Teknoloji

49 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgileri internete sızdırıldı (güncellendi)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

turkiye kimlik bilgileri calindi

Bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen ve internette paylaşılan bir veri tabanında, 50 milyona yakın Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin bulunduğu iddia edildi. Tam olarak 49 milyon 611 bin 706 Türk vatandaşına ait verilerin internete sızdığı ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ait bilgilerin de veritabanında bulunduğu belirtildi.

Veri tabanı üzerinde inceleme yapan Associated Press (AP) haber ajansı, sorguladığı 10 kimlik numarasından 8’inin listede doğru detayları eşliğinde yer aldığına dikkat çekti. Ajans, sızıntıyı “Bugüne kadarki en büyük kamusal bilgi sızıntısı” şeklinde nitelemekten de geri kalmadı.

Veri tabanının ele geçiren ve internete sızdıran sanal korsanların kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya’da olduğu belirtilirken, verilerin yüklendiği web sitesinin alan adının İzlanda üzerinden alındığı ifade edildi.

Veri tabanının paylaşıldığı internet sitesine eklenen mesaj ise oldukça sert ifadeler barındırıyor. Mesajda “Türkiye’deki geri kalmış ideolojilerin, kayırmacı anlayışın ve giderek yükselen radikal dindarlığın dökülmüş ve zayıf bir teknoloji altyapısına yol açacağı kimin aklına gelirdi ki?” sorusu yer alıyor. Siber korsanlar bu sorunun yanı sıra, veri tabanını nasıl ele geçirdiklerine dair bazı ipuçlarını da mesajda veriyor ve yetkililerin almış olduğu güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı açıkça vurgulanıyor. Saldırganlar, mesajda Türkiye halkına da seslenerek “Erdoğan için bir şeyler yapın! Ülkenizi tanınmaz hâle getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Resmi makamlardan şu an için sızıntı iddialarına ilişkin bir açıklama gelmiş değil. Veri tabanında yer alan nüfus ve ikamet bilgilerinin bu kadar açık biçimde ortaya çıkması düşüncesinin bile kulağa pek de hoş gelmediğini belirtmek gerekiyor. Veri tabanında şu bilgiler yer alıyor: TC kimlik numarası, ad, soyad, anne adı, baba adı, cinsiyet, doğum yılı, doğum yeri, nüfus kayıt yeri ve açık adres.

Güncelleme: İddiaya ilişkin ilk resmi açıklama Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, konuyla ilgili olarak “MERNİS bilgilerinin çalındığı doğru değildir.” dedi.

İLGİLİ HABERLER