İncelemeler

Turkcell T40 Kolay Kullanım İncelemesi

Dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar giderek daha fazla insan tarafından kullanılıyor olsa da, bunların kullanıcı arayüzünü karışık bulup uzak duranlar, dolayısıyla normal cep telefonu kullanmaya devam edenler bulunuyor. Turkcell, bu kitlenin ilgisini çekecek bir hamle yaptı ve geçtiğimiz aylarda piyasaya sunduğu Turkcell T40 için kolay kullanımlı bir kullanıcı arayüzü hazırladı. Turkcell T40 Kolay Kullanım adıyla piyasaya çıkan yeni cihazlarda standart kullanıcı arayüzünün yanı sıra Kolay Kullanım olarak adlandırılan ve Turkcell mühendisleri tarafından geliştirilmiş bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. Yazının devamında Turkcell T40 Kolay Kullanım ile ilgili izlenimlerimizi bulabilirsiniz.

turkcell-t40-kolay-kullanim-inceleme-00001

 

Video İnceleme

Turkcell T40 donanımında değişiklik yok

Turkcell T40 Kolay Kullanım donanım açısından orijinal T40’dan herhangi bir farklılık taşımıyor. 4 inç, 480 x 800 piksel çözünürlüklü TFT IPS dokunmatik ekran, 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci, 1 GB RAM, 4 GB dahili hafıza, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası bu Android telefonun başlıca özellikleri arasınd ayer alıyor.

turkcell-t40-kolay-kullanim-inceleme-00004

126 x 64.8 x 10.85 mm.’lik boyutları ve 135 gr. ağırlığıyla orijinal gövdenin fiziksel özelliklerini taşıyan Turkcell T40 Kolay Kullanım’ın arkasında da 5 megapiksel, otomatik odaklı, flaşlı ve sıfır deklanşör gecikmeli kamera bulunuyor. Önde de görüntülü görüşmelere imkan tanıyan ve isteyenlerin selfie çekimi için de kullanabilecekleri VGA çözünürlük destekli ikinci bir kamera mevcut.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Turkcell T40 İncelemesi

802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi başlıca kablosuz bağlantı özelliklerine sahip olan Turkcell T40’ın 1600 mAh kapasiteli bataryası 240 saate kadar bekleme süresi ve 8 saate kadar konuşma süresi gibi özelliklere de sahip.

Kolay Kullanım arayüzünde klasik cep telefonu izleri

Turkcell T40’ın Kolay Kullanım destekli versiyonu ilk kez açıldığında standart Android telefonlarındaki kurulum ekranı karşımıza çıkıyor. Varolan kurulum adımlarından bir tanesi de kullanıcı arayüzünün seçimi. Eğer “Kolay” seçimine dokunursanız, Kolay Kullanım ana ekran görünümünün ön izlemesi yapılıyor ve kurulum işlemleri tamamlandığında karşınıza bu kullanıcı arayüzü çıkıyor.

turkcell-t40-kk-baslangic-secim

Turkcell T40 Kolay Kullanım arayüzünün Turkcell’in elinden çıktığı rahatlıkla anlaşılıyor. Turkcell’in reklamlarından ve tanıtımlarından alışılan renkler, yazı tipleri Kolay Kullanım’ın bir Turkcell ürünü olduğunu anlamamıza olanak sağlıyor. Android 4.1 Jelly Bean’in üstüne giydirilen bu kullanıcı arayüzü bir hayli basit, ancak bir o kadar da göz alıcı duruyor. Aslında biraz tanıtım amaçlı hazırlanan kullanıcı arayüzü taslaklarının havası da var.

turkcell-t40-kk-kilit-ekrani

Kolay Kullanım ana ekranında sıradan bir telefon kullanıcısının en fazla ihtiyaç duyduğu kısayollar büyük kutucuklarla sıralanıyor: Telefon, Mesaj, Alarmlar, Kamera, Acil Arama ve Uygulamalar. Bunların tepesinde de saat ve tarihi gösteren bir bileşen yer alıyor.

turkcell-t40-kolay-kullanim-ekran-goruntuleri-00047

Telefon uygulaması Son Aramalar, Telefon Rehberi ve Numara Çevir olmak üzere üç farklı sekmeden oluşuyor. Son Aramalar ekranının sağ üst köşesinde yer alan Sil butonu tüm geçmiş kayıtlarının tek bir seferde silinmesini sağlıyor. Bu arada her bir arama kaydına tek tek dokunarak numarayı kişilere ekleme, SMS gönderme, arama yapma ve silme gibi seçenekler de sunuluyor. Telefon Rehberi içinde her bir kişi kaydı büyük kutucuklar içinde ve parmaklarla rahatlıkla dokunulacak şekilde listeleniyor. Numara Çevir ekranında ise tuşlama yapılırken basılan rakamlar sesli olarak okunuyor.

turkcell-t40-kk-telefon

Mesaj uygulaması açıldığında gelen mesajların alt alta ve rahatlıkla okunacak büyüklükte sıralandığını görüyoruz. Her bir mesaj kaydına dokunarak mesajın tamamını okuyabilir, aynı ekranda yer alan Yaz tuşuna dokunarak gönderene cevap yazabilirsiniz. Mesajlar listesi içindeyken veya tek bir SMS iletisini görüntülerken Turkcell T40’ın ses tuşlarını kullanarak yazıları büyütebilir veya küçültebilirsiniz.

turkcell-t40-kk-mesajlar

Alarmlar uygulaması telefonların en çok kullanılan özelliklerinden biri olan alarmları kolaylıkla kuracak ve düzenleyecek bir kullanıcı arayüzüne sahip. Girilmiş olan tüm alarm kayıtlarını görebilir, yeni alarm ekleme ekranından da alarm ismini, tekrarlama seçeneğini ve saatini girerek yeni bir alarm kurabilirsiniz. Alarm silmek için herhangi bir kaydın üstüne dokunup açmak ve detay sayfası içinde yer alan Sil butonuna dokunmak yeterli oluyor.

turkcell-t40-kk-alarm

Turkcell mühendisleri Kolay Kullanım’ı geliştirirken Kamera uygulamasına da el atmışlar. Kolay Kullanım arayüzünün tasarım düzenine uydurulan kamera uygulaması fazla ayarla uğraşmadan, sadece çekim tuşuna basarak fotoğraf veya video çekmeye odaklanıyor. Dikey tutuşta ekranın alt kısmında, yatay tutuşta ekranın sağında yer alan sütunda çekim tuşu ve fotoğraf / video çekim modları arasında geçiş yapmayı sağlayan anahtar düğmesi bulunuyor. Ekranın karşı tarafındaysa Galeri ve geri tuşları bulunuyor. Bu arada Kolay Kullanım kamera uygulaması içinde yakınlaştırma yapmayı sağlayan bir çubuk da görüyoruz. Bu çubuk da parmakla dokunması kolay büyüteç ikonu sayesinde kolaylıkla kullanılabiliyor.

turkcell-t40-kolay-kullanim-inceleme-00002

Galeri uygulaması içinde, çekilen fotoğraf ve videolar Fotoğraf Albümüm ve Video Albümüm olmak üzere iki farklı klasör altında gösteriliyor. Her bir fotoğrafı küçük resimler hâlinde, ızgara görünümünde ön izlemek mümkün. İstediğiniz fotoğrafı görüntülemek için dokunup tam görünümü açmalısınız. Ne var ki, tam görünümlü fotoğraflar içinde gezinti mümkün değil. Tam görünüm ekranındayken en tepede yer alan Arka Plan düğmesine dokunarak görüntülenen fotoğrafı arka plan olarak belirleyebiliyorsunuz.

turkcell-t40-kk-galeri

Turkcell T40 Kolay Kullanım’ı farklı kılan uygulamalardan bir tanesi Acil Arama. Bu sayfa içinde Acil Numaralar ve Eczane ve Hastaneler gibi iki farklı sekme bulunuyor. Birincisinin içinde Polis, İtfaiye, Hızır Acil ve Jandarma numaraları bulunuyor. Ayrıca Acil Numara Kontağı da bu sayfa içinden aranabiliyor. Acil Numara Kontağı varsayılanda 112 Hızır Acil olarak ayarlanmış. Ancak telefon rehberindeki kayıtlardan herhangi birini, düzenle ekranı üzerinden acil durum kaydı olarak ayarlamak, hem Acil Arama uygulaması içinden hem de doğrudan kilit ekranından bu kişiyi hızlı şekilde aramak mümkün oluyor. Eczane ve Hastaneler sekmesi altındaysa, bulunulan konuma göre en yakın eczane ve hastaneler adres ve telefon bilgileriyle birlikte görüntüleniyor. Telefon bilgileri görüntülenen kayıtlara dokunarak doğrudan telefon araması yapmak da mümkün oluyor.

turkcell-t40-kk-uygulamalar

Uygulamalar menüsü de kolay kullanılabilecek şekilde özelleştirilmiş. Ana ekranda yer alan Uygulamalar butonuna dokunulduğunda açılan uygulamalar menüsü içinde yer alan uygulamalar standart kullanım içinde yer alan uygulamalar ile aynı. Yani bu menü içinde yer alan uygulamaların hemen hepsi standart Android uygulamaları ve sizi Kolay Kullanım arayüzünün dışına çıkarıp kendilerine ait standart kullanıcı arayüzü deneyimlerini sunuyor. Herhangi bir standart Android uygulaması açıkken telefonu sağa sola salladığınızda Kolay Kullanım ana ekranına geri dönülüyor. Uygulama menüsü içinde kullanım kolaylığı sağlayacağı düşünülerek İnternet, Facebook, Hesabım, El Feneri ve Kullanımı Değiştir uygulamaları ilk beş sırada görüntülenmiş. Bunun dışında kalan tüm uygulamalar alfabetik olarak sıralanmış. Turkcell, kullanıcıların uygulama menüsü içinde uzun uzun aşağı veya yukarı kaydırarak favori uygulamalarını bulmaya çalışmalarının önüne geçecek bazı adımlar da atmış. Örneğin Sık Kullanılanlar sekmesi içinde en çok kullanılan uygulamalar otomatik olarak gösteriliyor. Öte yandan Uygulamalar sayfasının tepesinde bulunan Ara tuşuna dokunarak açmak istedikleri uygulamalarını daha rahat bulabilirler.

Nümerik klavye kullanmayı sevenler memnun olacak

Akıllı telefonlarda tam Q klavye kullanımı daha sık tercih ediliyor, ancak eskiden kopamayan ve nümerik klavyeyi kullanarak, her bir harfi tuşlara birkaç kez basa basa yazmayı seven kullanıcılar bulunuyor. Turkcell, Kolay Kullanım içinde onları da düşünmüş ve nümerik klavyeyi varsayılan klavye seçeneği olarak da sunmuş.

Büyük tuşlar sayesinde parmaklarla rahatlıkla kullanılabilen bu klavye şifre girişi için pek pratik görünmüyor. Nümerik klavye standart Android uygulamaları içinde de kullanılabiliyor.

turkcell-t40-kk-klavye

Eğer arzu ederseniz Kolay Kullanım içinde Q klavyeyi de kullanabilirsiniz. . Kolay Kullanım içindeyken nümerik klavyeyi Q klavyeye çevirecek hızlı bir ayar bulamadık. Bundan dolayı Ayarlar uygulamasını açıp Dil ve Giriş bölümü içinden klavyeyi değiştirmemiz gerekti.

Kolay Kullanım’dan standart görünüme dönmek kolay

Turkcell T40’ın Kolay Kullanım arayüzünü kullanmak istemiyorsanız, Uygulamalar içinde yer alan Kullanımı Değiştir’i seçerek standart görünüme geçiş yapabilirsiniz. Daha sonra Kolay Kullanım arayüzüne geri dönmek için yine aynı yolu denemek, Uygulamalar içinde bulunan Kullanımı Değiştir uygulamasını açmak yeterli oluyor.

turkcell-t40-kk-baslangic-secim

Kolay Kullanım ana ekranı ve uygulamaları içindeyken tepedeki çubukta operatör bilgisi, sinyal seviyesi, mobil bağlantı türü, kalan pil yüzdesi ve durumu gösteriliyor. Android’in standart arayüzünde olduğu gibi bu çubuğu aşağı sürüklemek bildirimleri açmıyor. Ayrıca Kolay Kullanım uygulamaları içindeyken ekran altındaki menü düğmesine dokunduğunuzda herhangi bir işlem yapılmıyor. Ancak bu tuşa basılı tuttuğunuzda son kullanılan uygulamaların gösterildiği Çoklu Görev arayüzü gösteriliyor. Öte yandan ana ekran tuşuna uzun süre bastığınızda da Google Arama uygulamasına ulaşacaksınız.

turkcell-t40-kk-kolay-kullanima-gecis

Sonuç

Turkcell T40’a özel Kolay Kullanım arayüzü gerçekten de standart arayüze göre daha kolay kullanılıyor. Kullanıcılar temel işlevleri karmaşık bulabilecekleri arayüzler yerine normal bir cep telefonu görünümüne sahip kullanıcı arayüzleri yardımıyla daha rahat görebiliyor. Kolay Kullanım sayfaları arasında geçişlerin hızlı olması da en önemli artılar arasında bulunuyor. Ayrıca Kolay Kullanım’ın arayüzüne ait kilit ekranını da standart kilit ekranından daha kullanışlı bulduğumuzu söylememiz gerekiyor.

turkcell-t40-kolay-kullanim-inceleme-00003

Kolay Kullanım arayüzüne sahip Turkcell T40’ları bugün itibarıyla piyasada göreceksiniz. Bu Turkcell T40’ların kutularının üzerinde Kolay Kullanımı Destekler ibaresi yer alıyor. Eğer halihazırda bir Turkcell T40 sahibiyseniz ve Kolay Kullanım’a sahip olmak istiyorsanız, telefonunuzu yetkili bir teknik servise göndererek yazılım güncellemesi yaptırabilirsiniz.

Akıllı telefon deneyimi her geçen gün daha fazla kullanıcıyı cezbediyor, ancak özellikle orta yaşın üzerindeki kullanıcılar bu telefonların kullanıcı arayüzlerini karışık buldukları için biraz korku yaşayabiliyor. Turkcell’in Kolay Kullanım arayüzü bu noktada hem Android telefon deneyimini hem de alışılan ve bırakılmak istenmeyen klasik cep telefonu deneyimini bir arada sunma başarısını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER