Teknoloji

“.tr” uzantılı alan adlarını dileyen herkes alabilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tr uzantili alan adiŞu anda “com.tr”, “org.tr” ve “net.tr” gibi uzantılara sahip alan adlarını almak için resmi evrakları ibraz etmek gerekiyor. Ancak bu durum yakında değişecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, TR uzantılı alan adı yönetmeliğinde evrak ibraz zorunluluğunun kaldırılacağını açıkladı.

İstanbul’da düzenlenen Türkiye DNS Forumu’nda konuşan Sayan, resmi evrak zorunluluğu bulunan alan adları için açıklamalar yaptı. Hâli hazırda TR uzantılı alan adları için ticaret odaları, Türk Patent Enstitüsü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası gibi kurumlardan alınan belgelerle başvuru yapılabiliyor. Ancak gerçekleştirilen değişiklikle bu zorunluluk ortadan kalkacak ve yeni bir politika hayata geçecek.

Sayan “com.tr”, “org.tr”, “net.tr” gibi alan adları için resmi evrak zorunluluğu yerine “ilk gelen alır” prensibinin uygulanacağını belirtti. BTK Başkanı, yeni politikaya dair düzenlemelerin devam ettiğini dile getirdi.

TR uzantılı alan adı mevzuatındaki değişikliğin ne zaman devreye gireceği bilinmiyor

Sayan, TR uzantılı alan adı alımındaki değişikliğin ne zaman hayata geçeceği konusunda kesin bir tarih vermedi. Ancak düzenleme sürecinin çok uzun olması beklenmiyor. Dolayısıyla ilgili değişikliğin yakında hayata geçmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER