Manşetler

Tim Cook Apple Watch’u övmeye devam ediyor

tim cook apple

tim cook apple watchApple CEO’su Tim Cook, şirketinin ilk giyilebilir ürünü Apple Watch’un daha geniş bir müşteri kitlesinin ilgisini çekmesinin an meselesi olduğunu belirtti. CNBC’de Jim Cramer’in sunduğu Mad Money isimli programa katılan Cook, şirketinin ilk akıllı saatine yönelik kamuoyu algısını orijinal iPod ve iPhone’a yönelik algıyla karşılaştırdı. Apple CEO’su, her cihazın ilk versiyonunun önce yoğun bir şüpheyle karşılandığını ancak bir süre sonra “kısa süre içinde gelen başarı” şeklinde nitelendiğini dile getirdi.

Apple Watch’un başarıya ulaşacağı konusunda oldukça emin gözüken Cook, şu ifadeleri kullandı: “Birkaç yıl içinde geriye dönüp bakacağız ve insanların ‘Bu saati takmamayı nasıl düşündüm’ dediğini duyacağız. Çünkü Apple Watch sizin için çok şey yapıyor. Böylelikle ürün bir anda başarıya ulaşmış olarak nitelenecek.”

Cook, Apple’ın müşterilere ihtiyaç duyduklarının farkında olmadıkları ürünleri sunma vizyonuna olan güvenini de bir kez daha dile getirdi. “Size olmadan yapamayacağınız şeyleri sunacağız.” diyen Apple CEO’su, “Bugün bunlara ihtiyaç duyduğunuzun farkında değilsiniz.” eklemesini yapmayı da ihmal etmedi.

İlk iPhone konusunda şüpheli tavır takınanlar olsa da, pek çok kişi cihazı bilgisayarı cebe taşıyan ve devrimci bir ürün şeklinde nitelemişti. Tablet konusunda ise insanların halen arada olduğu söylenebilir. Dolayısıyla Cook’un Apple Watch ile iPhone’a yönelik algılar arasında bir bağlantı kurmasının ne kadar sağlıklı olduğu konusunda şu aşamada keskin yorumlar yapmak pek mümkün değil.

Cook’un CNBC ekranında boy göstermesi ve yaptığı yorumlar, yatırımcıların korkularını hafifletmeye yönelik stratejik bir adım olarak değerlendirilebilir. Apple halen çok büyük kârlar elde etmeye devam etse de, geride kalan üç aylık döneme ait sonuçlar 13 yıllık süre içinde yıldan yıla gelirde ilk kez düşüş yaşandığını ortaya koymuştu. Sonuçların açıklanmasının ardından sert bir düşüş yaşayan Apple hisseleri, halen toparlanabilmiş değil. iPhone satışlarının azalmasıyla birlikte yeni ve kârlı cihazı bulmak için başlayan arayış biraz daha hız kazanmış ve stresli bir hâle bürünmüş durumda. Apple Watch’un söz konusu görevi yerine getirip getiremeyeceği ise akıllı saatin ikinci neslinin ortaya çıkışıyla netlik kazanacak.

Apple Watch satışlarının iyi bir seviyede devam ettiğini belirtmek gerekiyor. Analistlerin öngörülerine göre, Apple Watch piyasada olduğu ilk 1 yıllık süre içinde 12 milyon satış rakamına ulaştı. Bu da, akıllı saatin ilk yıl performansıyla orijinal iPhone’u ikiye katladığı anlamına geliyor ve Apple Watch’a “milyar dolarlık ürün” etiketini kazandırıyor. Ancak Tim Cook yönetimindeki Apple’ın o zamankinden farklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Artık dünyanın en değerli şirketi konumundaki Apple’ın yaşadığı bu tarz sarsıntılar, çok daha şiddetli sonuçlara yol açabiliyor. Apple Watch birkaç yıl içinde şaha kalkabilir ve Tim Cook öngörüsünün doğru çıktığını söyleyebilir. Ancak ürüne gösterilen ilginin ilk etapta pek sıcak olmaması, Apple’ı kendisini savunmaya itmiş gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER