Teknoloji

Toshiba CEO’su 1.2 milyar dolarlık muhasebe skandalının ardından istifa etti

toshiba dizüstü bilgisayar

toshiba-satellite-p50-inceleme-00023

Toshiba Başkanı ve CEO’su Hisao Tanaka, inceleme kurulunun şirket yöneticilerinin kazanç raporlarında oynama yaptığını ortaya çıkarmasının ardından görevilerinden istifa etti. İnceleme sonucunda Toshiba’nın son 6 yıllık dönemde operasyonel kârını olduğundan 1.2 milyar dolar daha fazla gösterildiği belirtildi. Şirketin başkan yardımcısı ve eski CEO’su Norio Sasaki de Toshiba’ya veda ederken, icra kurulu başkanı Masashi Muromachi önümüzdeki günden itibaren geçici olarak CEO koltuğuna oturacak.

İncelemeyi gerçekleştiren kurul, Toshiba’da üstlerin isteklerine karşı gelmeyen bir kurumsal kültür olduğuna dikkat çekti. Üst yönetimin dayatmaları sonucunda bölüm başkanlarının, birim müdürlerinin ve çalışanların uygunsuz muhasebe uygulamaları gerçekleştirmek zorunda kaldığını belirten kurul, üst yönetimin koyduğu hedeflerin durumu sürekli kıldığını dile getirdi.

Kurul, Tanaka ve Sasaki’nin rakamların şişirilmesi emri verdiği konusunda kesin bir kanıta ulaşamasa da; ikilinin gerçekleştirilen işlemlerden haberdar olduğunu vurguladı.

Benzer bir skandal 2011 yılında bir diğer Japon elektronik devi Olympus’u vurmuş, Michael Woodford CEO olmasından kısa bir süre sonra yanlış uygulamaların farkına varıp kanıtlara ulaşmış ve itirafçı olmuştu. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso ise Toshiba’da yaşananlardan duyduğu üzüntüyü belirtti ve gerekli kurumsal yönetimin sağlanamaması durumunda piyasanın güvenini kaybedebileceklerini ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER