Manşetler

Teknoblog’dan geçen haftanın özeti: 1-7 Ağustos 2011

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Haftaya Nokia’nın yeni Symbian cihazlarından bir tanesi olan Nokia 500 ile başladık. 1 GHz işlemciye sahip olan bu telefonla birlikte Nokia sadece sayılardan oluşan yeni bir cihaz adlandırma sistemine de geçmiş oldu. Bu arada geçtiğimiz haziran ayında tanıtılan Nokia N9 için Nokia İsveç sitesinde geri sayım başladı. Bu, cihazın eylül ayı ortasında piyasaya çıkacağı şeklinde yorumlanıyor. Öte yandan, Nokia’nın ikinci bir MeeGo cihazı üzerinde çalıştığına dair haberler de ortalıkta dolaşıyor. Bu arada Nokia ve Microsoft 17 Ağustosta düzenleyecekleri partinin davetiyelerini göndermeye başladı.

Geride kalmakta olan haftada yine iPhone 5 dedikoduları olmazsa olmazlar arasındaydı. Üçüncü parti kılıf üreticileri iPhone 5 için üretmeye başladıkları kılıflarla bu cihazın tasarımı hakkında ipuçları vermeye başladı. Genellikle eylül ayında geleceği söylenen iPhone 5 için bu sefer ekim ayında çıkacak iddiası ortaya atıldı. Haftanın ilerleyen günlerinde Çin’den gelen bir dedikodu da ekim ayı iddialarını destekleyecek türdendi. Son olarak haftasonuna doğru Turkcell’in içinden dolaşan bir e-posta ortaya çıktı, burada yazana göre iPhone 5 kasım ayında gelecekti. Pegatron cephesinden gelen bir iddia ise bu üreticinin iPhone 5’leri eylül ayından itibaren Apple’a teslim edeceğini işaret ediyordu.

iPhone 5 dedikoduları dışında Apple cephesinden haberler yine eksik kalmadı. Apple’ın eylül ayında çıkaracağı iOS 5 ve iCloud ile birlikte iTunes 11 yazılımını da tanıtacağı iddia edildi. Apple’ın oturma odalarını hedefleyen multimedya cihazı Apple TV’ye gelen yeni bir güncellemeyle birlikte bu cihaz yavaş yavaş bulut desteğiyle tanışmaya başladı, ayrıca Vimeo da cihazın desteklediği video servisleri arasına eklendi. Öte yandan, iOS 5’i eylül ayına hazırlayan Apple haftasonunda iOS 5’in beşinci beta sürümünü yayınladı.

HTC cephesi de hareketliydi. Hafta başında uzun süredir beklenen HTC Desire Gingerbread güncellemesinin yayınlandığı duyuruldu. Orta ve ileri seviyedeki kullanıcılar için önerilen bu güncellemeyle birlikte HTC Sense arayüzünün kaldırılıyor olması dikkat çekici bir durum. HTC’nin 2011 yılının ikinci yarısında 6-8 telefon veya tablet çıkarmaya hazırlandığı da ortaya çıktı. Bu arada şirket art arda rekor gelirler açıklamaya devam ediyor. Her ne kadar temmuz ayında biraz yavaşlamış olsa da, şirket yine de parlak bir aı geride bıraktı. Ayrıca HTC, ABD’de bulut teknolojileriyle ilgilenen Dashwire şirketini satın aldı.

Samsung ile Apple arasındaki hukuk savaşı dahilinde Avustralya’dan ilginç bir haber geldi. Apple ile Samsung avukatlarının anlaştığı ve Samsung Galaxy Tab 10.1’in bu ülkedeki çıkışının dondurulduğu açıklandı. Neden sonra, Samsung’dan aksi yönde bir açıklama geldi. Avustralya’da bunlar yaşanadursun, Samsung Galaxy Tab 10.1 Türkiye’de satışa çıkmaya hazırlanıyor. Turkcell, Samsung Galaxy Tab 10.1, HTC Flyer ve Dell Streak 5 tabletleri bu ay içinde piyasaya sunacağını açıkladı.

RIM haftaiçinde yeni BlackBerry cihazlarının tanıtımını yaptı. Aslında bu cihazlar içinden Bold 9900/9930 ile daha önce tanışmıştık. Yine de, RIM bu cihazları da yenilerin arasına katarak ortalığı daha da şenlendirmek istemiş olmalı. Bu arada RIM, yeniliklerle dolu BlackBerry App World 3.0’ın beta sürümünü Beta Zone üzerinden yayınladı.

Geçtiğimiz bahar aylarında gündemi fazlasıyla meşgul eden, 22 Ağustosta yürürlüğe girmesi beklenen Güvenli İnternet Hizmetinde bazı değişikliklerin yapılacak olması ve sistemin yürürlüğe girmesinin üç ay ertelenerek 22 Kasıma alınması da haftanın önemli olaylarından bir tanesiydi.

Turkcell’in Almanya açılımından sonra benzer bir atılımı Türk Telekom da gerçekleştirdi. Bu ülkede O2 markasıyla faaliyet gösteren Telefonica’yla anlaşan Türk Telekom, Türk Telekom Mobile markası altında Almanya’da hizmet vermeye başlıyor. Bu servisin Cem Yılmazlı reklamı da TV’lerde dönmeye başladı.

İLGİLİ HABERLER