Teknoloji

Twitter’ın kitlesi gerçekten Facebook’un kitlesinden büyük mü?

twitter intihar önleme

twitter-yeni-kus-logo-060612

2014’ün üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklayan şirketler kervanına katılan Twitter, çeyreği 361 milyon dolar gelir ve 7 milyon dolar kârla tamamladı. Twitter’ın kendisine koyduğu hedefler çerçevesinde bakıldığında ortaya çıkan sonuç yatırımcıları şaşırtmasa da, mikro blog servisinden daha ”patlayıcı” bir büyüme bekleyen yatırımcılar sonuçtan memnun kalmışa benzemiyor. Üçüncü çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından Twitter hisselerinin yüzde 10 oranında değer kaybetmesi de yatırımcıların memnuniyetsizliğini ortaya koyuyor.

Kâr miktarının düşüklüğü ve kullanıcı artış hızının yavaşlaması Twitter’ın halka açık bir şirket olarak bugüne kadar gösterdiği güçlü performansı etkilerken; sonuçların açıklanmasının ardından yatırımcılarla bir araya gelen Twitter CEO’su Dick Costolo, mikro blog servisinin gerçek çapını ortaya koyma konusundaki vizyonunu paylaştı. Amaçlarının dünyadaki en geniş kitleye sahip olmak olduğunu söyleyen CEO, Twitter’ın tüm kitlesini geometrik açıdan eksantrik bir daireler serisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu garip ve geometrik tanımın merkezinde Twitter’a giriş yapan aylık 284 milyon aktif kullanıcı yer alıyor. Costolo’nun tanımına göre, ikinci çemberde ise her ay Twitter’ı düzenli olarak ziyaret edip tweet’leri okuyan, ancak giriş yapmayan kullanıcı grubu yer alıyor. Twitter CEO’su bu kitlenin giriş yapan kullanıcı sayısının iki katı olduğuna dikkat çekiyor. Üçüncü çemberi oluşturan ve daha büyük olan grup ise tweet’leri TV programlarında veya yerleştirildiği web sayfalarında gören kişileri kapsıyor.

Bütün bu rakamlar toplandığı zaman ortaya Facebook’un aylık 1.3 milyar aktif kullanıcısına eşit, hatta daha büyük, bir kitle çıkıyor. Costolo bu rakamın Twitter için henüz kullanılmamış devasa bir büyük kaynağı olduğuna yatırımcıları inandırmak istese de, yatırımcıların henüz bu biçimde düşünmediği görülüyor. Hisse fiyatları halka arz döneminin biraz üzerinde seyrederken, zirveyi geçtiğimiz ocak ayında görmüştü. Yine de, şirketin bu karmaşık matematiğinde pozitif unsurlar bulmak mümkün.

Halihazırda Twitter’a giriş yapmayan kullanıcılara reklam gösterilmiyor. TweetDeck gibi üçüncü taraf uygulamalardan giriş yapan kullanıcılar da reklamları görmüyor. CEO Dick Costolo ise tüm bunların yakında değişeceğini belirtti ve bu alandaki fırsatlardan faydalanmak adna çalışmaların başladığını dile getirdi.

Fabric adında yeni bir mobil yazılım platformu kuran Twitter, böylelikle reklamları gösteren yeni mobil uygulamaların gelişimini teşvik etmeyi ve reklam gelirlerini artırmayı amaçlıyor. Halihazırda 10 bini aşkın yazılımcının Fabric’i kullandığını belirten Costolo, platformun iOS ve Android üzerinde 1 milyar kullanıcıya eriştiğini söyledi. Mikro blog servisi geçtiğimiz yıl satın aldığı mobil reklam değişim servisi MoPub ile geliştiricilerin de para kazanmasına yardımcı olacak.

Twitter halihazırda kullanıcı başına ortalama 3 ila 4 dolar gelir elde ediyor. Bu rakam Facebook ve Google’ın bir hayli altında olsa da, Twitter CFO’su Anthony Noto, bu rakamın ciddi biçimde artabileceğine inanıyor. Noto’nun hedef olarak belirlediği kullanıcı başına gelir miktarıysa 10 dolar seviyesinde.

Twitter’ın uzun vadede dünyanın en geniş kitlesine erişme potansiyeline sahip olduğunu kanıtlamak adına kullandığı matematik kulağa biraz garip gelse de, şirketin elinde daha büyük gelir ve kâr elde etmek için ciddi bir potansiyel bulunduğunu asla göz ardı etmemek gerekiyor. Ancak bu süreçte elde edilecek sonuçların da yatırımcı güveni açısından önem taşıdığını unutmamakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER