Teknoloji

Twitter hakkında şimdiye kadar bilinmeyen detaylar

twitter çift aşamalı doğrulama
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kuruluşunun üzerinden 7 yıl geçen Twitter, o günden bu yana ketum bir şirket profili çizmiş ve gelirleri ya da büyümesine ilişkin kesin bilgileri kamuoyuyla paylaşmaktan uzak durmuştu. Ancak halka arz kararıyla birlikte mecburen bu tutumunda değişikliğe giden mikro blog servisi, ”ABD’nin SPK’sı” Securities and Exchange Comission’a gönderdiği S-1 belgesinde merak edilen detayları açığa çıkardı.

twitter-logo-230513

Söz konusu belgede Twitter’la ilgili uzun süredir merak edilen detaylarla birlikte şirketin borsada ”TWTR” kısaltmasını kullanacağı bilgisi de yer alıyor. Halka arz ile kısa vadede 1 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlayan mikro blog sitesinin hisse senetlerinin hangi endekste, ne zaman işlem görmeye başlayacağı ise bilinmezliğini koruyor. Halka arz ile birlikte toplam 472 milyon 613 bin 753 Twitter hissesi borsada işlem görecek.

Mevcut mali tabloya bakıldığında ise Twitter’ın 164 milyon dolarlık bir nakit rezervi olduğu ve zararda olduğu görülüyor. Şirket yatırımcılardan gelecek parayla bu zararı tersine çevirmeyi amaçlıyor. Twitter’ın tahmini piyasa değerine S-1 belgesinde yer verilmese de, daha önce şirkete 10 milyar dolar civarında bir değer biçilmişti. 2012’de toplam 316.9 milyon dolar gelir elde eden şirket, yılı 79.4 milyon dolar zararla kapattı. 2013’ün ilk yarısında 253.6 milyon dolar kazanmayı başaran şirketin kaybı ise 69.3 milyon dolar oldu.

Halka arz başvurusunda mali bilgilere ek olarak, Twitter’ın kullanımına dair rakamlar da yer alıyor. Aylık aktif kullanıcı sayısını 218.3 milyon olarak açıklayan mikro blog sitesi, 7 yıllık süre içinde atılan tweet sayısının ise 300 milyarı bulduğunu belirtti. Twitter’ın aylık 218.3 milyon aktif kullanıcısının yüzde 75’i ise servise erişim için mobil cihazları kullanıyor. Şirketin reklam gelirleri konusunda da mobil reklamlar yüzde 65’lik pay ile önemli bir rol üstleniyor. Potansiyel yatırımcılar için yapılan açıklamada şirketin mobil kullanıcı sayısının ve mobil reklam gelirlerinin artmasının beklendiği de ifade edildi.

Çoğu halka arz başvurusunda olduğu gibi, Twitter’ın halka arz başvurusunda da şirketin misyonuna dair açıklamalar yer alıyor. Şirketin herkese fikir ve bilgilerini herhangi bir engele takılmadan oluşturma ve paylaşma amacında olduğu belirtilirken; iş anlayışı ve gelir modelinin daima bu amaca uygun olacağı ve küresel ücretsiz iletişimin destekleneceğin altı çizildi.

2006 yılında Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams ve Biz Stone tarafından kurulan Twitter’ın kurucu ekibinin Dorsey dışındaki isimleri başka projelere yelken açmış durumda. Dorsey şirketin başkanlığını üstlenirken, CEO’luk görevini Dick Costolo yürütüyor. Yine de Evan Williams’ın halihazırdaki hisse oranının Jack Dorsey’den fazla olması S-1 belgesinde göze çarpan bir diğer detay durumunda. Williams Twitter’ın yüzde 12 oranında hissesine sahipken, Dorsey’in hisse oranın yüzde 4.9’da kalıyor. CEO Costolo ise şirketin yüzde 1.6 hissesini elinde bulunduruyor.

Twitter’ın halka arzının da Facebook’un hayal kırıklığı yaratan halka arzı ile aynı akıbeti paylaşıp paylaşmayacağı şimdiden hem teknoloji hem de ekonomi dünyasında fazlasıyla merak ediliyor.

İlgili >> Securities and Exchange Comission

İLGİLİ HABERLER