Teknoloji

Turkcell 2011 ilk çeyrek mâli raporunu açıkladı: 2.1 milyar TL gelir, 330 milyon TL net kâr

Turkcell, 2011’in ilk çeyreğine dair finans raporunu Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, bu ülkedeki girişimi life :) ile ilgili basın toplantısında açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde 2.1 milyar TL gelir elde eden şirket 330 milyon TL net kâr ve 626 milyon TL AVFÖK kaydetti. Her ne kadar arabağlantı ücretlerinin düşmesi ve azami fiyat düzenlemeleri gelirleri olumsuz etkilese de, grup şirketlerinin sağladığı katkı artarak devam ediyor.

Turkcell’in 2011’in ilk çeyreğindeki internet gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 oranında artarken, abone başına düşen aylık ortalama konuşma süresi de yıldan yıla yüzde 26 oranında arttı ve 193 dakikaya çıktı. Şirketin son birkaç çeyrek yıl boyunca yükselen faturalı abone sayısı artışı 2011’in ilk çeyreğinde de sürdü ve böylelikle son bir yılda 1.1 milyon yeni faturalı abone kaydedildi.

Ayrıntıları aşağıdaki basın bülteninde bulabilirsiniz.

BASIN BÜLTENİ

Türkiye’nin ‘Dünya Şirketi’ Turkcell, teknolojisi ile Ukrayna’da ilklere imza atıyor

Bölgesel bir güç haline gelen Turkcell, uluslararası operasyonlarını Kiev’de düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı. Şirketin birinci çeyrek sonuçlarının da değerlendirildiği toplantıda Turkcell’in Ukrayna’daki grup şirketi life:) hakkında da detaylı bilgi verildi. Karlılığını bir yılda %224 artıran life:) Ukrayna’nın en dinamik ve yenilikçi mobil operatörü olarak biliniyor.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, uluslararası operasyonlardaki başarılarını grup şirketlerinden life:)’ın Kiev’deki genel merkezinde tanıttı. Ukrayna’nın en dinamik ve yenilikçi mobil iletişim şirketi olarak bilinen life:)’ın ülke genelinde 9 merkez ofisi ve 488 mağazası bulunuyor. Kuruluşundan bugüne kadar toplam 1,3 milyar dolarlık yatırım yapan life:) kısa sürede yenilikçilik ve kaliteyle özdeşleşen bir marka olmayı başardı.

Türkiye’de ilklere imza atan Turkcell’in geleneğini bozmayan life:) ülkeyi Edge, “Çalarken Dinlet”, “Mobil TV” gibi yenilikçi servislerle tanıştırdı. life:) 2010 yılında ülkeye ilk mikro simkart ile ilk Android işletim sistemine sahip cihazı getiren şirket oldu.

Ukrayna’da 1150 çalışanıyla 8.7 milyon aboneye hizmet veren life:) Ukrayna’nın 2011 1.çeyrek performansı da değerlendirildi. AVFÖK marjı bir yılda 17 puan artan life:)’ın AVFÖK’ü 2011’in ilk çeyreğinde geçen seneye göre yüzde %224 yükseldi.

Ciliv: “Anadolu’dan yola çıktık, şimdi 9 ülkeye hizmet götürüyoruz”
Toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell’in uluslararası başarılarını şu sözlerle anlattı: “Türkiye’nin Turkcell’i olarak insanımızdan aldığımız güçle ve teknolojiyle fark yaratmaya devam ediyoruz. Anadolu’dan yola çıktık ve bugün 9 ülkede 242 milyonluk bir coğrafyaya Turkcell kalitesiyle hizmet götürüyoruz. Operasyon yürüttüğümüz 5 ülkede pazar lideriyiz. Bugün burada Kiev’de Turkcell’in yaratmış olduğu sinerjiye hep birlikte şahit olduk. Abonelerimize en iyi hizmeti götürmek ve ülkemizi yurtdışında da en iyi şekilde temsil etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bölgesel gücümüz her geçen gün artıyor”.

Ödüllerde ve sosyal sorumlulukta lider
Operasyonun daha ilk yılında Ukrayna’nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Delo tarafından Ukrayna’nın en değerli 4. markası olarak gösterilen life:), 2006 Mayıs’ında World Business Awards’ta (Stevei Ödülleri) “Dünyanın En İyi Yeni Şirketi” ödülüne layık bulundu.  “Sosyal Sorumluluk” konusunda Turkcell’in Türkiye’deki uygulamalarını örnek alarak öncü projelere imza atan şirket, 2008 yılında PR News Platinum Ödülleri’nde ‘Yardım Etmek Çok Kolay’ KSS projesiyle “Avrupa’daki En İyi KSS Projesi Ödülü”ne layık bulundu.

life:) Belarus’ta abone artışı sürüyor
Belarus’un 3G hizmeti veren tek operatörü life:) Belarus, hızlı bir büyüme kaydederek kısa sürede %16 pazar payına ulaştı. Son çeyrekte abone alımına devam eden life:) Belarus, 2011’in ilk çeyreği sonunda 1.7 milyon abone sayısına ulaştı. Ülke nüfusunun %96’sını kapsamayı başaran şirket, 450’yi aşan çalışanın yanısıra 1800 satış noktasıyla hizmet veriyor.

9 ülkenin 5’inde pazar lideri
Turkcell’in %41,45 oranında hissesine sahip olduğu Fintur, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Moldova’daki operasyonları kapsıyor. Bu şirketlerin 4 ülkedeki toplam abone sayısı 16.5 milyona ulaştı. Bu dört ülkenin üçünde pazar lideri olan operatörler başarılı performanslarıyla yüksek büyüme trendi gösteriyor.

Turkcell’in Kuzey Kıbrıs, Almanya, Belarus ve Ukrayna operasyonları ise doğrudan Turkcell’e bağlı yönetiliyor. Kuzey Kıbrıs’ta %69 pazar payına sahip olan şirket yeni başladığı Almanya operasyonunda ise ilk aşamada 4 milyona yaklaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını hedefliyor.

Mobil internet gelirleri ve faturalı abonelerdeki artış sürüyor
Toplantıda 2011’in ilk çeyrek sonuçları da açıklandı. Turkcell Grubu, 2011 yılının ilk çeyreğinde 2,1 milyar TL gelir, 626 milyon TL AVFÖK ve 330 milyon TL net kar kaydetti. Düşen arabağlantı ücretleri ve azami fiyat düzenlemeleri gelirleri olumsuz etkilerken, grup şirketlerinin katkısı artarak devam etti.

Son 3 yılda Türkiye’de altyapısına yaptığı büyük yatırımla 3G ve mobil internette sektöre liderlik etmeyi sürdüren Turkcell’in mobil internet gelirlerindeki yükseliş trendi 2011’in ilk çeyreğinde de devam etti ve internet gelirleri geçen seneye göre %64 oranında arttı.  MOU (Abone Başı Aylık Ortalama Konuşma Süresi) yıllık bazda %26 artışla aylık 193 dakikaya çıktı. Son birkaç çeyrektir devam eden faturalı abone sayısındaki yükseliş trendi 2011’in ilk çeyreğinde de devam etti ve son bir yılda faturalı abone sayısı 1.1 milyon arttı.

Ciliv: “Yılın ikinci çeyreğinden itibaren tekrar büyüme trendi öngörüyoruz.”

Turkcell’in 2011’in ilk çeyreğinde göstermiş olduğu finansal performansı da  değerlendiren Ciliv zor bir çeyreği geride bıraktıklarını belirterek; “Markamıza, teknolojiye ve müşteri memnuniyetine yönelik yaptığımız yatırımlarla, müşteri odağımızı artırarak yeni mobil teknoloji çözümleri ile fark yaratıyoruz.  Büyüyen mobil internet işimiz, Turkcell Superonline sayesinde artan grup sinerjisi ve diğer iştiraklerimizin de katkısıyla liderliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.  Yılın ikinci çeyreğinden itibaren güçlü abone bazımızı koruyarak tekrar büyüme trendi yakalayacağımızı öngörüyoruz.  Hızla artan mobil internet yatırımlarının sürdürülebilirliği, müşterilerin sektöre olan güvenini tazelemek ve pazarın büyümesi için rekabetin rasyonelleşmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Turkcell’in süregelen başarısının temel unsurunun insanımız olduğuna inanıyorum.  Müşterilerimiz, çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve hissedarlarımıza destekleri için teşekkür ederim” dedi.

Turkcell Global Bilgi Ukrayna Operasyonu Hakkında
Global Bilgi, Ukrayna’da faaliyet gösteren GSM operatörü Life’la yaptığı anlaşma sonucunda yurtdışında hizmet veren ilk Türk çağrı merkezi oldu. Bugüne kadar yaptığı yatırımlarla sektörün büyümesine öncülük eden Global Bilgi,  bu anlaşmayla sektörde önemli bir başarıya imza attı.

Global Bilgi’nin büyüme potansiyeli yüksek bir pazara sahip Ukrayna’da 1 Aralık 2008 tarihinde kurduğu “Global Bilgi LLC” şirketi; Turkcell iştiraki olan Life’ın tüm çağrı merkezi hizmetlerini üstlendi. Global Bilgi LLC; perakende, bankacılık, teknoloji, turizm gibi özel sektördeki potansiyeli değerlendirerek büyümeye odaklandı. Global Bilgi LLC, Life başta olmak üzere, Viasat, Platinum Bank, VAB Bank, Target, Vega, OTTO, I-Free, Speak Up, Infomir, Maxicard, Amway, Airbites, Sumtel, Darinet gibi bankacılık, ISP, dijital tv, FMCG ve turizm gibi sektörlerin önde gelen firmalarına hizmet veriyor. Global Bilgi LLC ayrıca 2010 yılı sonlarında, Ukrayna’dan Rusya’ya off-shore çağrı merkezi hizmeti vermeye başladı.

– Toplam yatırım tutarı: 4 milyon USD

– Toplam çalışan sayısı: 500

– Toplam “Seat” Sayısı: 350

– Lokasyon sayısı: 2 (“Kiev” ve “Dnipropetrovsk” )  3. Lokasyonun Mayıs 2011’de Sumy şehrinde açılması planlanıyor.

– Çağrı merkezi hizmetleri:
-Premium Kalite Inbound Çağrı Merkezi Hizmeti. Bu alanda uluslararası deneyimden en iyi şekilde yararlanarak gerçekleştirilen  hizmetler: Infoline hizmetler, şikayet yönetimi, IVR yönetimi, Gelişmiş backoffice hizmetleri, çapraz satış/dikey satış vs.
-Telesatış ve Telemarketing hizmetleri: Satış/Sonuç karşılığı ödeme yöntemiyle çalışılmaktadır.

– Inbound operasyonlarında yıllık 7 milyon müşteri çağrısı cevaplanıyor. Telesatış/Telemarketing operasyonlarında yıllık 3 milyon dış arama yapılıyor.

Turkcell Global Bilgi Belarus Operasyonu Hakkında
1 Ocak 2010 tarihinde faaliyetlerine başlayan Turkcell Global Bilgi’nin Belarus’taki Minsk lokasyonu,  kurulduğu günden bu yana gerek teknik altyapı gerekse hizmet standartları açısından getirdiği ilkler ve yeniliklerle ülkenin en büyük outsource çağrı merkezi olarak Life müşterilerine hizmet vermektedir.

–  Toplam yatırım tutarı:  2 Milyon USD

–  Toplam çalışan sayısı: 120

–  Toplam “Seat” Sayısı: 76

–  Lokasyon sayısı: 1 ( Başkent Minsk’de )

–  Çağrı merkezi hizmetleri:

–  Inbound Çağrı Merkezi Hizmeti -Outbound aramalar, ( Collection ve telesales ) Back  Office ve Şikayet Yönetimi

İLGİLİ HABERLER