İncelemelerManşetler

Turkcell MaxiPLUS5 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android’in pazar payını artırmasında giriş ve orta seviye cihazlarda bu işletim sisteminin yüklü gelmesinin rolü büyük. Özellikle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde akıllı telefonlarla ilk kez tanışanlar fiyatı daha ucuz olan ve akıllı telefon işlevleri sunan bu ürünlere yönelebiliyor. Mobil operatörlerin de bu segmentlere konumlandırılan ürünler çıkardığına tanık oluyoruz. Yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de bu tarz özel mobil operatör telefonları görmekteyiz. Özellikle Turkcell bu alanda oldukça aktif. İlk olarak T10 ile kendi Android telefon serisini oluşturmanın adımlarını atan Turkcell serinin dördüncü telefonu MaxiPLUS5‘i geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdü.

MaxiPLUS5 ile birlikte Turkcell T markasından vazgeçerek yepyeni bir adlandırma sistemine de geçiş yaptı. Maksimum özellikleri makul fiyata sunmayı hedefleyen Turkcell MaxiPLUS5 selefi T11 gibi ZTE tarafından üretilmiş. Yaklaşık 550 TL’lik fiyatıyla giriş seviyesi Android cihazları arasında iddialı bir konumda bulunan Turkcell MaxiPLUS5 kendisi için biçilen değere karşılık neler sunuyor? Yazının devamında bulacağınız detaylı Turkcell MaxiPLUS5 incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: Turkcell MaxiPLUS5 İncelemesi

Galeri: Turkcell MaxiPLUS5
[nggallery id=985]

[one-third]

[/one-third]

Donanım

Turkcell MaxiPLUS5 115.2 x 62 x 11.1 mm.’lik boyutlarıyla avuç içine rahatlıkla sığan ve kolayca taşınabilen bir cihaz. 120 gr.’lık cihaz elde fazla bir ağırlık hissi vermiyor. Anlayacağınız ergonomi konusunda fazla bir sorun yok. Tek elle tutarken güç butonu veya ses kademe tuşlarına, bunun yanı sıra ekranın altındaki dört adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşuna rahat bir erişim sunuluyor. Kauçuktan yapılmış kasanın bir hayli pürüzsüz olduğunu ve oldukça hoş bir his verdiğini söylemek gerek. Anlayacağınız telefon plastikten yapılmış olsa da, kalitesiz durduğunu söyleyemeyiz.

Turkcell MaxiPLUS5’in 3.5 inç’lik, yani mevcut ve daha önceki nesil iPhone’larla aynı büyüklüğe sahip bir ekranı bulunuyor. Cihaz Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile çalışsa da ekranın altında dört adet fiziksel navigasyon tuşunu görmeye devam ediyoruz. Anlaşılan o ki, cihazı geliştirenler zaten küçük olarak nitelendirebileceğimiz ekranın bir bölümünün de navigasyon barına gitmesini istememiş olmalı. Bu dört tuşun tepkiselliği fena sayılmaz, ancak bazen hafifçe bir dokunuşla tuşların işlevlerini yerine getirdiğini, bazen de çalışması için bastırmamız gerektiğini gözlemledik. Aslında bu kapasitif dokunmatik alanının boyu biraz daha uzatılsa, bizim gibi kocaman parmakları olan kullanıcılar için iyi olabilirdi. Ekran ve kapasitif tuşların üstünü örten cam bölümün hemen altında ise mikrofon dikkat çekiyor.

Turkcell MaxiPLUS5’in tepesinde güç butonu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı bulunuyor. Solda ses kademe tuşları, sağda ise microUSB portu ve arka kapağın açılması için yardımcı olan bir delik yer alıyor. Arkada büyük bir bölümü çıkarılabilir kapak kaplıyor. Bu tarz çıkarılabilir kapakların en büyük problemi bir süre sonra oynama yapmalarıdır, ancak Turkcell MaxiPLUS5’inki bir hayli sağlam görünüyor. Kapağın altında  1400 mAh’lik Li-Ion batarya yer alırken, SIM kart ve microSD kart yuvalarını da burada görüyoruz. SIM kartı değiştirmek için bataryayı yerinden çıkarmanız gerekiyor, ancak microSD kart yuvasının batarya ile bir bağlantısı yok. Bu da cihazı kapatmadan microSD kartı değiştirebileceğiniz anlamına geliyor.

Arka kapağın üstünde 5 megapiksel kamera yer alıyor. Turkcell T serisinin her yeni üyesinde kamerayı biraz daha iyileştiriyor. Ancak bu geliştirme çalışmalarında flaş kapsamdışı bırakılmış gibi görünüyor. Turkcell yöneticileri batarya ömrünü optimize etmek amacıyla cihaza flaşın yerleştirilmediğini belirtmişti, bunu da bir dipnot olarak belirtelim. Batarya kapağının altında da çubuk şeklinde bir hoparlör görüyoruz. Hoparlörün ses çıkışının bir hayli yüksek olduğunu belirtmeliyiz.

Turkcell MaxiPLUS5’te 3.5 inç’lik, 320 x 480 piksel çözünürlüklü IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Yüksek çözünürlüklere, piksel yoğunluklarına, keskin yazı ve grafiklere alıştığımız bir ortamda bu ekranda bu çözünürlük biraz düşük kaçıyor, ancak bu fiyat segmentindeki bir telefon için oldukça iyi olduğunu belirtmeden geçmeyelim. IPS ekran oldukça yüksek görüş açılarına sahip, yani her açıdan tatmin edici bir görünürlük sunuyor. Dokunmatik ekranın tepkiselliği ortalamada seyrediyor, aslında dokunmalarda bir şey yok, ancak parmak sürükleyerek gerçekleştirilen bazı hareketlerde bazen ekrana biraz daha baskı uygulamak gerekebiliyor. Örneğin, bildirim tepsisini genişletirken.

Turkcell MaxiPLUS5’te 800 MHz’lik tek çekirdekli Qualcomm MSM7225A yongaset bulunuyor. Buna 512 MB RAM ve 4 GB ROM eşlik ediyor. Yukarıda bahsi geçen microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar desteğe sahip. Bu da toplamda 36 GB’ye kadar depolama alanına sahip olunabileceği anlamına geliyor. Bu arada cihazın içinde de 4 GB’lık bir microSD kart hediye olarak geliyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth, GPS, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps’nin bulunduğunu görüyoruz.

Yazılım

Turkcell MaxiPLUS5 Ice Cream Sandwich ile yüklü geliyor. Yukarıdaki gibi donanım bileşenlerine sahip olan bir cihazda Ice Cream Sandwich görmeye pek alışık değiliz. Bu noktada MaxiPLUS5 pek şaşırtmadı değil. Turkcell’in Ice Cream Sandwich’in kullanıcı arayüzünde pek fazla değişiklik yapmadığını görüyoruz. Ana ekranda hafif dokunuşlar söz konusu; telefon, uygulama menüsü ve mesajlaşma kısayollarının yer aldığı bir hızlı başlat çubuğu eklenmiş, ayrıca Turkcell’e özel çeşitli uygulamaların ana ekran bileşenleri de mevcut. Uygulama menüsü ve Ayarlar uygulamasının kullanıcı arayüzü Ice Cream Sandwich’in ham sürümündeki arayüzden farksız.

Turkcell MaxiPLUS5’e çeşitli ana ekran bileşenleri yüklemiş. Bu bileşenlerden en dikkat çekici olanı Turkcell hattında bir paket sahibi olanları ilgilendiriyor. Eğer konuşma, mesajlaşma veya internet paketi sahibiyseniz, ana ekrana yerleştireceğiniz bileşen yardımıyla paketinizde ne kadar süre, mesaj veya veri kaldığını her an görmeniz mümkün.

Turkcell MaxiPLUS5’e Google Play Store mağazası üzerinden binlerce ücretli ve ücretsiz uygulama indirmek mümkün. Bunun yanı sıra bir Turkcell telefonu olan MaxiPLUS5’te Turkcell’in uygulama mağazası T-Market’e de erişim bulunuyor. T-Market uygulama mağazasının kısayolunu ana ekranda ve uygulama menüsünde bulmak mümkün. Paralı ve parasız uygulamaların yer aldığı bu mağazasının Google Play’e nazaran çok daha dar bir hacme olduğunu söylemek gerek, yine de içerisinde işe yarar şeyler bulmak mümkün. Örneğin Turkcell’in tüm Android uygulamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Ancak indirme işlemi için Wi-Fi ile değil, Turkcell tarafından sunulan bir mobil internet bağlantısı üzerinden bu mağazaya bağlanmalısınız.

Turkcell MaxiPLUS5’te çeşitli Turkcell uygulamaları baştan yüklü geliyor. Müzik, TVPlus, Seyahat, Online İşlemler, Video, Güncel, Yedek bunların başlıcaları. Ayrıca popüler internet radyo uygulaması TuneIn Radio da MaxiPLUS5’te önceden yüklü olarak geliyor. Bu arada bir de Uygulama Paketleri adı verilen bir uygulama daha var. Cihaz ilk kez kurulurken de açılan bu uygulama aracılığıyla Turkcell, Haber, Oyunlar, Finans, Spor ve Araçlar gibi farklı kategoriler altında sunulan, Turkcell veya üçüncü taraf geliştiriciler tarafından geliştirilmiş uygulamaları cihaza kurabilirsiniz. Aynı uygulamayı cihazı kullanmaya başladıktan sonra da açabilir ve istediğiniz uygulamaları kurabilirsiniz. Uygulamaların kurulabilmesi için Ayarlar altında bulunan Bilinmeyen Kaynaklar üzerinden uygulamaların yüklenmesi seçeneğinin etkinleştirilmesi gerekiyor.

Mobil Asistan

Turkcell MaxiPLUS5’in bazı Turkcell uygulamalarına daha yakından bakmak gerekiyor. Örneğin Mobil Asistan. iPhone 4S’teki Siri’ye benzer bir mantıkla çalışan bu uygulama sizin sesle komutlarınızı veya sorularınızı anlıyor ve karşılığında anlamlı cevaplar veriyor. Şu sıralar komut kümeleri sınırlı, ancak çok yakında sayısı 40’a kadar çıkacak. Uygulama menüsü altındaki Mobil Asistan kısayolu üzerinden açılan bu uygulamanın çalışması için Turkcell İnternet bağlantısına ihtiyacınız var, Wi-Fi üzerinden çalışmıyor.

Siri’ye benzer bir kullanıcı arayüzü karşımıza çıkıyor; altta, ortada yer alan mikrofon tuşuna dokunarak sorunuzu sorabilir veya komutunuzu girebilirsiniz. Mikrofon tuşunun sağında yer alan soru işaretine dokunduğunuzda ise Mobil Asistan’ın şu anda desteklediği komut kümelerini göreceksiniz. Bakiye, tarife, fatura, hat işlemleri, hava durumu, eczane ve hastane gibi bilgiler şu an için kullanılabilir durumda. Turkcell bu servisi MaxiPLUS5 veya kendi cihazları dışında, kendi şebekesini kullanan diğer cihazlar için de Google Play Store üzerinden kullanıma sunmalı.

Mobil Sipariş

Turkcell MaxiPLUS5’te de NFC desteği bulunuyor. NFC desteği sayesinde zahmetsiz bir şekilde, kısa mesafelerde, Android Beam aracılığıyla veri transferinde bulunmak mümkün. Ancak NFC’yi genellikle mobil ödeme sistemleriyle birlikte anıyoruz. Turkcell’in de bu alanda Cep-T Cüzdan adı verilen bir mobil ödeme uygulaması bulunuyor. Daha önceki NFC destekli Turkcell akıllı telefonlarıyla birlikte sunulan uygulama Turkcell MaxiPLUS5’te de bulunuyor. Cep-T Cüzdan yardımıyla kredi kartı bilgilerinizi güvenli bir şekilde cihazınızda tutabilir ve ödemelerinizi temassız ödeme terminallerinin bulunduğu noktalarda Turkcell MaxiPLUS5’i terminale okutarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için bir Turkcell İletişim Merkezleri veya bayilerine gidip mevcut SIM kartınızı 256K’lık yeni SIM kart ile değiştirmeniz gerek.

Cep-T Cüzdan uygulaması altında sunulan Mobil Sipariş ise şu an için sadece Turkcell MaxiPLUS5 sahipleri tarafından kullanılıyor. MaxiPLUS5’in kutusundan bir adet magnet çıkıyor. NFC Magnet olarak adlandırılan bu mıknatıslı etiketi buzdolabına tutturmanız mümkün. Bundan sonra NFC bağlantısı açık MaxiPLUS5’inizi bu etikete hafifçe dokundurduğunuzda Mobil Sipariş uygulaması açılacak ve bu uygulama yardımıyla Aygaz, Migros, Pürsu ve Burger King üzerinden sipariş verebileceksiniz. Turkcell ileride daha fazla şirketin bu uygulamaya katılacağının sözünü de verdi.

Mobil Sipariş sade bir kullanıcı arayüzüyle hızlı bir şekilde alışveriş yapmaya yardımcı olabilir. Bu arada Migros kısayoluna tıkladığınızda doğrudan Sanal Market uygulamasına yönlendiriliyorsunuz. Eğer Sanal Market Android uygulaması cihazınızda yoksa, indirmeniz Google Play Store’a yollanıyorsunuz. Mobil Sipariş üzerinden verdiğiniz siparişlerin ödemesini kapıda, Cep-T Cüzdan uygulamasıyla yapmanız da mümkün.

Performans, Batarya ve Kullanım

Turkcell MaxiPLUS5’te 800 MHz’lik Qualcomm MSM7725A yongaset ve 512 MB RAM bulunuyor. Bu ikilinin giriş seviyesi olarak nitelendirilen bir cihaz için iyi sonuç verdiği söylenebilir. Dokunmatik ekranın tepkiselliği ufak tefek takılmaların dışında fazla problem çıkarmıyor, uygulamalar yeterince hızlı sürede açılıyor, cihazı kullandığımız süre boyunca önemli bir kilitlenme de yaşamadık. 512 MB’lık bellek de bu ayarda bir cihaz için yeterli görünüyor. Cihazda bulunan ve bildirim tepsisi üzerinden de erişilebilen Görev Yöneticisi uygulaması cihaz üzerinde açık olan uygulamaların düzgün şekilde yönetilmesine izin veriyor.

Turkcell MaxiPLUS5’in içinde bulunan 1400 mAh’lik batarya da bu ayarda bir cihaz için yeterli sayılır. Telefonun katalog değerlerine bakıldığında 200 saate varan bekleme ve 240 dk’ya varan konuşma süresi sunuyor. Cihaz 3G, Wi-Fi bağlantıları, arka planda veri senkronizasyonu açıkken, normal bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkaracak yeterliliğe sahip gibi görünüyor.

Turkcell MaxiPLUS5’in çekim kalitesi de oldukça iyi görünüyor. Cihazla yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesi oldukça net ve anlaşılır şekilde duyuluyor. Dileyenler için cihazın kutusundan çıkan mikrofonlu kulaklık da eller serbest şekilde konuşmayı mümkün kılacaktır. Belki telefon uygulamasında tuşlar biraz daha büyük yapılsa daha iyi olabilirdi. Tuşların darlığı büyük parmaklıların tuşları kullanmasında biraz zorluk yaratabilir.

Kamera

Turkcell MaxiPLUS5’in arkasında 5 megapiksel çözünürlük destekli bir kamera bulunuyor. Görüyoruz ki, Turkcell her geçen sürümde kameranın niteliklerini biraz daha iyileştiriyor. Belki gelecek sürümde bu kameranın yanına flaş eklendiğini de görürüz. 5 megapiksel çözünürlüklü kamera sadece VGA çözünürlükte video kaydı yapmakla yetiniyor. Tahmin ediyoruz ki, işlemci ve batarya konusunda dikkate alınan hususlar nedeniyle düşük çözünürlükte video kaydı uygun görülmüştür.

turkcell-maxiplus5-kamera-00019

Turkcell MaxiPLUS5’te yer alan Kamera uygulamasında Ice Cream Sandwich ile birlikte sunulan ham versiyona bağlı kalmış, herhangi bir farklılık görmüyoruz. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse, iyi de yapmış. Böylelikle sistem kaynakları da gereksiz yere tüketilmemiş. Ice Cream Sandwich’in Kamera uygulaması şu haliyle zaten çoğu işi yapmada yeterli. 5 megapiksel kameranın en büyük yeniliklerinden bir tanesi de otomatik odaklama desteğine sahip olması. Bu sayede oldukça düzgün kareler yakalamak mümkün oluyor. Ekrana dokunarak istediğiniz noktaya odaklama yapmanız da mümkün. Otomatik odaklama yakın çekimde de düzgün kareler yakalanmasına olanak sağlıyor.

Galeri: Turkcell MaxiPLUS5’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=986]

Çekilen fotoğraflar hakkında bir iki söz söyleyecek olursak, dış ortam çekimlerinin tatmin edici düzeyde olduğunu söyleyebiliriz, ancak ışık şiddetinin fazla olduğu bazı koşullarda renklerin solgunlaştığı da dikkatlerden kaçmıyor. Işık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda çekilen fotoğraflar da fena sayılmaz, ancak parlaklık normale göre biraz daha düşük görünüyor. Çekilen fotoğraflarda renk doğruluğunun da yüksek olduğu söylenebilir. Makro çekimlerde de iyi sonuç almak mümkün.

turkcell-maxiplus5-kamera-00015

Turkcell MaxiPLUS5’in kamerasıyla maksimum VGA çözünürlükte video çekmek mümkün. Video kalitesinin vasatı geçmediğini söylemek gerek, ancak ses kaydının kalitesinin fena olmadığını da belirtmeden geçmeyelim. MaxiPLUS5 ile çekilmiş örnek bir videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Video: Turkcell MaxiPLUS5 ile Çekilmiş Örnek Video

Multimedya

Turkcell MaxiPLUS5 tam anlamıyla bir multimedya telefonu olarak nitelendirilmese de, multimedya dosyalarını tüketmeyi sevenler için işlerini görecek araçları sunduğunu söyleyebiliriz. Tabii, bunda Turkcell’in de sağladığı uygulama ve servislerin rolü büyük. Video tarafında standart çözünürlükte video dosyalarını cihaz tarafından rahatlıkla oynatılabildiğini görüyoruz. Ancak en güzeli Google Play Store üzerinden üçüncü taraf video uygulaması indirip onu kullanmak. Bunun dışında Turkcell Video uygulaması internet üzerinde çeşitli kaynaklar üzerinde yüklü bulunan videolara ulaşmanızı ve onları izlemenizi sağlıyor. Turkcell TVPlus uygulaması da Turkcell’in TV izleme servisi üzerindeki TV kanallarına MaxiPLUS5 üzerinden erişme fırsatı sunuyor.

Turkcell MaxiPLUS5 müzik tarafında da sahiplerini tatmin edecek araçlar sunuyor. Müzik uygulaması cihaza MTP iletim protokolü aracılığıyla, bilgisayar üzerinden aktaracağınız şarkıları otomatik olarak kütüphaneye ekliyor ve istediğiniz zaman dinleme fırsatı sunuyor. Müzik uygulamasının ses efekt ayarları da oldukça zengin sayılır. Bunun dışında Turkcell Müzik uygulaması Turkcell’in müzik dinleme ve indirme servisi üzerindeki binlerce şarkıya erişme, onları internet üzerinden dinleme veya telefona indirme fırsatı sunuyor. Bunun dışında TuneIn Radio adlı popüler radyo uygulaması da Turkcell MaxiPLUS5’te yüklü geliyor. Aynı şekilde Turkcell’in bir iştiraki hâline gelen Fizy’nin Android uygulaması da Turkcell MaxiPLUS5’te bulunuyor.

Turkcell MaxiPLUS5’in arkasında yer alan hoparlörün oldukça yüksek bir ses çıkışı sağladığını söylemek gerek. Cihazın kutusundan çıkan kulaklıklar ise vasat seviyede; tiz seviyesi biraz yüksek, baslar ise düşük. Yine de, iş göreceğini söylemek mümkün.

Sonuç

Turkcell bireysel kullanıcılara özel olarak sunduğu Android telefonlarda gözünü giriş seviyesine dikmiş durumda. Her geçen iterasyonla birlikte ortaya daha iyi işler çıkardığını görüyoruz. 3.5 inç IPS LCD ekran belki en iyi olmasa da tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor, 5 megapiksel kamera telefonla unutulmaz anların yakalanması için yeterli seviyede, NFC desteği ve bunun sayesinde kullanıma sunulan mobil ödeme uygulamaları da hayatı kolaylaştıracak türden. Bunun dışında telefonun multimedya özelliklerinin de iyi olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik Ice Cream Sandwich’in özelliklerinden de kutuyu açar açmaz faydalanmaya başlıyorsunuz.

Turkcell MaxiPLUS5 549 TL’lik peşin satış fiyatına sahip bir telefon ve bunun karşılığında kullanıcılara sundukları oldukça tatmin edici. Turkcell MaxiPLUS5’i verimli bir şekilde kullanmak için bir Turkcell hatta ve internet paketine gerek olduğunu belirtmemize herhalde gerek yok. Uzun lafın kısası, Turkcell MaxiPLUS5 üyesi olduğu fiyat segmentinin parlayan yıldızlarından biri olma sıfatını hakediyor.

İLGİLİ HABERLER