İncelemelerManşetler

Turkcell MaxiIQ İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Turkcell bireysel kullanıcılara hitap eden giriş seviyesi telefonları T10, T20, T11, MaxiPLUS5 ve profesyonellere hitap eden MaxiPRO5 ile hatırı sayılır bir ilgi gördü. Bu başarının devamında mobil operatörün bir Android tablet seçeneği sunup sunmayacağı merak ediliyordu. Nihayet Turkcell’in Android cihazlarını barındıran Maxi serisi ilk kez sunulan bir tabletle birlikte farklı bir boyut kazanmış oldu.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00009

Daha Fazla Bilgi

Turkcell MaxiIQ Tablet ile Android tablet pazarına giriş yapıyor

Turkcell MaxiIQ adını taşıyan Android tablet fiyat ile performansı uygun bir çizgide buluşturmayı amaçlıyor, tıpkı diğer Turkcell markalı akıllı telefonlar gibi. Tabii ki, bunu gerçekleştirmek kolay değil; işte belki de bundan dolayı Turkcell’in Android tableti için bu kadar bekledik. Karşımıza çıkan ürünün oldukça ince elenip sık dokunan bir süreç sonunda ortaya çıktığı belli oluyor.10.1 inç ekran, dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemci, 8 megapiksel arka kamera gibi kağıt üzerinde iddialı özellikler barındıran Turkcell Maxi IQ gerçekten tercih edilmeye değer mi? Yazının devamında yer alan detaylı incelemede bu sorunun cevabını arayacağız.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları

DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaAksesuarSonuç

Galeri: Turkcell MaxiIQ

[nggallery id=1176]

Donanım

MaxiIQ’yu ilk kez uzaktan gördüğümüzde Turkcell’in sıradan bir tablet üzerinde uğraşmadığını anlamıştık. Tasarım açısından baktığımızda Turkcell MaxiIQ’nun Android tabletlerindeki standardın üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Burada kastettiğimiz nokta şu: Genellikle Android tabletler, mümkün olduğu kadar çok portun eklenmesi için biraz kalın yapılır, ayrıca malzeme kalite ortalaması çok yüksek değildir. Bu noktada Turkcell’in hem tasarım hem de malzeme kalitesi bakımından kolaya kaçmadığını görüyoruz. Zaten Turkcell üretici olarak da Pegatron’u seçmiş. Pegatron OEM sektörünün bilinen ve kalitesini belli etmiş oyuncularından bir tanesi. MaxiIQ’nun tasarımı ve malzeme kalitesinde de bu seçimin sonuçlarını görüyoruz.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00020

Turkcell MaxiIQ sahip olduğu 8.4 mm.’lik kalınlık değeriyle mevcut Retina ekranlı iPad’den daha ince bir tablet olma özelliği taşıyor. Tablete profilden baktığımızda öndeki camı çevreleyen çerçeveyle arkayı kaplayan sert plastik kapağın bu düzlem üzerinde buluştuğunu görüyoruz. Arka bölümü tamamen kaplayan plastik kesinlikle sıradan değil ve sert yüzeyi sayesinde ince tabletin kullanım sırasında elden kayıp gitmesini engelliyor. 226 x 175.4 mm.’lik en ve boya sahip olan tabletin ekranı 16:10 görüntü oranını karşılayacak şekilde tasarlanmış. 10.1 inç’lik köşeden köşeye uzunluğa sahip bu ekran genellikle yatayda kullanıma uygun. Görüntü oranı nedeniyle dikey kullanım pek de pratik ve tercih edilesi durmuyor. Zaten önde yer alan 2 megapiksel kameranın uzun kenarın üstüne gelecek şekilde yerleştirilmesi, ses ve güç tuşlarının yerleri, cihazın şarj edilmesini ve yerleştirme istasyonunun kullanılmasını sağlayan özel portun uzun kenarda bulunması ve arkada yer alan 8 megapiksel kameranın konumu da bu tabletin daha çok yatay yönde kullanılacak şekilde geliştirildiğini gösteriyor.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00019

Turkcell MaxiIQ’nun dikkat çekici bir başka noktası da sahip olduğu ağırlık. 545 gr. ağırlık 10.1 inç’lik bir tablet için ortalamanın altında sayılır. Karşılaştırma yapacak olursak Retina ekranlı iPad’in sadece Wi-Fi versiyonu 607 gr. ağırlığa sahip. Turkcell MaxiIQ bu noktada en popüler tablete karşı bir ağırlık avantajına sahip.

Turkcell, MaxiIQ’nun ekranı üzerinde fazlasıyla durmuş ve bu ekranın mümkün olduğu kadar iyi bir deneyim sunmasını arzulamış. Kullanılan IPS kapasitif dokunmatik ekranın görüş açıları oldukça yüksek, tablete epey bir kenardan baktığınızda bile renklerin ve görüntü kalitesinin değişmediğini görebilirsiniz. Parlaklık da memnun edici seviyede, dışarıda gün ışığı altında da tableti rahat bir şekilde kullanmanıza olanak sağlayacak şekilde parlaklık ayarı otomatik olarak yapılabiliyor. 1280 x 800 piksel çözünürlük günümüz şartlarında 10.1 inç’lik bir ekran için artık düşük olarak görülüyor. Ancak Turkcell MaxiIQ için bu çözünürlüğün isabetli ve memnun edici olduğunu söyleyebiliriz.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00001

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Turkcell MaxiIQ’nun alt kenarında şarj edilmesini ve yerleştirme istasyonuna bağlantıyı sağlayan özel bir port yer alıyor. Cihazın kutusundan bu port ile uyumlu bir şarj aleti çıkıyor. Bu kenara karşılık gelecek üst kenardaysa mikrofon, 3.5 mm. kulaklık jakı ve güç butonu bulunuyor. Sol kenarda herhangi bir port veya tuş yer almıyor, ancak sağ kenarın bu açıdan epey zengin olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıdan aşağı doğru ilerlediğimizde ses tuşları, microUSB portu ve bir kapak arkasına gizlenmiş microSD ve miniSIM kart yuvaları bulunuyor. Bu noktada bir ek bilgi verelim. Tablete mini SIM kartı takarken zorlanmanız ihtimal dahilinde; SIM kartı yuvanın hemen üstünde yer alan görselde belirtildiği gibi yerleştirmeli ve bir çıt sesi duyuncaya kadar ittirmelisiniz.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00011

Tabletin arkasında, üst kenara doğru yerleştirilmiş şekilde 8 megapiksel kamera ve flaş yer alıyor. Ortada Turkcell logosu, onun altına gelecek şekilde Turkcell MaxiIQ yazısı da dikkat çekiyor. Ayrıca alta doğru her iki yana hoparlörler yerleştirilmiş. Hoparlörler öyle isabetli noktalara yerleştirilmiş ki, tablet bir yüzeye konduğunda dışarı herhangi bir engelle karşılaşmadan ses vermeleri sağlanmış.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00027

Turkcell MaxiIQ’nun içine baktığımızda da hedeflenen fiyat seviyesine göre en uygun bileşenlerin seçildiğini görüyoruz. 1.2 GHz hızında çalışan dört çekirdekli NVIDIA Tegra T30SL işlemci barındıran MaxiIQ aynı zamanda 1 GB RAM içeriyor. Kağıt üzerinde makul gibi görünen bu pakete 16 GB kapasiteli dahili depolama alanı eşlik ediyor. Daha fazla alan isteyenlerin imdadınaysa microSD kart yuvası yetişiyor. Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi, Bluetooth gibi destekler yer alırken bir Turkcell tabletinden beklendiği şekilde, MaxiIQ hücresel şebeke desteğini de barındırıyor. 21 Mbps’ye kadar HSPA+ mobil genişbant desteği sunan bu tablet böylelikle Wi-Fi şebekesinin mevcut olmadığı yerlerde 3G üzerinden hızlı internet erişimi kurmanıza olanak sağlıyor.

Yazılım

Android 4.1.1 Jelly Bean ile yüklü gelen Turkcell MaxiIQ’nun kullanıcı arayüzünde genellikle ham kullanıcı arayüzüne bağlı kalınmış. Yine de, çeşitli bileşenler ve duvar kağıtlarıyla farklılık yaratılmaya çalışılmış. Giriş ekranına baktığımızda Turkcell Müzik, Turkcell Güncel, Turkcell TV, Turkcell Dergilik ve Turkcell Kitaplık gibi tablette yüklü olan çeşitli uygulamalara ait bileşenleri görüyoruz. Bu bileşenlerin her bir düzgün tasarımları sayesinde hem rahat kullanım imkanı sunuyor, hem de giriş ekranında göze hoş gelen bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca Turkcell’in Maxi akıllı telefonlarında gördüğümüz kullanım miktarını gösteren bir bileşen de başlangıç ekranına yerleştirilmeyi bekleyen diğer bileşenler arasında bulunuyor.

turkcell-maxi-iq-yazilim-00005

Uygulama menüsüne baktığımızda Google’ın Gmail, Google Haritalar, Google+ gibi servislerine ait Android uygulamalarının yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Ayrıca Google Play Store üzerinden de MaxiIQ kullanıcıları binlerce uygulamayı veya oyunu tablete indirebilir. Bunun dışında Turkcell’in Android uygulamalarının da Turkcell MaxiIQ’da ön yüklü şekilde geldiğini görüyoruz. Turkcell Güncel, Turkcell TV, Turkcell Müzik, Turkcell Dergilik, Turkcell Kitaplık, Turkcell Video, Mobil Asistan, Online İşlem Merkezi ve Turkcell Yedek gibi uygulamalar MaxiIQ’yu ilk kez açanların karşısına çıkacak. Bu uygulamaların olumlu yanı her birinin 10.1 inç ekranın sunduğu geniş alandan yararlanacak şekilde yeniden tasarlanması. Yani karşımızda ekrana yayılmış ve büyük boşluklar içeren ya da uyumluluk modunda kullanım sırasında görüntü kalitesi bozulmuş akıllı telefon uygulamaları bulunmuyor.

turkcell-maxi-iq-yazilim-00008

Turkcell MaxiIQ’da Google Play Store’un dışındaki bir mağaza seçeneği de Turkcell T-Market. Turkcell’in kontrolündeki bu uygulama mağazası da indirecek uygulama arayanları bekliyor. Bunun dışında Uygulama Paketleri uygulaması da Turkcell’in finans, haber, vb. kategoriler altında sunduğu çeşitli uygulamaları yükleme fırsatı veriyor. Uygulama Paketleri uygulaması tableti ilk kez açtığınızda, internet bağlantısını kurduktan sonra daha kurulum aşamasında karşınıza çıkabilir. Bu adımı önce pas geçip daha sonra uygulama menüsü içinde yer alan Uygulama Paketleri uygulamasını kullanarak da istediğiniz uygulamaları yükleme şansına sahipsiniz.

Galeri: Turkcell MaxiIQ Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1178]

Performans ve Batarya

Donanım bölümünde de belirttiğimiz gibi Turkcell MaxiIQ’da 1.2 GHz hızında çalışan dört çekirdekli NVIDIA Tegra T30SL yongaset bulunuyor. Nexus 7 ile birlikte Tegra 3 işlemcileri daha uygun fiyatlı tabletlerde görmeye başlamıştık. Aslına bakarsanız,Turkcell MaxiIQ’nun da bu trendi izlediği söylenebilir. Turkcell bu seçimle fiyat ve performans arasında bir denge yakalamaya çalışmış. Genel olarak MaxiIQ’nun içinde yer alan donanım paketinin memnun edici düzeyde bir performans sağladığını söyleyebiliriz. Arayüz geçişlerinde ara sıra takılmalar, tepki vermede yavaşlıklar görsek de, bunların genel kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek düzeyde olduğu söylenemez. Diğer bir deyişle Turkcell MaxiIQ en az sizi bu ürünü satın aldığınıza pişmanlık duyurmayacak düzeyde performans sunuyor.

AnTuTu Quadrant SunSpider*
Turkcell Maxi IQ 12297 4188 1200.8 ms +/- %1.2
Nexus 7 12752 3623 1676.0 ms  +/- %1.0
iPad mini 1489.7 ms +/- %0.3
iPad 4 837.0 ms +/- %1.3
*SunSpider benchmark testinde daha düşük sonuç daha iyi performans anlamına gelir.

Her Android cihazı için uyguladığımız benchmark testlerine Turkcell MaxiIQ’yu da tabi tuttuk. Testler MaxiIQ’nun pratikte gösterdiği performansla paralellik taşıyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Nexus 7 incelemesindeki benchmark testlerinin sonuçlarını karşılaştırdığımızda her ikisi de Tegra 3 yongaset taşıyan MaxiIQ ile Nexus 7’nin aşağı yukarı aynı seviyede performans gösterdiğini görüyoruz. Üstelik SunSpider internet tarayıcı performans testinde MaxiIQ Nexus 7’den daha iyi performans gösteriyor. Üstelik 1200 ms seviyesinde sonuçla Turkcell MaxiIQ’nun mobil cihazlar genelinde de oldukça iyi bir yerde olduğu söylenebilir. Bu arada Turkcell MaxiIQ’nun varsayılan internet tarayıcısının Flash desteği barındırmadığını da bir dipnot olarak belirtelim.

Turkcell MaxiIQ’da 3150 mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Retina ekranlı iPad’dekinin yaklaşık üçte biri oranında kapasiteye sahip olan bu batarya Samsung Galaxy Note II’ninkiyle de aynı oranda kapasiteyi barındırıyor. 10.1 inç ekranlı bir cihaz için bu batarya kapasitesi düşük olarak nitelendirilebilir. Yine de, Turkcell MaxiIQ kullanıcılarının işini görecek yeterlilikte çalışma imkanı sunuyor. Katalog değerlerinde 8 saate kadar video izleme imkanı sunan tableti kendi video izleme testimizden geçirdik. Bu test sırasında tabletin 3G ve Wi-Fi bağlantıları açıktı, ayrıca test videosu 720p kalitesinde, .mkv uzantılı olacak şekilde seçilmişti. Otomatik ekran parlaklık ayarında (parlaklık maksimumda değil), sürekli oynatılan bir videonun kullanıldığı test sonucunda Turkcell MaxiIQ’nun tam dolu bataryası yaklaşık 4 buçuk saat boyunca video izleme fırsatı sundu. Bu da iki tam uzunluklu film için yeterli görünüyor. Özetleyecek olursak Turkcell MaxiIQ’nun bataryası normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkaracak yeterlilikte gibi görünüyor.

Kamera

Turkcell MaxiIQ kamera konusunda üst sınıf tabletlere kafa tutacak niteliklere sahip. Tabletin arkasında 8 megapiksel çözünürlük destekli, otomatik odaklı ve flaşlı kamera bulunuyor. Önde de 2 megapiksel çözünürlük desteğine sahip, genellikle görüntülü görüşmeler için düşünülmüş, ancak hem fotoğraf hem de video çekmeye yarayan ikinci bir kamera bulunuyor. MaxiIQ’da fotoğraf çekimi için Android’in tabletlere özel kamera arayüzü kullanılıyor. Genellikle yatay yönlü kullanım düşünülerek hazırlanmış olan bu kamera arayüzü çekimin ve her türlü ayarın sağ el baş parmağının kullanılarak yapılmasını sağlıyor. Ayrıca isteyen kullanıcılar pozlama, beyaz ayarı gibi manuel ayarları isteklerine göre ayarlayabilir, otomatik sahne modunun dışında gece ve işlem gibi iki ek moddan da yararlanabilir. Bunun yanı sıra kullanıcılar ekranda istedikleri noktaya dokunarak oraya odaklama yapabilir veya pozlama ayarını değiştirebilir.

turkcell-maxi-iq-kamera-00013

Turkcell MaxiIQ ile çekilen fotoğrafların bir tablet için tatmin edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar çektiğimiz dış ortam fotoğrafları havanın kapalı olduğu zamana denk gelse de, çok karanlık olduklarını söyleyemeyiz. Renkler gerçekte olduğundan çok da uzak sayılmaz. 8 megapiksel maksimum çözünürlükte çekilen fotoğraflara yüzde 100 yakınlaştırma yapıldığında sıkıştırmanın etkileri görülüyor, detaylar bir hayli kaybolmuş. Aslında bu sayede tabletin sahip olduğu alan daha idareli şekilde kullanılabiliyor. Ancak bu durumun sosyal medyada yapılacak paylaşımlar için çok sorun yaratacağı söylenemez. Zaten bir tabletin kamerasından da çok fazlası beklenmemeli. Bu arada bir tabletin doküman çekimi için kullanılabileceğini göz önünde bulundurursak otomatik odak özelliği bu noktada önem kazanıyor. Turkcell MaxiIQ’nun arka kamerası bu açıdan da beklentileri karşılıyor. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde MaxiIQ’nun kamerasının gürültü oranı bir hayli düşük, ışık saçılmasının olmadığı, makul aydınlıkta fotoğraflar ürettiğini gördük, kamera bu açıdan da memnuniyet verici seviyede.

Galeri: Turkcell MaxiIQ’nun Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1177]

Turkcell MaxiIQ’nun 8 megapiksel arka kamerası video tarafında da beklentileir karşılıyor. 1080p HD video kayıt yeteneğine sahip olan kamera 3GP formatında çekim yapıyor. 1 dakikalık 1080p video yaklaşık 90 MB civarında büyüklüğe sahip. Full HD videoya baktığımızda geçişlerin ve detayların pürüzsüzleştirildiği görülüyor. Yine de, Full HD TV’de bile görüntüleme yaptığınızda çekilen videolar çok da kötü durmayacaktır. Ortamın ses kaydı vasatı çok fazla geçmiyor, rüzgarlı havalarda yaptığınız çekimlerde rüzgar sesi fazla hissediliyor. Bu arada başlangıçta kapalı gelen video sabitleme işlevini açarak bir nebze olsun daha az titreşime sahip video çekimleri yapabilirsiniz.

Video: Turkcell MaxiIQ’nun Kamerasından 1080p Örnek Video

Multimedya

Turkcell MaxiIQ, sahiplerinin multimedya ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak niteliklere sahip. Masaüstünden bildiğimiz BS Player’ın Android versiyonu MaxiIQ’da yüklü geliyor. Oldukça geniş bir format desteğine sahip olan bu video oynatıcısı .mp4, .avi, .mov gibi geniş yelpazede video dosyalarını başarıyla oynatıyor. Ayrıca 720p kalitesinde yüksek çözünürlüklü, .mkv uzantılı videolar da BS Video Oynatıcı uygulaması tarafından herhangi bir takılma veya ses gecikmesi olmaksızın başarıyla oynatılıyor. Böylelikle Turkcell MaxiIQ’nun 1280 x 800 çözünürlüklü ekranından maksimum faydayı görebilirsiniz. BS Video Oynatıcı uygulaması alt yazı desteği sunarken ağ akışı açma konusunda da başarılı. Yani çeşitli kaynaklardaki video dosyalarını Turkcell Maxi IQ’ya indirmek yerine doğrudan akıtabilirsiniz.

turkcell-maxi-iq-yazilim-00018

Turkcell MaxiIQ müzik tarafında da kullanıcılara büyük bir zenginlik sunuyor. Öncelikle cihazın 16 GB kapasiteli dahili depolama alanına veya microSD kart yuvasına takacağınız herhangi bir bellek kartındaki şarkılar Google Play Müzik uygulamasının kütüphanesine otomatik olarak yükleniyor ve buradan dinlenebilir hâle geliyor. Turkcell Müzik uygulamasıysa tablete uygun kullanıcı arayüzü ve başlangıç ekranında yer alan bileşeni sayesinde her an internet bağlantısı üzerinden müzik dinleme fırsatı sunuyor. Turkcell Müzik uygulamasını 3G bağlantısı üzerinden kullanırsanız kullanıcı girişi hattınız tanındığı için otomatik olarak yapılıyor; Wi-Fi üzerinden bağlantı durumunda Turkcell kimlik bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Turkcell Müzik uygulaması internet üzerinden şarkı dinlemenin yanı sıra istediğiniz şarkıyı sahip olduğunuz müzik paketi aboneliği kapsamında tablete indirmenize de izin veriyor. Yine bir Turkcell iştiraki fizy’nin Android uygulaması da Turkcell MaxiIQ’da yüklü olarak karşımıza çıkıyor. Bir fizy aboneliğiniz varsa onunla, ya da Facebook hesap bilgilerinizle uygulamaya giriş yapabilir; aklınıza gelen şarkının adını yazarak hemen internet üzerinden dinlemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca ücretli fizy abonesiyseniz, çalma listelerinizi tablet üzerinden dinleme şansına da sahipsiniz.

turkcell-maxi-iq-yazilim-00009

Turkcell MaxiIQ’da yüklü gelen bir uygulama olan iMediaShare Lite tablet yerelindeki şarkı, video ve fotoğrafların yanı sıra MaxiIQ ile aynı ağdaki bilgisayarlarda bulunan içerikleri de DLNA sayesinde oynatma fırsatı sunuyor. Ayrıca bu uygulama internet üzerindeki çeşitli multimedya kaynaklarından içeriklere düzenli ve hızlı şekilde erişme fırsatı veriyor. Turkcell’in bir uygulaması olan Turkcell Video da benzer şekilde çeşitli video sitelerinden derlenen videoları kategoriler altında sunuyor. Turkcell TV uygulamasıysa hem tablet üzerinden TV izleme hem de Turkcell TV altından sunulan dizi tekrarlarına veya filmlere erişim fırsatı veriyor. Turkcell TV’nin başlangıç ekranı bileşeni de Turkcell TV’den sunulan filmleri hızlı bir şekilde görme fırsatı sunuyor.

turkcell-maxi-iq-yazilim-00011

Turkcell MaxiIQ’da yer alan stereo hoparlörlerin ses çıkışı bir tablet için oldukça iyi. Üstelik Turkcell, tablete önceden yüklediği Equalizer uygulaması sayesinde hoparlörlerden çıkan sesi özelleştirmeye de olanak sağlıyor. Equalizer uygulaması ile yapılan ses ayarı sadece hoparlör değil, kulaklık kullanıldığı zaman da işe yarıyor.

Aksesuar

Turkcell MaxiIQ ile birlikte oldukça kaliteli görünen ve tableti dış ortamın etkilerine karşı iyi bir şekilde koruyan bir deri kılıf hediye ediliyor. Bu deri kılıf sadece tableti korumakla kalmıyor, aynı zamanda onun için bir ayak veya yükseltici platform işlevi görüyor. Yapı itibariyle birinci nesil iPad ile birlikte sunulan kılıflara benzeyen bu özel kılıfa MaxiIQ’yu yerleştirmek için biraz efor sarfetmelisiniz. Tableti kılıfa yerleştirdiğinizde kamera, mikrofon gibi unsurlar karşılarına gelen delikler sayesinde açıkta kalıyor. Ayrıca tüm tuşları ve girişleri rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Yalnızca SIM kart ve microSD kartı yerinden çıkarmak isteyecek olursanız kılıftan çıkarmanız gerekiyor. Kılıfın beğenmediğimiz tek noktası şarj etmeye yarayan portun kapak kapalı kaldığında tamamen örtülmesi. Bu durum kılıfın kapağı kapalı olduğu durumda MaxiIQ’yu şarj edemediğiniz anlamına geliyor.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00030

Turkcell, MaxiIQ ile birlikte Bluetooth desteğine sahip kablosuz hoparlörü de opsiyonel olarak sunuyor. Bu hoparlörü test etme fırsatı bulamadık, ancak Turkcell ile MaxiIQ için gerçekleştirdiğimiz buluşmada görme ve çıkardığı sesi duyma fırsatımız oldu. Gerçekten bu hoparlörler hem tabletten alınan ses zevkini daha da artırıyor, hem de rahatlıkla her yere taşınabilmesiyle fazlasıyla iş görüyor. Turkcell, MaxiIQ için bir de yerleştirme istasyonu aksesuarı sunuyor. Bu aksesuarın üzerinde yer alan HDMI portu da tabletin görüntüsünün herhangi bir harici ekrana yansıtılmasına izin veriyor. Turkcell MaxiIQ’nun bir özelliği 3D görüntü çıkışı da vermesi. Bu sayede tablet üzerinde açacağınız üç boyutlu videoları herhangi bir 3D TV ekranına yansıtıp izleyebilirsiniz.

Sonuç

Her ne kadar ufak tefek pürüzleri olsa ve içinde barındırdığı donanım üst sınıf tabletlerde gördüklerimizden bir iki kademe aşağıda olsa da, Turkcell’in MaxiIQ için epey uğraştığı ve ortaya kaliteli bir şeyler koymaya çalıştığı belli oluyor. Öncelikle tablete yer alacak tüm Turkcell uygulamalarını tablete uygun arayüzlerinin geliştirilmiş olması önemli. Bu durum kullanıcı deneyimine ne kadar önem verildiğinin önemli bir göstergesi. Bunun dışında Turkcell’in hâlihazırda zengin olan içerik gücü MaxiIQ’ya fazlasıyla yansıtılmış; ortada gerçek anlamda Turkcell ekosisteminden beslenen bir tablet var ve onun sayesinde Turkcell’in sunduğu her türlü içeriğe erişmek mümkün. Tabii ki, Turkcell MaxiIQ’dan maksimum deneyimi almak için bir Turkcell hat sahibi olmak en iyisi olacaktır. Tablete bir SIM kart takmayacak olsanız bile, Turkcell ID kimlik bilgilerinizi girerek her türlü Turkcell servisinden yararlanabilirsiniz, tabii ki 3G bağlantısına ihtiyaç duyan Mobil Asistan gibiler dışında.

turkcell-maxi-iq-inceleme-00024

Turkcell MaxiIQ belki donanım açısından bakıldığında en iyi ve en güçlü tablet değil. Ancak içinde yer alan ekranın kalitesi, işlemcinin nitelikleri, RAM miktarı, dahili depolama alanı, microSD kart yuvası gibi unsurlar göz önünde bulunduğunda tatmin edici seviyede bir kullanıcı deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sayede yukarıda bahsettiğimiz Turkcell ekosisteminden de en iyi şekilde yararlanmış oluyorsunuz. Doğrusunu söylemek gerekirse Turkcell, temel hedef kitlesinin bireysel tüketiciler olduğunu düşündüğümüz bu ilk tabletiyle başlangıcı bir hayli üst seviyeden yapıyor. Bundan sonrasında gelmesini beklediğimiz yeni nesil tabletlerde bundan daha iyisini yapmasını bekleriz.

İLGİLİ HABERLER