Teknoloji

Twitter Türkiye için buzlamayı zaten başlatmıştı

Twitter’a erişimin engellenmesi ve sonrasında yaşananlar neticesinde Twitter’dan bir ekip bu hafta başında Ankara’ya gelmiş, devlet yetkilileriyle ve hükümet temsilcileriyle çeşitli görüşmeler yapmıştı. Hükümet Twitter’ın Türkiye’de bir ofis açmasını ve yerel mahkemenin aldığı kararların uygulanması konusunda daha yapıcı davranması talebinde bulunuyordu.

htc-one-twitter-210314 (650 x 434)

Twitter heyetinin başındaki isim olan kıdemli başkan yardımcısı Colin Crowell, hafta içinde Reuters’a verdiği demeçte Türkiye gibi, son zamanlarda erişim engellemeleriyle karşılaşılan bir iklimde ofis açma konusunda çekincelerinin bulunduğunu dile getirmiş, kısa vadede böyle bir uygulamayı hayata geçirmeyi düşünmediklerinin işaretini vermişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da dün yaptığı açıklamada Twitter yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerin yapıcı şekilde geçtiğini, mahkeme kararına konu olan içeriklerin “buzlanacağını” kaydetti. Bu buzlama neticesinde söz konusu hesaplara ve onların tweet veya tweet’lerine Türkiye sınırları içinde faaliyet gösteren internet servis sağlayıcıları üzerinden erişim sağlanmayacak.

Aslında Twitter bu yöntemi Türkiye için seçim öncesinde kullanmaya başlamıştı. AKP’ye yönelik çeşitli iddiaları dile getiren bir Twitter hesabının yayınladığı tweet’lerin Türkiye’den görülmesi bizzat Twitter tarafından engellenmişti. Bu hesabın paylaştığı tweet’lerde esas mesaj yerine Twitter tarafından hazırlanan bir bilgilendirme mesajı görülüyor, söz konusu içeriğin bu ülkeden görülmeyeceği belirtiliyordu. Twitter bu şekilde buzlamayı yapmaya çok önceden başlamıştı. Ancak mahkemenin söz konusu hesapla ilgili kararının bozulması neticesinde bu sansür de kaldırılmıştı.

Twitter’ın “buzlaması” sadece Türkiye’den yapılan erişimleri kapsayacak. VPN üzerinden yurt dışından bağlanıyormuş gibi davranan kullanıcılar söz konusu içerikleri görüntülemeye devam edecek. Ayrıca buzlamaya konu olacak tweet’ler başka ülkelerden de serbestçe görülebilecek.

İlgili >> Yeni Şafak

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER