Teknoloji

Transmission torrent uygulaması Mac’in ilk fidye yazılımını bulaştırıyor

transmission

BitTorrent istemcisi bir uygulama olan Transmission Mac kullanıcılarını tehdit eden ilk fidye yazılımı olarak tarihe geçti. Söz konusu uygulamanın zararlı yazılım bulaşmış versiyonlarını indirenler “KeRanger” olarak adlandırılan bir zararlı yazılımı sistemlerine kabul etmiş oluyor.

9to5Mac’in haberine göre, bu kötü niyetli yazılım yüklendikten üç gün sonra harekete geçerek kullanıcıların sabit diskini şifreliyor ve veriler üzerindeki şifrelemeyi kaldırmak için para istiyor.

Fidye yazılımları son zamanlarda gündemde epey yer tutmaya başladı. ABD’nin Los Angeles şehrindeki bir hastane geçtiğimiz şubat ayında bilgisayar sistemlerinin kontrolünü yeniden ele geçirmek için bilinmeyen bir korsan grubuna 17 bin dolarlık ödeme yapmıştı. Transmission’ın neden olduğu bulaşma ise, OS X üzerinde bu tarzda ve tam işlevsel bir zararlı yazılımın ilk kez işlev göstermesi bakımından bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Palo Alto Networks adlı şirketin belirttiğine göre, Apple’ın işletim sistemini hedefleyen bundan başka sadece bir tane fidye yazılımı bulunuyor. 2014’te Kaspersky Labs tarafından keşfedilen FileCoder adlı yazılım tam olarak son hâlini almadı ve hiçbir zaman geniş kullanıcı kitlelerini etkileyecek yaygınlığa ulaşmadı.

Apple bu fidye yazılımıyla ilgili olarak 4 Mart tarihinde bilgilendirildi ve hemen ardından bu yazılımı kontrol altına almak için hızlıca harekete geçti. Uygulamanın kullandığı sertifikayı iptal eden Apple böylelikle zararlı yazılım bulaşmış uygulamanın başka sistemlere yüklenmesinin önledi.

Açık kaynak kodlu uygulamanın yapımcısı olan The Transmission Project de yazılımın yeni ve temiz bir versiyonunu yayınladı, ayrıca kullanıcılara da sürümlerini mümkün olan en kısa zamanda güncellemeyi tavsiye etti. Bu arada dünyanın OS X’e özel ilk fidye yazılımından etkilenen şanssız kullanıcılara da güvenlik uzmanları, sistemlerine yazılımın bulaşmadığı bir zamanda alınan Mac sistem geri yüklemesine geri dönmelerini öneriyor.

İLGİLİ HABERLER