Teknoloji

Turkcell çeyrek gelirlerinde rekor kırdı, mobil internet gelirlerini arttırdı

Turkcell geride kalan üçüncü çeyreğe dair finans raporunu açıkladı. Şirket bir çeyrekte elde edilen en yüksek gelire ulaşırken abone sayısını da son altı ayda 1.3 milyon arttırdı. Turkcell Grup gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 2.53 milyar TL olarak kaydedildi.

Grubun AVFÖK’ü bir önceki çeyreğe göre yüzde 21 oranında arttı ve 871 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu arada ikinci çeyrekte yüzde 31. 6 olan AVFÖK marjı üçüncü çeyrekte yüzde 34.5’e yükseldi. Üçüncü çeyrekte kaydedilen net kâr ise 537 milyon TL oldu. Turkcell’in gelirlerinin ve net kârının artmasında mobil internetin kullanımındaki artış etkili oldu. Mobil internet kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttı. Şirketin geçtiğimiz yaz lansmanını yaptığı Turkcell T20 akıllı telefon da üç ayda 100 bin satış rakamına ulaştı.

Turkcell’in 2011 üçüncü çeyrek finans raporuna dair ayrıntıları aşağıdaki basın bülteninde bulabilirsiniz.

BASIN BÜLTENİ

Turkcell Son 6 Ayda Abonesini 1,3 Milyon Artırdı, En Hızlı Büyüyen İşi Mobil İnternet oldu

2011’in ikinci yarısında kazandığı ivmeyi üçüncü çeyrekte artırarak sürdüren Turkcell, abone sayısını son 6 ayda 1,3 milyon artırdı. Bir çeyrekte elde edilen en yüksek gelire ulaşan Turkcell, mobil iletişim, mobil internet ve akıllı cihazlar alanlarındaki üstünlüğünü de pekiştirdi. Mobil internet kullanımını zengin kullanıcı deneyimiyle artırmak için Temmuz’da lanse edilen Turkcell T20’ler akıllı cihaz pazarının yeni lideri oldu.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, 2011’un üçüncü çeyreğinde büyümeyi ve pazar liderliğini sürdürdü. Turkcell Grup gelirleri, iştiraklerin artan katkısı ve Türkiye’de yıllık %72 büyüyen mobil internet gelirleriyle 2011’in üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre %9 artarak 2,53 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece Turkcell bugüne kadar bir çeyrekte elde ettiği en yüksek gelire ulaştı. Grup AVFÖK’ü, bir önceki çeyreğe kıyasla %21 büyüyerek 871 milyon TL olurken ikinci çeyrekte %31,6 olan AVFÖK marjı üçüncü çeyrekte %34,5’e yükseldi. Üçüncü çeyrek net karı ise 537 milyon TL oldu.

Abone sayısı 6 ayda 1,3 Milyon arttı

Müşteri memnuniyeti ve yeni teknolojilere yaptığı yatırımlar sayesinde Turkcell, 2011’in üçüncü çeyreğinde 368 bin net abone alımı kaydederek toplam abone sayısını 34.4 milyona yükseltti. Üçüncü çeyrek sonunda Turkcell faturalı abone sayısı 11 milyon seviyesini aşarken faturalı abonelerin toplam aboneler içindeki payı %32 oldu. Abone başı aylık ortalama kullanım yıllık %13 artışla 222 dakikaya yükselirken; Abone Başı Aylık Geliri (ARPU) ise mobil data servis gelirlerindeki büyümenin de  etkisiyle bir önceki çeyreğe göre %8 oranında artarak 21,1 TL oldu.

Mobil İnternet Kullanımı Artıyor, Birim Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Turkcell’in şebekesindeki mobil internet trafiği 2011’in üçüncü çeyreğinde geçen yılın üçüncü çeyreğinin 2,5 katına ulaştı. Aynı dönemde Turkcell’in mobil internet gelirleri %72 oranında artarak 207 milyon TL oldu. Kullanım bazında birim fiyatlar bir yılda %32 oranında düşerken abone başı mobil internet kullanımı %67 oranında artış gösterdi. Mobil servisler ve mobil internet gelirlerindeki artışla Turkcell’in ses dışı gelirleri toplam gelirlerinin %24,3?ü seviyesine ulaştı.

Turkcell T20, 3 Ayda 100 bin satış rakamına ulaştı

Turkcell 2011 üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte akıllı telefon pazarına hızlı bir giriş yapan Turkcell markalı T20 telefonuyla ilgili sonuçları da kamuoyuyla paylaştı. Turkcell T20 Temmuz ayındaki lansmanı sonrasında 100 binden fazla sattı ve Ağustos ayında Türkiye’nin en çok tercih edilen akıllı telefonu oldu. T20 sahibi Turkcell aboneleri cihazı kullandıkları ilk ayda mobil interneti 19 kat fazla kullandılar. Turkcell T10 ve T20 cihazları Türkiye?deki Android pazarının %32’sini oluşturuyor.

Ciliv: Mobil genişbant teknolojimiz ve mobil internetteki büyümemiz dünyaya örnek gösteriliyor

Turkcell’in 2011 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Öngördüğümüz gibi, sektörde devam eden agresif fiyat rekabetine rağmen, müşteri memnuniyetine yönelik yaptığımız yatırımlar ve yenilikçi teklifler ile büyüme ivmemizi üçüncü çeyrekte daha da güçlendirdik. 2007 yılından bu yana, Türkiye?nin ve pazarın yüksek büyüme potansiyeline inanarak yaptığımız 3G ve fiber optik yatırımlarımız sayesinde mobilite, internet, akıllı cihaz ve uygulama alanlarındaki liderliğimizi sürdürerek müşterilerimiz ve Türkiye için değer yaratıyoruz. Akıllı telefon pazarında, Turkcell T10’dan sonra Turkcell T20 ile, iyi internet deneyimini uygun fiyata müşterilerimize ulaştırarak genişbant interneti Türkiye’de yaygınlaştırıyor ve liderliğimizi pekiştiriyoruz. Dünya çapında örnek gösterilen mobil geniş bant teknolojimiz ile mobil internet alanındaki güçlü büyümemizin devam etmesini bekliyorum” dedi.

Süreyya Ciliv Turkcell?in süregelen başarısının temel unsurları olan Turkcell müşterileri, çalışanları, iş ortakları ve hissedarlarına destekleri için teşekkür etti.

İLGİLİ HABERLER