Manşetler

Twitter 2015’in en popülerlerini sıraladı

twitter-2015-degerlendirme-071215

Twitter, gelenekselleştirdiği yıl sonu değerlendirmelerinin 2015 versiyonunu yayınladı. Mikro blog servisinin 2015’teki en popüler tweetleri, etiketleri ve emojisi, bu özel değerlendirme sayesinde gün yüzüne çıktı. Sosyal paylaşım sitesinin “en etkileyici” olaylar seçkisi ise oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Paris’te düzenlenen terörist saldırılar, Avrupa’daki mülteci krizi ve ABD’de eşcinsel evliliğin yasal hâle gelmesi, en çok konuşulan konular arasında ön plana çıkıyor. ABD’de siyahilere yönelik şiddet eylemlerinin durması için düzenlenen Black Lives Matter kampanyası, New Horizons uzay aracının Plüton’un üstünden uçuşu, Birleşik Krallık, Hindistan ve Kanada’daki seçimler ve bomba yapmakla suçlanan Ahmed Mohamed’in tutuklanması, Twitter’da yılın diğer popüler konuları arasında bulunuyor.

Sosyal ağ, çok kullanılan etiket ve emojiler için de bir liste yayınladı. Oxford Sözcükleri tarafından yılın kelimesi seçilen “sevinçten ağlayan surat” emojisi, mikro blog servisinde yılın en popüler yüz ifadesi oldu. Gözleri kalp şeklindeki emoji ise ikinci sırada yer aldı. Ağlayan yüz emojisi ise ilk üçü tamamlayan diğer emoji oldu. Alkış ve yangın emojileri de Twitter’ın en popülerleri sıralamasında ilk ona girmeyi başardı.

2015’in en çok retweet edilen tweetleri listesine ise İngiliz müzik grubu One Direction damgasını vurdu. Zayn Malik’in gruptan ayrılmasının ardından bir diğer One Direction üyesi Harry Styles tarafından atılan tweet, 719 binden fazla retweet ve 742 binden fazla beğeni ile 2015’in en popüler tweeti oldu. En çok retweetlenenler listesinde Styles’ı Zayn Malik ve Liam Payne’in paylaşımları takip etti. ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkesinde eşcinsel evliliğin yasal hâle gelmesinin ardından attığı tweet ise listede One Direction hakimiyetini kıran sayılı paylaşımlardan biri oldu.

En çok retweetlenenler listesinin beşinci sırasında da, yine bir One Direction üyesi olan Louis Tomlinson’ın tweeti bulunuyor. Suudi Arabistan Kralı Selman’ın tahta çıkışının ardından yaptığı paylaşım ise listede altıncı sırada yer alıyor. Bu durum kulağa şaşırtıcı gelse de, Twitter’ın Suudi Arabistan’da fazlasıyla popüler olduğunu ve Arap bölgesindeki aktif kullanıcılarının yüzde 40’ının Suudi Arabistan’da yaşadığını belirtmek gerekiyor. Ünlü rapçi Kanye West, yıl içinde hayatını kaybeden oyuncu Leonard Nimoy ve cinsiyet değiştirme operasyonuyla gündeme gelen Caitlyn Jenner’a ait tweetler de ilk onda yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER