Teknoloji

Türkiye’den Twitter’a bir hafta içinde 100’den fazla tweet için sansür talebi gitti

twitter çift aşamalı doğrulama

Twitter’a erişim engellemenin kaldırılmasının üzerinden yaklaşık bir ay geçti, ancak devlet artık Twitter üzerinden paylaşılan tweet’leri çok daha yakından takip ediyor ve onları gelen talepler üzerine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın deyimiyle “buzlama” yoluna gidiyor.

twitter-logo-230513

Sadece bu hafta içinde Twitter yönetiminin Türkiye’deki çeşitli mahkemelerden toplam beş farklı içerik engelleme talebi iletildi, bu talepler toplam 100’ün üstünde tweet’i kapsıyor. Söz konusu tweet’lere erişim Türkiye’den kayıt yaptıran Twitter kullanıcılarına kapatılmış olsa da, ülke ayarı Türkiye dışındaki ülkelere göre ayarlanmış olan konumlardan görülmesi mümkün oluyor.

Aşağıdaki ilgili bağlantılarda detaylarını bulacağınız mahkeme kararlarının her birinde erişimin engellenmesi istenen tweet’lerin adresleri alt alta listeleniyor.

Twitter yetkilileri geçtiğimiz ay içinde Türkiye’yi ziyaret etmiş ve devlet büyükleriyle çeşitli görüşmeler yapmıştı. Bu görüşmeler sonucunda devlet Twitter’ın geçmişte başka ülkelerde de uygulamasını yaptığı ülke bazında içerik engelleme sistemini daha yoğun şekilde kullanmaya başladı. 30 Mart seçimleri öncesinde çeşitli ses kayıtlarının bağlantılarının paylaşıldığı hesaplara Türkiye’den erişimin engellenmesi de atılan adımlar arasında yer aldı.

İlgili >> Chilling Effects (1), (2), (3), (4), (5)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER