Ulaşım

Uber yılın ilk altı ayında 1 milyar dolardan fazla zarar etti

uberÖzel ulaşım servisi Uber için 2016 mali bakımdan pek iyi geçmiyor gibi gözüküyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, şirket yılın ilk altı ayında 1.27 milyar dolar zarar etti. Ancak dünyanın en değerli girişimleri arasında gösterilen ve piyasa değeri 62.5 milyar dolara ulaşan şirket için bu rakam biraz daha yönetilebilir gibi gözüküyor.

Rakamın yönetilebilirliği ise bakış açısına göre değişiyor. Bloomberg’in haberinde şirketin zararının önemli kısmının sürücülere ödenen teşviklerden kaynaklandığı belirtildi. Özel ulaşım servisinin sürücülerinin önemli kısmı Çin’de faaliyet gösteriyor. Burada Uber ve Çin’in yerel ulaşım servisi Didi Chuxing arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Çin’de Didi Chuxing’i alt edemeyeceğini anlayan şirket, zararın önüne geçmek için ülkedeki operasyonlarını rakibine devretmişti. Dolayısıyla ağustos ayından itibaren şirketin finans raporlarında Çin kaynaklı zararlara rastlanmayacak.

Ancak şirketin ABD’deki başarı şansı da daha önce inanıldığı kadar yüksek gözükmüyor. CEO Travis Kalanick, daha önce verdiği bir röportajda Çin’de para kaybettiklerini, ancak ABD’deki operasyonlarının dengede olduğunu ve kârlılıklarını sürdürdüklerini ifade etmişti. Bloomberg’in haberine göre, yılın ikinci çeyreğinde şirketin zarar hanesine işlenen 700 milyon doların 100 milyon doları ABD kaynaklı. Bu tablonun oluşmasında da şirketin Lyft ile girdiği rekabetin etkili olduğu düşünülüyor.

Uber ABD pazarının yüzde 87’sini kontrol ediyor

Şirket ABD’deki operasyonlarında zarar etse de, bunun uzun vadede kendisine fayda sağlaması muhtemel gözüküyor. Uber, ABD’deki özel ulaşım servisi pazarının yüzde 87’sini kontrol ediyor. Lyft’i pazarın dışına itmesi biraz zaman alacak gibi gözükse de, Uber bunun için biraz daha para kaybetmeyi göze alabileceği anlaşılıyor. Şirket, maliyetlerini kısmak için sürücüsüz otomobil geliştirme çalışmalarına da büyük zaman ve bütçe ayırıyor.

İLGİLİ HABERLER