Teknoloji

Twitter, Netflix, Spotify erişimi sorunluysa, nedeni bu

twitter erişimi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

twitter erişimiTwitter, Spotify, Netflix gibi popüler sitelere şu saatlerde erişim problemi yaşıyor olabilirsiniz. Aslında kesinti haberleri öğleden sonradan itibaren gelmeye başlamıştı, ancak Türkiye’de bu kesintinin etkileri son birkaç saattir iyice hissedilir hâle geldi.

Bu sitelere erişim sağlanamamasının esas nedeni, dünya çapındaki en büyük internet servis sağlayıcılarından bir tanesi olan Dyn’in sistemlerini etkileyen büyük bir siber saldırı. Dyn, yayınladığı kısa bir duyuruyla sistemlerine DDoS (Distributed Denial of Service) saldırısının gerçekleşmekte olduğunu doğruladı.

Dyn, 21 Ekim 2016 Cuma günü, Türkiye saatiyle 14:10’dan itibaren Dyn Managed DNS altyapısına karşı bir dağıtılmış Denial of Service saldırısının fark edilmeye başlandığını söyledi. Bazı müşterilerin bu zaman zarfında artan DNS sorgu gecikmeleri ve gecikmiş alan yayılımı gibi sorunlar yaşayabileceğini de ekledi.

Anycast Network adlı şebekesi üzerinden yönetilmiş alan adı servisi sağlayan Dyn, DDoS saldırısının popüler sitelerde hiç yüklenmeme ya da aşırı yavaşlamaya neden olduğuna dikkat çekti. Olay Dyn’in müşterisi olan web sitelerine ve servislere dünyanın birçok noktasından erişimin sorunlu şekilde gerçekleşmesine neden oluyor. DDoS saldırıları, sunuculara aşırı miktarda talebin gönderilmesi demek, bu da sunucuların yoğunluk nedeniyle geç cevap vermelerine veya hiç cevap vermemelerine neden oluyor.

Eğer söz konusu sitelere ve servislere hâlâ bağlanmaya devam edebiliyorsanız, DNS bilginiz muhtemelen bazı şebekeler tarafından önbelleğe alınmıştır. Bu da, sunucular çökse bile erişim sağlamanızı mümkün kılar. Eğer erişim de sıkıntı yaşıyorsanız, farklı bir DNS adresi deneyebilirsiniz. Google’ın DNS adresleri bazı sitelerin açılmasını sağlıyor.

Dyn’in mühendisleri sorunu gidermek için çalışıyor. Konuyla ilgili gelişmeleri de paylaşacaklarının garantisinde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER