anda da bununla ilgili olarak ortada fazla dedikodu dolaşmıyor. Ancak SteamOS donanımları farklı şekil ve boyutlarda karşımıza çıkabilir. Yani geleneksel bir oyun konsolu görünümünde donanım da ya da bir masaüstü bilgisayar kasası şeklinde tasarımlar da görebiliriz. Aynı şekilde “barebone” PC formunda Steam makineleri de karşımıza çıkabilir.

SteamOS donanımları 2014 yılında genel kullanıcı kitlesiyle buluşuncaya kadar Valve, SteamOS ile çalışan Steam Machines platformunun beta hâlini gerçek kullanıcılarla test edecek. Steam Machines web sitesine 25 Ekim tarihine kadar kayıt olacak kişiler beta kullanıcısı olma şansı elde edecek. Sadece 300 adet kutu farklı Steam kullanıcılarına, herhangi bir ücret gerektirmeksizin, test amacıyla gönderilecek.

Beta makine daha çok oyun tutkunlarını, donanımları üzerinden en yüksek seviyede kontrolü isteyen kullanıcıları hedefleyecek. Bu makineyle ilgili teknik özellikler paylaşılmasa da, 2014’te çıkacak sistemlerin boyut, fiyat, sessizlik ve diğer etkenler bakımından optimize edilmiş olacağı kaydedildi. Yani, beta donanımına bakıp kesin yargıya varmamak gerekiyor.

Steam Controller: Fare kullanma hissi veren kumanda

SteamOS aralarında oyun kumandalarının ve klavyelerin de bulunduğu geniş yelpazede giriş donanımlarını destekleyecek. Ancak bununla birlikte Valve’ın tanıttığı Steam Controller adlı bir kumanda da bulunuyor. Siyah renkli ve göz alıcı tasarıma sahip olan bu kumanda aslında donanım iş ortakları için referans niteliğinde bir ürün olma özelliği de taşıyor. Valve, Steam Controller’ı geliştirmek için bir yıl uğraştığını söylüyor. Bu uzaktan kumanda vasat bir kumanda görünümünde ancak analog kol yerine bir çift trackpad içeriyor.

valve-steam-controller-011013

Steam Controller’ın aslında bu kumandayı destekleyecek şekilde geliştirilmemiş oyunları da desteklemesi hedefleniyor. Valve eski oyunların sadece klavye ve fareyle oynanmaya zorlanarak aptallaştırıldığına dikkat çekti.

İkili trackpad yapısı Steam Controller’ın en dikkat çeken unsuru olarak dikkat çekiyor. Analog oyun kollarının yerine sunulan bu trackpad’ler sayesinde geleneksel portatif oyun kumandalarına göre daha geniş kapsamlı bir giriş desteğine kapı açılacağını kaydetti. Ayrıca Valve bu trackpad’lerin geleneksel PC faresine yakın bir kontrol rahatlığının olacağını da ekledi.

Temasa dayalı giriş özelliği de Steam Controller’da bulunacak. Şirketin “süper doğruluk derecesine” sahip diye nitelendirdiği bu desteğin yanı sıra trackpad’ler tıklanabilir olacak ve farklı seviyede baskı ve titreşimleri de tanıyacak ve sağlayacak.

Steam Controller’da dokunmatik ekran da bulunacak. Dokunmatik yüzeye sahip olan bu yüksek çözünürlüklü panel tıklanabilir de olacak. Böylelikle oyuncunun ekrana dokunmasına, çeşitli hareketleri ekran üstünde gerçekleştirmesine izin verilecek. Yazılımcılar Valve tarafından sağlanan API desteği sayesinde dokunmatik ekran işlevlerine de erişebilecek.

valve-steam-controller-011013-2

 Bu kumanda geleneksel tuşlar da barındıracak .Valve bunların yaırısının kullanıcının baş parmaklarını trackpad’lerden kaldırmadan erişilebilir olacağının altını çizdi, her bir tuşun kullanım sıklığına bağlı olarak en iyi yere konumlandırılması için çalışıldığını vurguladı. Tüm kontrol ve tuşlar simetrik olarak yerleştiriliyor, böylelikle sağ veya sol ellerini kullananlar tuşların işlevlerini yazılım üzerinden değiştirerek rahatlıkla oyun oynayabilecekler.
Valve Steam Controller’ın yapısına da müdahale edilebileceğini kaydetti. Bunun için çıkarılacak özel araçlar sayesinde kullanıcı ve yazılımcılar oyun kumandasının tasarımını ve elektriksel yapısını da özelleştirebilecek. Yazılımcı API dosyaları, Steam Machines beta makinelerinin yıl sonuna doğru çıkmasıyla birlikte ücretsiz olarak sunulacak.

Eksiksiz Bir Deneyim

SteamOS ekosisteminin temelinde açıklık, değiştirilebilirlik ve geniş kapsam gibi kavramlar bulunuyor; Valve her oyuncuya erişmeyi amaçlıyor. Acaba şirket bu hedefini gerçekleştirebilecek mi? Valve’ın zengin oyun kütüphanesi, iş ortaklıkları ve diğer unsurlar göz önünde bulundurulduğunda başarılı olma şansı yüksek.

Tabii ki, ortalıkta daha birçok soru işareti dolaşıyor. İşletim sisteminin neye benzediği, donanımların ne kadara satılacağı henüz bilinmiyor. Valve’ın ilerleyen aylarda bu noktalar hakkında daha çok bilgi vermesini bekliyoruz.

Önümüzdeki ocak ayında düzenlenecek CES, SteamOS’in ve bununla gelecek ilk donanımların boy göstereceği ilk büyük mekan olabilir.

*Yazının hazırlanmasında Pocket-lint sitesinden yararlanılmıştır.

İLGİLİ HABERLER