Teknoloji

Turkcell 2015’te veri ve dijital servisler sayesinde rekor kırdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

turkcell 2015 kaan terzioğlu

Turkcell 2015’in dördüncü çeyreğine ve yılın geneline ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirket, yıl sonu itibarıyla hem gelir hem de FAVÖK konusunda tüm zamanların en yüksek sonuçlarını yakaladı. Grup gelirlerinin yüzde 90’ının kaynağı olan Turkcell Türkiye, yüzde 9.5 oranında büyüdü ve 11 milyar 481 milyon TL gelire ulaştı. Yıl sonundaki FAVÖK marjı ise yüzde 32.7 olarak gerçekleşti. Turkcell Grubu ise yüzde 6 oranında büyüdü ve 12 milyar 769 milyon TL ciro elde etti. FAVÖK yüzde 10.1 oranında artarak 4 milyar 141 milyon TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı da yüzde 1.2 oranında arttı ve yüzde 32.4’e ulaştı.

Turkcell’in geçtiğimiz yıl sergilediği performansta veri ve dijital servis gelirleri, itici güç görevi üstlendi. 2015’te şirketin data gelirleri yüzde 38.1 artışla 3.5 milyar TL’ye ulaştı. Servis gelirleriyse yüzde 38.5 oranında arttı ve 659 milyon TL olarak gerçekleşti. 2015’in son çeyreğinde abone başına veri kullanımı 1.7 GB olurken, Turkcell şebekesindeki akıllı cihaz penetrasyonu oranı yüzde 52’ye yükseldi.

Turkcell Grubu’nun finansal sonuçlarını değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 2015’te üç yıllık hedeflerini ortaya koyduklarını ve bu hedeflere ulaşmak için cesur adımlar attıklarını dile getirdi. Her çeyrekte performanslarını artırdıklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü, yılı tüm hedeflerine ulaşarak büyük başarıyla tamamladıklarının altını çizdi.

Turkcell’i entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan bir şirket olarak konumlayacak organizasyonel dönüşümü yaptıklarını söyleyen Terzioğlu, daha verimli bir bilanço yapısına geçmek için Ukrayna’daki iştirakleri lifecell’deki hissedarlık oranını yüzde 100’e çıkarttıklarını belirtti. Terzioğlu, geçtiğimiz yılda iştiraklerinin borçlarını yeniden yapılandırdıklarını, tüketici finansman şirketi kurduklarını ve çok iyi koşullarla 2.9 milyar dolarlık fon temin ettiklerini dile getirdi. Turkcell Genel Müdürü, 4.5G ihalesinde en fazla sayıda frekansı alarak şebeke üstünlüklerini pekiştirdiklerini de vurguladı.

Terzioğlu, 2016’da Türkiye teknoloji sektörünün en önemli gündem maddesinin 4.5G olacağını dile getirdi ve Turkcell olarak Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi sayesinde mobil cihazlarda önümüzdeki yıllarda 1000 Mbps’nin üzerindeki hızları sunan ilk şirket olmayı hedeflediklerini belirtti. Terzioğlu, Turkcell markasıyla piyasaya çıkacak cihazların da yüksek hızları destekler nitelikte olacağını ifade etti.

2015’te Turkcell’in faaliyet gösterdiği 5 ülkedeki toplam abone sayısı 51.4 milyona ulaştı. Şirketin Türkiye’deki toplam abone sayısı ise 35.8 milyon oldu. Faturalı müşteri sayısını 1.4 milyon artıran şirket, sabit tarafta fiber müşteri sayısını 899 bine taşıdı. Şirketin iletişim platformu BİP’in indirilme sayısı 6.2 milyona ulaştı. Bireysel bulut hizmeti Akıllı Depo’nun aktif kullanıcı sayısı ise 1.7 milyonu buldu. Turkcell Müzik uygulaması ise 5.4 milyon indirme rakamını yakalamayı başardı.

Turkcell Finansman A.Ş. adında bir tüketici finansmanı şirketi kuran Turkcell, BDDK tarafından ocak ayında verilen iznin ardından İstanbul’daki üç mağazasında pilot uygulama çerçevesinde esnek ödeme imkanları sunmaya başladı. Şirket, şubat ayı itibarıyla Bursa ve İzmir’deki Turkcell mağazalarını da programın kapsamı altına aldı. Turkcell Finansman A.Ş. 1 Mart itibarıyla tüm Türkiye’de hizmet verecek. Şirket, pilot uygulama döneminde 16 günde 6 bin 320 kredi sağladı ve 8.2 milyon TL’lik bir portföye ulaştı.

İLGİLİ HABERLER