İncelemeler

Teknoblog’dan Nokia N97 incelemesi – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

p1070961

Ve işte aylardır beklediğimiz an geldi. Aralık 2008’de Nokia World etkinliğinde ilk kez görücüye çıkan, Nokia N serisinin yeni amiral gemisi ürünü N97 elimize ulaştı. “iPhone katili” olarak nitelendirilen bu tam donanımlı akıllı telefonu tüm ayrıntılarıyla inceledik, kullandık, notlar çıkardık. Şimdi izlenimlerimizi ve tuttuğumuz notları sizlerle paylaşma zamanı.

Nokia, N97 ile birlikte ürün ambalajlarında da radikal bir değişikliğe mi gidecek? Alışılmış Nokia ürün kutularının aksine N97 çok sade bir kutuda geliyor. Bize gelen N97 siyah renkliydi ve dolayısıyla telefon da kapkara bir kutuda geldi. Kutunun üzerinde N97’nin bir kabarması bulunuyor. Arka yüzde de telefonun başlıca özelliklerine yer verilmiş:  32 GB dahili depolama alanı, AF 5MP Carl Zeiss lens, nHD 3.5 inç’lik ekran, A-GPS, Bluetooth 2.0, WLAN, 3G HSDPA, USB 2.0 ve FM RDS…

Telefonun kutusunu açtığımızda karşımızda tüm ihtişamıyla N97 duruyor. Bunun yanında dirençsel dokunmatik ekranı daha rahat kontrol etmek amacıyla sunulan çubuk kalem ve batarya da kutunun açılışında bizleri karşılıyor. Bu katın altında ise telefonun aksesuarları yer alıyor. Kulaklık, kablolu uzaktan kumanda, mini-USB uçlu şarj cihazı, şarj cihazı için mini-USB’den standart şarj arabirimlerine dönüştürücü, telefonu temizlemek için özel bir bez… Bu arada Ovi uygulamalarını yüklemeniz için bir DVD ve cihazla ilgili herşeyi ayrıntılarıyla anlatan kullanma kılavuzunu da unutmayalım. Şarj cihazı bizi oldukça şaşırtıyor. Anlaşılan Nokia geleceğin şarj standardına şimdiden hazırlanıyor.

Telefona SIM kartı ve eğer 32 GB’lık kapasite size yetmiyorsa microSD kartı takmak için arka kapağı ve bataryayı çıkarmanız gerekiyor. Kapağı çıkarırken dikkatli olun, küçük dillere zarar vermeyin. Bataryayı ve SIM kartı taktıktan sonra üstteki açma kapama düğmesinden cihazı başlattığınızda yaklaşık 30 sn beklemeniz gerekecek. İlk açılışta telefonun kurulumu için ülke bilgisini girmeniz gerekiyor. MMS, internet ve WAP ayarları Turkcell için otomatik olarak yapıldı. Hazır karşımıza çıkmışken Google Mail hesabını da telefona tanımladık. Sadece e-posta adresini ve şifreyi girmek yetti. Geri kalan bütün ayarlar telefon tarafından yapıldı.

Nokia N97’nin en çok öne çıkartılan özelliklerinden bir tanesi giriş ekranı. Güncel kalması için sürekli internet bağlantısına ihtiyaç duyan bu ekrana Facebook, Accuweather, Amazon, Qik, AP News, Bloomberg gibi telefonla yüklü gelen uygulamaların bileşenlerini (widget) atayabileceğiniz gibi, Ovi Store’dan yükleyebileceğiniz uygulamaların bileşenlerini de ekleyebilirsiniz. Bunun yanında e-posta uygulaması, en sık aradığınız dört kişinin kısayolu, saat ve takvim uygulamaları, profil bölümü yer alıyor. Seçenekler menüsünden bu ekranda yer alan uygulamaları değiştirebilirsiniz, bileşenlerin internet bağlantısını dilediğiniz zaman kesebilir, sonra tekrar başlatabilirsiniz.

N97, Nokia’nın dokunmatik ekranlı ikinci telefonu. Nedendir bilinmez, Nokia bu telefona kapasitif ekran yerine dirençsel ekran eklemeyi tercih etmiş. Bu nedenle ekranı dokunmayla kontrol etmek için tuşa basarmış gibi baskı uygulamanız gerekiyor. Bu durum menülerde aşağı inmeye çalışırken yanlış uygulamaları ya da bölümleri açmanıza neden olabilir. En güzeli kaydırma çubuğuna bastırıp aşağı inmek oldu. Dilerseniz, çubuk kalemi ipiyle telefona bağlayıp kontrolü bu aksesuar ile de yapabilirsiniz. Ekranı yatay konuma getirmek içinse klavyeyi açmanız gerekiyor. Klavye özel bir mekanizmaya sahip. İki elinizin baş parmaklarıyla telefonun sol tarafında ittiğinizde klavye açılıyor. Bir süre klavyeye alışmakta zorlanabilirsiniz. Ancak zaman geçtikçe klavyede yazı yazmak daha kolay gelecek. Özellikle klavyeyi dokunmatik ekranla birlikte kullanmaya başlayınca yazmanın biraz daha keyifli olduğunu göreceksiniz. Yine de klavyede beğenmediğimiz bir nokta var. O da “i” harfinin konumu. “i” harfini yazmak için öncelikle klavyenin sağ altında yer alan üst karakter tuşuna basıp daha sonra da “B” tuşuna basmanız gerekiyor. Aslında “i” harfi “ı” harfinden daha çok kullanılıyor, ancak Nokia neden böyle bir iş yaptı, bilemeyeceğiz. Bu arada klavyenin solunda bulunan navigasyon tuşları ile de telefonu klasik yöntemlerle kontrol edebilirsiniz. Telefonu kullanmadığınız durumlarda ekranı kapatmak ve tuş kilidini aktifleştirmek için telefonun sol yanında bulunan anahtarı itmeniz yeterli olacaktır. Ekranı açmak ve tuş kilidini devre dışı bırakmak için yine aynı anahtarı itmeniz gerekecek.

Cep telefonlarında bulunan kameradan standart bir fotoğraf makinesinin ya da video kameranın sunduğu performansı sunmasını beklememeniz gerekiyor. Yine de, Nokia N97’nin kamerası işinizi fazlasıyla görecektir. Flaşlı, 5 megapiksellik kameranın performansı oldukça iyi. Video kamerası da 16:9 çekim yapabiliyor. Ayrıca flaş ışığını kullanarak karanlık ya da düşük ışıklı ortamlarda bile sizi tatmin edecek videolar çekebilirsiniz. Çekim yaparken zoom yapmamaya özen gösterin. Hem görüntü kalitesi bozuluyor, hem de zoom yaparken tuşlara bastığınız için bu sesler ister istemez çektiğiniz videoya karışıyor. Video kaydı .mp4 formatında yapılıyor. Aşağıda N97 ile çekilmiş fotoğrafları ve videoyu bulabilirsiniz.

Galeri: Nokia N97 ile çekilen fotoğraflar
[nggallery id=146]

Video: Nokia N97 ile çekilen video

Fotoğraf ve video olur da müzik olmaz mı? Nokia N97 müzik konusunda da üstüne düşeni yapıyor. 32 GB’lık depolama kapasitesi sayesinde dilediğiniz şarkıyı telefona atabilirsiniz. Ovi Suite DVD’si aracılığıyla bilgisayarınıza kuracağınız Nokia Music uygulaması üzerinden ya da doğrudan telefona müzik atmanız mümkün. Nokia’nın alıştığımız müzik oynatıcısı biraz değişmiş arayüzüyle karşımıza çıkıyor. Ekolayzır ile birkaç farklı ses ayarında müzik dinlemeniz mümkün. Telefonun ses çıkışını ise pek beğendiğimiz söylenemez. Telefonun sol yanında biri altta biri de üstte olmak üzere iki tane hoparlör bulunuyor. Hoparlörün tizi biraz fazla gibi. Kulaklıkların da çok kaliteli olduğunu söyleyemeyiz. Zaten kablolu uzaktan kumandasıyla kullanmanız biraz daha yerinde olacaktır, çünkü kulaklık çok kısa. Tavsiyemiz, gidip kaliteli bir kulaklık alıp bir de o kulaklık ile ses performansını test etmeniz. O zaman hakkıyla bir müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Öte yandan, kulaklık ve hoparlörün dışında N97’nin sesini FM vericisini kullanarak yanıbaşınızdaki radyoya da aktarabilirsiniz. Özellikle araçta müzik dinlemek için birebir… FM vericisinin menzili çok fazla değil, ayrıca eğer İstanbul’da yaşıyorsanız frekansı dikkatli seçmelisiniz. Tavsiyemiz komşu iki radyo arasındaki orta frekansı seçmeniz. Aksi takdirde üst üste binme olacağı için fazla cızırtı duyabilirsiniz. Kendi müziğinden sıkılanlar için RDS’li FM radyo da bulunuyor. Otomatik kanal taraması yapıp bulunan kanalları hemen hafızaya kaydedebileceğiniz gibi, kendi kanal listenizi de oluşturabilirsiniz. Radyo uygulamasının arayüzünde bazı oynamalar yapılmış, özellikle frekans değiştirildiğinde arka fonda frekans bilgisinin belli bir süre akması hoşumuza gitti. Müzik uygulamasından çıkıp daha sonra tekrar açtığınızda, en son yaptığınız aktivite ana menüde gösteriliyor. Ya dinlediğiniz şarkı, ya da FM radyo uygulaması… Nokia Music Store da müzik uygulamasına entegre edilmiş, ancak ne yazık ki Türkiye’de aktif olmadığı için pek de kullanışlılığı kalmıyor.

Nokia N97’de bazı uygulamalar yüklü geliyor. Ancak bu uygulamalarla yetinmeyenler için Nokia’nın yeni çevrimiçi uygulama mağazası Ovi Store yardımcı olacaktır. iPhone’daki kadar çok uygulama bulunmasa da, işinizi görecek uygulamalar Ovi Store’da yer alıyor. Bunun yanında video izlemek için de Ovi Store başvurulacak bir kaynak. Hem bedava hem de paralı videolar Ovi Store’un video kataloğunda sunuluyor. Ayrıca telefonla birlikte sunulan Ovi Suite DVD’sini bilgisayarınıza takıp içerisindeki uygulamaları yüklemenizi tavsiye ederiz. Nokia Photos, Nokia Music, One Touch Access, Nokia Map Loader, Nokia Software Updater, Home Media Server ve Orb uzak erişim uygulamalarını bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ayrıca N97’nin sürücüleri de DVD aracılığıyla kuruluyor. Sürücüler yüklendikten sonra Nokia N97’yi USB aracılığıyla bilgisayara bağlayıp şarj etmeniz mümkün oluyor. Bir yandan N97’yi şarj ederken bir yandan da PC Suite, Depolama, Görüntü Aktarma ya da Medya Aktarımı profillerinden birisini seçerek telefonunuza içerik atabilir ya da telefondaki içeriği bilgisayara yükleyebilirsiniz. USB bağlantısı etkin iken Müzik uygulamasını kullanılamıyor. Bunu da hatırlatmadan geçmeyelim. İster Ovi araçlarını kullanarak, ister Windows Explorer üzerinden telefona içerik atabilir ya da telefondan içerik alabilirsiniz.

Nokia N serisinde çıtayı sürekli daha yukarıya taşıyor. Yaklaşık üç sene önce Nokia N95 tanıtıldığında büyük bir heyecan yaratmış ve oldukça ilgi uyandırmıştı. Şimdi Nokia N97’yi görünce işin nereden nereye geldiği daha kolay anlaşılıyor. 32 GB dahili hafıza + 16 GB’a kadar microSD ile genişletilmiş hafıza ile toplam 48 GB neredeyse bir bilgisayarın kapasitesine eşdeğer. Belki Nokia N97 söylendiği gibi bir “iPhone katili” olmaktan uzak, ancak telefonu bir süre kullanıp alıştıktan sonra iPhone fanatikleri bile bu telefonu sevebilir, iPhone almayı düşünenler bile tercihini bu telefondan yana kullanabilir. Ancak Nokia’yı bazı açılardan anlamak zor. Bu kadar üstün özelliklerle donatılmış bir telefona kapasitif ekran eklememek anlaşılır gibi değil. Bunun yanında daha kaliteli bir kulaklık seti sunmak Nokia’ya daha fazla puan kazandırırdı.

Sonuç olarak, eğer sizin için en önemli kriter bir telefonun sunduğu imkanlarsa, o zaman seçiminiz Nokia N97 olmalı. 5 megapiksellik kamerası, yüksek depolama kapasitesi, 3G HSDPA desteği, görüntülü konuşma imkanı gibi özellikler ile N97 bütün işlerinizi görecektir. Peki, Nokia N97’nin fiyatı ne olur? Yurtdışında yaklaşık 700$’a satılıyor. N95, N95 8GB ve N96 gibi modellerin 1500 TL seviyesinden piyasaya çıktığını göz önünde bulundurursak, N97’de aynı seviyedeki bir fiyattan satışa çıkacaktır.

İşin yazılı kısmı bu kadar, şimdi de biraz görsel açıdan sizleri tatmin edelim. Nokia N97’nin fotoğrafları ve inceleme videosu aşağıda yer alıyor.

Galeri: Nokia N97
[nggallery id=145]

Video: Nokia N97 İncelemesi

İLGİLİ HABERLER