Manşetler

Turkcell ve Vodafone 4G LTE Advanced testlerini sürdürüyor (videolu)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dördüncü nesil mobil veri iletişim teknolojileri veya herkesin bildiği adla 4G yurt dışında giderek daha fazla ülkede faaliyete geçiyor. Türkiye ise 2009 yılında geçtiği ve dördüncü yılını tamamladığı 3G teknolojisiyle yola devam ediyor ve en iyi ihtimalle 2015 yılına kadar da bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Tabii ki, her üç mobil operatör de 3G şebekeleri üzerinden çift taşıyıcılı internet teknolojisi sayesinde 43.2 Mbps’ye varan hızlarda veri iletişimi sunabiliyor. Bu da LTE’nin yokluğunu henüz fazla hissetmememizi sağlıyor. Yurt dışında LTE’nin aktif olduğu ülkelerde gördüğümüz LTE veri indirme hız testleri yaklaşık 20-30 Mbps aralığında sonuçlar veriyor, zaten HSPA+ sayesinde Türkiye’deki kullanıcılar bu hızlara erişebiliyor.lte-advanced-logo-310713

Tabii ki, bu durum yerinde sayacağımız anlamına gelmiyor. Ne de olsa 4G çok daha yüksek hızlar vadediyor, bu nesil içinde yer alan LTE Advanced teknolojisi sayesinde teoride 1 Gbps’ye yaklaşan veri indirme hızlarına erişim mümkün kılınıyor. Mobil operatörler de 2015’te başlaması beklenen yasal prosedürlere hazırlıklı olmak ve müşterilere izinler alındıktan sonra bir an önce LTE Advanced ile hızlı mobil iletişim hizmeti sunmak için çalışıyor. Turkcell ve Vodafone, 3G’nin dördüncü yaşını kutladığımız günlerde gerçekleştirdikleri LTE Advanced tesleriyle ulaştıkları yüksek hızları ortaya koydular ve müşterileri gelecekte nelerin beklediği noktasında ipuçları verdiler.

Görüntülü Haber

Turkcell laboratuvar ortamında gerçekleştirdiği testlerde veri indirme hızında 900 Mbps’ye varan teorik hızlara ulaştı. Ayrıca şirket mevcut LTE Advanced modem ile 300 Mbps’ye varan pratik hızlarda internet deneyimini günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bazı uygulamalarla görme fırsatı sundu. İnternet bağlantı hızın Speedtest.net sitesi üzerinden ölçen şirket 200 Mbps’nin üzerinde indirme ve 50 Mbps civarında yükleme hızlarına ulaşırken 1 GB boyutundaki bir DVD filmi de yaklaşık 38 saniye gibi bir sürede indirildi.

Vodafone Türkiye de noter huzurunda, İstanbul Maslak’taki merkez binasında gerçekleştirdiği testlerde de LTE Advanced teknolojisini destekleyen tek bir modem aracılığıyla 300.1 Mbps hıza ulaştığını kaydetti.

LTE Advanced Nedir?

Aynı veya farklı frekans bantlarındaki taşıyıcıları birleştirerek çok yüksek hızlara çıkılmasını sağlayan LTE Advanced bir dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisidir. LTE Advanced teknolojisi kapsamında, taşıyıcı birleştirme ile elde edilecek 100 MHz bandı kullanılarak indirme yönünde 750 Mbps – 3 Gbps aralığında teorik hızlara çıkılabiliyor.

LTE Advanced sayesinde yüksek veri hızlarıyla mobil sağlık, mobil eğitim gibi uygulamalarda daha hızlı veri paylaşımı, düşük gecikme zamanıyla daha keyifli oyun deneyimi, video indirme ve izleme kalitesinde farklılaşma ve daha kaliteli iletişim gibi imkanlar sunulacak.

İLGİLİ HABERLER