Teknoloji

Tim Cook: Silikon Vadisi’nin en başarılı şirketleri sizi “satıyor”

tim cook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-ceo-tim-cook-240414

Apple CEO’su Tim Cook, kullanıcılardan elverişlilik için kişisel verilerini takas etmelerini isteyen servislere karşı mesafeli yaklaşımıyla tanınıyor. Söz konusu servisler, reklam destekli teknoloji şirketleri için oldukça büyük önem taşıyor. Apple CEO’su bu konuya ilişkin en yüksek sesli itirazlarından birini ise hafta içinde gerçekleştirdiği. Başkent Washington D.C.’de gerçekleştirilen bir hayır yemeğinde konuşan Cook, gizlilik erezyonunun Amerikan hayat tarzına zarar verdiğini dile getirdi. Organizasyonu düzenleyen Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi, Cook’u Apple’daki yönetiminden ötürü bir “özgürlük şampiyonu” olarak tanımladı.

Konuşmasını video konferans yöntemiyle yapan Tim Cook, günümüzde insanların mahremiyetine birden fazla cepheden saldırıldığını belirtti. Konuşmasını yaptığı Silikon Vadisi’ndeki pek çok büyük şirketin iş modellerini kullanıcılarının kişisel bilgilerini satmak üstüne kurduğunu söyleyen Apple CEO’su, bu şirketlerin insanlar hakkında öğrenebildikleri her şeyi öğrenip bunu paraya çevirmeye çalıştıklarını belirtti. Apple olarak bu yaklaşımın yanlış olduğunu düşündüklerini dile getiren Cook, Apple’ın bu tarz bir şirket olmayı istemediğinin altını çizdi.

Google, Facebook ve Yahoo gibi şirketlerin Cook’un yorumlarının esas hedefi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Söz konusu şirketler, reklam platformlarıyla reklam verenlere gelişmiş hedefleme imkanları sunuyor. Konuşmasında Google’ın geçtiğimiz hafta duyurduğu Fotoğraflar servisine de gönderme yapan Cook, ücretsiz gibi gözüken servislerin fotoğraflar arasında veri araması yaptığını ve bu bilgileri reklam amacıyla kullandığını iddia etti.

İLGİLİ HABERLER