Teknoloji

Turkcell ASELSAN’a yerli baz istasyonu ULAK için ön sipariş verdi

turkcell aselsan

Turkcell ASELSAN, Netaş ve Argela’nın birlikte geliştirdiği, Savunma Sanayii Müsteşarlığı sahipliğindeki yerli baz istasyonları (ULAK) için sipariş görüşmelerine başladı. Yerli baz istasyonu başlıca özellikleri arasında taşıyıcı birleştirme teknolojisini de destekleyecek.

2013 yılından beri geliştirilme çalışmaları süren yerli baz istasyonu projesinde önemli bir aşama daha kaydedilmiş oldu. 4.5G için altyapı kurulum çalışmalarına devam eden Turkclel, yerli baz istasyonu için ASELSAN ile sipariş görüşmelerine başlandığını açıkladı. Yerli baz istasyonunun seri üretimine başlanması ile birlikte Türkiye?nin önemli bir kaynağının da yurt içinde kalmış olacağına dikkat çekilirken, geliştirilecek ürün Türkiye?nin geliştirdiği ilk yerli baz istasyonu olması açısından da kritik öneme sahip.

Yerli baz istasyonu, 4.5G teknolojisi ile daha da önemli hale gelen taşıyıcı birleştirme teknolojisini de destekleyecek. 9 ülkede faaliyet gösteren Turkcell şebekelerinde yerli baz istasyonları kullanarak ürünün uluslararası rekabet gücünü artırma konusunda da önemli bir görev üstlenmiş olacak.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz konuyla ilgili yaptığı açıklamada yerli teknoloji üretimine en fazla yatırım yapan şirketlerden birisi olarak, Türkiye’nin teknolojiyi tüketen değil üreten ülke konumuna gelmesi için çok çalıştıklarını kaydetti. Bu kapsamda 4.5G ve 5G teknolojilerini de çok önemli bir fırsat olarak değerlendirdiklerini dile getiren Kuruöz, Turkcell olarak yerli üretimde belirli yüzdeleri tutturmaya değil, rekabetçi teknolojileri geliştirmeye odaklanmanın daha değerli olduğuna inandıklarını da vurguladı. “O nedenle 4.5G’de yerli baz istasyonu geliştirme konusunda Türkiye’nin en önemli şirketlerinden birisi olan ASELSAN ile yaptığımız işbirliğinin de çok değerli olduğunu düşünüyorum. Zaten biz bu süreci bir yerli baz istasyonu alımı olarak değil; teknolojik olarak rekabetçi, teknik yeterliliği yüksek, satış sonrası desteği sağlayan, yeni teknolojileri yakından takip eden ve uygulayan uçtan uca bir çözüm olarak görüyoruz. Çabalarımızın karşılığını yakın gelecekte alacağımıza eminim.” diye sözlerine devam etti.

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Bayız da Turkcell?in yerli baz istasyonu için sipariş görüşmelerine başlamış olmasının Türkiye’deki mobil haberleşme için bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Yerli baz istasyonlarının 8 aydır Turkcell laboratuar ve saha testlerinde kullanıldığını belirten Bayız, ürünlerinin Turkcell?in ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiğini ve rekabetçi hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Bayız, 4.5G’nin Türkiye’de sadece hızların 1000 Mbit/s seviyelerine çıkması ile değil yerli baz istasyonunun kullanıldığı ilk mobil teknoloji olarak da tarihe geçeceğinin altını çizdi.

Turkcell ULAK yerli baz istasyonu geliştirme projesi kapsamında ilk günden beri destek sunuyor, geliştirilen ürünlerin test sürecinde de aktif rol oynuyor. Turkcell ASELSAN ile yerli 5G teknolojileri için de geçtiğimiz temmuz ayında bir işbirliğine gittiklerini açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER