Teknoloji

USB Type-C ile birlikte daha ince mobil cihazlar yolda

Apple’ın geçen yıl iPhone 5 ile birlikte tanıttığı Lightning konnektörü sadece sağladığı hızla değil, fişin her iki yönden de prize bağlanabilir oluşuyla da bir hayli kullanışlıydı. Halbuki uzun zamandır kullandığımız microUSB bağlantısında sadece bir yönden takmaya izin veriliyor. Neyse ki, Typc-C olarak adlandırılan yeni giriş türüyle bu sorununun üstesinden gelinecek.

samsung-galaxy-note-3-inceleme-00050

Type-C USB konnektörü hem daha küçük hem de iki taraflı olacak. Bu durum mobil cihazların daha da incelmesine katkıda bulunacak. Böylelikle daha ince akıllı telefon, tablet veya hibrit bilgisayarlar görmek mümkün olacak.

USB 3.0 Tanıtım Grubu yönetim kurulu başkanı Brad Saunders’ın söylediğine göre Type-C konnektörler boyut ve kullanışlılık açısından gelişen tasarım eğilimlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak.

Intel’den Alex Peleg de Type-C sayesinde akıllı telefonlardan tablete, ikisi bir arada ürünlerden dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara kadar süper ince cihazların kapısının açılacağını kaydetti. Bu ince konnektörün veri, güç veya video aktarımı için tüm cihazlarda ihtiyaçları karşılayacağını vurguladı.

USB 3.0 Tanıtım Grubu adaptör ve kabloların geriye dönük uyumluluklarını garanti altına alacak bir standart da yayınlayacak. Böylelikle yeni nesil USB teknolojilerine henüz tam anlamıyla geçiş yapmamış olanlar da kapsam dışı kalmayacak.

Type-C’nin boyut açısından sunduğu avantajlara değinilmiş, ancak işin hız tarafı biraz boşta bırakılmış. Umuyoruz ki, hem veri iletim hem de şarj hızları bakımından Type-C ile birlikte iyileştirmeler sağlanır. Örneğin Samsung Galaxy Note 3’ün sahip olduğu yeni nesil USB 3.0 konnektörü yüzde 80 daha hızlı şarj imkanı sağlıyor. Type-C ile birlikte bu hız daha da artabilir

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER