Manşetler

Twitter’a yeniden erişim engeli geldi (Güncellendi: Kaldırıldı)

apple twitter

twitter-iphone-logo-230315

Mikro blog servisi Twitter’a Türkiye’den erişimin mahkeme kararıyla engellendiği söyleniyor. Mahkemenin söz konusu kararı Suruç katliamındaki patlama görüntülerinin paylaşılması gerekçesiyle aldığı iddia edilirken, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın internet sitesinde yapılan sorguda henüz bu yönde bir mahkeme kararına rastlanmıyor. Ancak pek çok kişi Twitter’a DNS ayarlarını veya VPN ile girebildiğini belirtirken; Uydunet, TTNET ve Turkcell Superonline üzerinden mikro blog servisine erişilemiyor.

Gerçekleştirdiğimiz testler sonucunda Vodafone, Turkcell ve Avea’nın 3G şebekelerinden de Twitter’a girilemediği görülüyor. Bu da erişim engeli haberlerinin doğru olduğunu ortaya koyuyor.

twitter-erisim-220715

CNN Türk’te yer alan habere göre, Suruç Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Suruç Sulh Ceza Hakimliği, patlama anına ait görüntülerin internet sitelerinden ve sosyal medyadan kaldırılmasına karar verdi. Görüntüleri kaldırmayan platformlar ise erişim engeliyle karşı karşıya kaldı.

Twitter’da mahkeme kararı kapsamına giren 107 URL uzantısı olduğu belirtilirken, mikro blog servisinin bu uzantılardan 50’sini kaldırdığı, 57’sine ilişkin incelemenin ise sürdüğü ifade edildi. İçeriklerin kaldırılması için verilen 4 saatlik yasal süre dolduğu için Twitter’a erişimin engellendiği öğrenildi.

Güncelleme: Neyse ki Twitter’a gelen erişim engeli fazla uzun ömürlü olmadı. Mikro blog sitesine normal yollarla erişim kısa süre önce tekrar başladı.

İLGİLİ HABERLER