Teknoloji

Tut ve sürükle dokunmatik hareketi Apple’ın patent başvurusunda yer buldu

Dokunmatik ekranlı mobil cihazların kullanıcı arayüzüyle etkileşimini sağlayan dokunmatik hareketlerden her biri aslında bir patent konusu. Bu hareketler izinsiz kullanıldığındaysa çeşitli patent ihlâl davaları ortaya çıkabiliyor. Apple’ın iki patent başvurusunun sonucunda da benzer bir hikayenin işlediğine tanık olabiliriz. iOS’in sahibinin yaptığı patent başvurusu “bir cihazda görsel bilgileri görüntülemek için sistemler ve yöntemler” başlığını taşıyor. Patent başvurusu “tut ve sürükle” ve “sürükle ve tut” dokunmatik hareketlerini tanımlıyor.

Bu dokunmatik hareketler sayesinde hızlı yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlevlerinin yapılabileceği söyleniyor. Yani, bir görüntü veya harita üzerinde yakınlaştırmayı sağlayan ekran üzerinde çimdikleme hareketinin yaptığı yakınlaştırmanın birkaç kat daha fazlasını Apple’ın patenti için başvurduğu hareketlerle yapmak mümkün. Söz konusu hareketlerin cihazda bulunan ivmeölçer gibi donanımlarla birlikte de kullanılabileceği belirtiliyor. Öte yandan kullanıcılar parmaklarını ekran üzerinde tutup yakınlaştırma işlemine başladıktan sonra parmaklarını hareket ettirerek yakınlaştırma işleminin hızını ayarlayabilir. Aslında bu patent sadece yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlevlerini kapsamıyor. Yukarı, aşağı, sağa veya sola kaydırmanın da patentin tanım alanı içine giriyor.

Dokunmatik hareketlerin sadece iOS’te değil de OS X’te de kullanılmaya başlandığını düşünecek olursak, söz konusu dokunmatik hareketlerin gelecekte tüm Apple cihazları içinde kullanılmakta olduğunu görebiliriz.

İlgili – Patently Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER