Teknoloji

Teknoblog’da geçen yıl bu hafta: 21-27 Haziran 2010

Teknoblog’da yeni bir bölümün başlangıcını bu haftadan itibaren yapıyoruz. Mâlum, teknoloji olanca hızıyla ilerliyor, üstelik bu hız da sürekli artmakta. Bu durumda bir yıl önce konuştuğumuz teknolojilerle şimdinin teknolojileri arasında hatırı sayılır bir fark oluşmakta. İşte bir yıllık süre içinde nereden nereye geldiğimizi görmek için bu köşeyi açıyoruz.

21-27 Haziran 2010 haftası teknoloji dünyası açısından bereketli bir hafta olmuştu. Hafta, 21 Haziran 2010 Pazartesi günü yayınlanan iOS 4 güncellemesiyle başlamıştı. iPhone 3GS ve iPhone 3G sahiplerinin cihazlarına yükleyebildiği bu yazılım sayesinde özellikle iPhone 3GS’e çoklu görev desteği ve ana ekran duvarkağıdı gibi yenilikler teşrif etmişti. iPhone 3G sahipleriyse iPhone 3GS sahiplerine göre daha kısıtlı yeniliklerle yetinmek zorunda kalmıştı.

22 Haziran 2010 Salı günü, geçtiğimiz mart ayında Türkiye’de de satışa çıkan Nintendo 3DS’in Mart 2011’de piyasaya sürüleceği açıklanmıştı. Öte yandan yonga devi Intel Atom D525 işlemcisinin duyurusunu yapmıştı. Aynı gün içinde dikkat çeken bir başka gelişmeyse Apple’ın yayınladığı iOS 4 güncellemesi sayesinde iOS cihazlarının konum bilgilerinin sürekli takip edilmesinin önünün açılmasıydı. Geçtiğimiz aylarda hatırlayacak olursanız bu sorun gündemde önemli bir yer tutmuş ve Apple’ın bir yazılım güncellemesiyle soruna müdahale etmesine neden olmuştu.

23 Haziran 2010 Çarşamba günüyse, 24 Haziranda ABD’de piyasaya sürülecek iPhone 4’ün incelemelerini görmeye başladığımız gün oldu. Aynı gün iPhone 4’ün 512 MB RAM taşıdığı da ortaya çıkmıştı. Türkiye’de ise o gün Turkcell’in iPhone 4 ve iPad’e özel microSIM kartları abonelerine dağıtmaya başladığını öğrendik. Aynı gün Nokia’nın N serisi kapsamında Nokia N8’den sonra çıkaracağı cihazların Symbian yerine MeeGo işletim sistemini taşıyacağı duyurulmuştu. Gerçekten Nokia N9 MeeGo ile çıktı, ancak o günden beri çok şeyin de değişmiş olduğu aşikâr.

24 Haziran 2010 Perşembe günü Apple’ın dördüncü nesil akıllı telefonu iPhone 4 başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde piyasaya çıktı. Ancak aynı gün çeşitli müşterilerden cihazla ilgili ekran ve anten problemleri gelmeye başladı. Özellikle anten problemi Apple’ın başını ilerleyen haftalarda fazlasıyla ağrıtacaktı. Ancak Apple o gün dile getirilen anten sorunlarıyla ilgili olarak bir açıklama yapmış ve cihazın farklı şekilde tutulması veya bir kılıf satın alınması gerektiğini söylemişti. Bunun yanı sıra iPhone 4’ün dayanıklılığı da daha çıktığı gün sorgulanmaya başladı. Öte yandan aynı gün beyaz renkli iPhone 4’ün çıkışının gecikeceği ortaya çıktı. Daha sonra çıkışı defalarca ertelenen beyaz renkli iPhone 4 ancak Nisan 2011 sonunda piyasaya çıkabilmişti. O günün bir başka ilginç olayı da Rus teknoloji analisti Eldar Murtazin’in yapmış olduğu Symbian^3 incelemesiydi. Nokia N8’in erken prototiplerinden birini inceleyen Murtazin Symbian^3’ü deyim yerindeyse yerden yere vurmuştu. Sonrasında Nokia ile tatsız olaylar da yaşamıştı.

25 Haziran 2010 Cuma günü iPhone 4’ün çıkışıyla birlikte Zynga’nın o zaman popüler olan FarmVille oyununun da App Store’da yayınlandığına tanık olduk. Microsoft cephesinde ise o gün Windows Live Temel Araçlar paketinin beta sürümü yayınlanmıştı. Sony ise yılın ilerleyen günlerinde faaliyete geçireceği PlayStation Plus servisiyle ilgili detayları paylaşmıştı. Google ise Android’de yer alan uzaktan uygulama silme özelliğini ilk kez kullandı ve belirlediği birkaç uygulamayı kullanıcıların cihazlarından uzaktan silme işlemi gerçekleştirdi.

26 Haziran 2010 Cumartesi günüyse Nokia’nın N9 olduğu iddia edilen cihazının fotoğrafını paylaşmıştık. Şimdi o fotoğrafa baktığımızda ise o fotoğraftaki cihazın N9 değil de Nokia E7 olduğunu anlıyoruz.

27 Haziran 2010 Pazar günü Apple’ın iPhone 4’te dile getirilen problemlerin çözümü için bir yazılım güncellemesi yayınlama ihtimâlini haber vermiştik. Aynı şekilde o gün Danimarkalı bir profesörün iPhone 4’ün anteni konusunda uyarıda bulunduğunu da aktarmıştık.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER