İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Nokia N8 ve Symbian^3 – Galeri & Video

img_0052

Nokia’nın son akıllı telefonu ve “gözde” cihazı Nokia N8-00 (kısaca Nokia N8) daha piyasaya çıkmadan hakkında çok fazla bilgiye sahip olmuştuk. Geçtiğimiz Nisan ayının sonunda duyurulan bu telefonun piyasaya çıkışı tahmin edilenden biraz uzun sürmüştü. Zannediyoruz ki Nokia, iPhone ve Android cihazları karşısında tekrar rekabetçi bir konum kazanmak için güven bağladığı bu cihazın kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunması için mümkün olduğu kadar çaba harcamak istedi.

Telefonun duyurulduğu Nisan ayından yurtdışında piyasaya çıktığı Eylül ayı sonuna kadar Nokia N8 ile ilgili epey bir bilgi elde ettik. Sağolsun Nokia bu telefonun özelliklerinin reklamını fazlasıyla yaptı. 12 megapiksellik Carl Zeiss optikli kamerası, 720p HD video kayıt yeteneğiyle fotoğraf cephesinde oldukça iddialı olan Nokia’nın bu son gözdesi Symbian^3 işletim sistemli ilk Nokia akıllı telefonu olma özelliği de taşıyor. Aşağıda okuyacağınız Nokia N8 incelemesi sadece cihazın değil Symbian^3 işletim sisteminin de bir incelemesi olma niteliğine de sahip.

Nokia’nın N8 ile iddiasını ortaya koyduğuna bir kanıt da bu telefonun Türkiye’de tahmin edilenden daha erken bir zamanda piyasaya çıkmış olması. Daha önceki tecrübelerimize göre konuşacak olursak, Nokia’nın yurtdışında piyasaya sunduğu cihazların Türkiye pazarına girmesi birkaç ay alıyordu. Ancak Nokia N8’de durum çok farklı oldu. Nokia, bu telefonu yurtdışında piyasaya sunduktan sadece birkaç hafta sonra Türkiye’de de satışa sundu. Üstelik tahminlerimizin oldukça altında bir fiyata. Peki, Nokia N8 kendisine biçilen değeri ne kadar karşılıyor? Fiyatı sunduklarının altında mı? Geniş kapsamlı Nokia N8 incelememizde bu soruların cevabını da bulacaksınız.

Tasarım ve Kutudan Çıkanlar

Nokia N8 koyu gri, gümüş beyazı, yeşil, mavi ve turuncu olmak üzere beş farklı renk seçeneğiyle geliyor. Bizim elimizdeki cihaz koyu gri renkte. Bu rengin cihaza ağır bir hava kattığını söyleyebilirim. Cihaza biraz daha profesyonel hava katıyor. 113.5 x 59.12 x 12.9 mm boyutlara sahip olan bu cihaz bataryayla birlikte 135 gr. ağırlığa sahip. Ağırlığına rağmen elde oldukça hafif bir his verdiğini söyleyebiliriz. Telefonu ilk kez elinize aldığınızda menü tuşunun sıradışı konumu dikkatinizi çekiyor. Nokia bu tuşu ekranın altında tam ortaya yerleştirmek yerine sola kaydırmayı tercih etmiş. Bu durum ilk etapta biraz garip gelse de, daha sonra sol elinizle bu tuşu daha rahat kullandığınızı fark edeceksiniz. Telefonun sol kenarında iki tane kapak dikkatinizi çekecek. Bunlardan bir tanesi microSD kart yuvası diğeriyse SIM kart yuvası için. Bu yuvaların biraz altında ise microUSB girişi yer alıyor. Bu girişin bir kapakla örtülmemesini biraz garip karşıladığımızı söylemeliyiz. Telefonun alt kısmında ince uçlu şarj girişi bulunuyor. Bu noktada telefonun hem standart şarj aletiyle hem de microUSB üzerinden şarj edildiğini söyleyelim. Yani, microUSB uçlu şarj cihazlarını da bu telefonla kullanabilirsiniz. Telefonun sağ tarafında fotoğraf çekimi için özel bir tuş, ekran kilidi sürgüsü ve ses kontrolleri bulunuyor. Cihazın tepesinde 3.5 mm’lik standart kulaklık girişi, HDMI çıkışı ve açma/kapama butonu yer alıyor. Cihazın arkasına baktığımızda kameranın ve flaşın biraz çıkıntılı bir yüzey üzerine oturtulduğunu görüyoruz. Flaş ve kamera ikilisinin hemen altında ise hoparlör yer alıyor. Bu çıkıntı nedeniyle cihazı düz bir zemin üstüne koyduğunuzda, cihaz biraz eğimli bir şekilde duruyor.

Galeri: Nokia N8
[nggallery id=441]

Nokia N8’de fiziksel klavye bulunmuyor. Tüm yazı girişleri dokunmatik ekran üzerinden sağlanıyor. Diğer Nokia cihazlarının aksine bu telefonun bataryası sökülemiyor. Arka kapağı da kolay kolay çıkmıyor. Aslına bakarsanız, yapılan incelemeler telefonun bataryasının sadece vidalarla kasaya tutturulduğunu ve bu vidaların sökülmesi halinde bataryanın çıkarılabileceğini gösteriyor. Ancak bu iş için biraz zahmet gerekiyor, üstelik bataryayı çıkarmanın cihazı garanti kapsamı dışında bıraktırdığına dair bazı söylentiler de mevcut. Her ne olursa olsun, sabit bir arka kapak sayesinde daha önce kullandığımız Nokia cep telefonlarında bizi hayli rahatsız eden oynak arka kapak probleminden kurtulmuş olduk. Telefonun oldukça sağlam durduğunu, salladığınızda ekran kilit sürgüsünün haricinde hiçbir oynak parça sesi almadığınızı söyleyebiliriz. Nokia N8’in bu sağlamlığını beğendiğimizi söylemeliyiz.

Galeri: Nokia N8’in kutusundan çıkanlar
[nggallery id=440]

Telefonun içinden çıkacak olanlardan kısaca bahsedelim. Bize gelen telefon mavi bir kutu içindeydi. Nokia N8’in kabartma resminin yer aldığı bu kutuyu açtığınızda tabii ki ilk olarak telefonla karşılaşıyorsunuz. Telefonun yatağını kaldırdığınızda ise altından bir sürü kablo ve adaptör çıkmakta. Nokia’yı bu eksiksiz aksesuar temininden dolayı tebrik etmek gerek. Nokia X6’dakine oldukça benzeyen, mikrofonlu, uzaktan kumandalı ve topuzlu kulakiçi kulaklıklar, farklı kulak büyüklükleri için ek topuzlar,  ince uçlu standart Nokia şarj cihazı, USB kablosu, USB adaptörü ve HDMI adaptörü Nokia N8’in kutusundan çıkan aksesuarlar olarak dikkat çekiyor. USB adaptörü sayesinde Nokia N8’in USB On-The-Go adı verilen özelliğini kullanmak mümkün oluyor. Yani, bu telefona USB parmak sürücüleri bağlayabiliyorsunuz. HDMI adaptörü ise telefonun tepesinde yer alan mini HDMI çıkışını normal HDMI kablolarına uygun hâle dönüştürüyor. Bu HDMI dönüştürücü sayesinde ek bir HDMI-miniHDMI kabloya para vermek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca Nokia N8-00 kullanma kılavuzu, Ovi rehberi ve uygunluk belgesi de kutunun içinden çıkanlar arasında.

Video: Nokia N8’e genel bakış

Donanım

1 GHz işlemcili akıllı telefonların bulunduğu bir ortamda Nokia N8’in 680 MHz hızında çalışan ARM işlemcisi biraz yetersiz görünebilir. Ancak Nokia N8’in ARM 11 işlemcisinin yanında ayrıyeten bir de Broadcom grafik işlemcisi bulunuyor. Böylelikle bu telefon fazla grafik işlemi gerektiren uygulamaların altından rahatlıkla kalkabiliyor. Örneğin, 1 GHz işlemcili akıllı telefonlar 720p kalitesinde HD video oynatmakta zorlanırken Nokia N8 bu işin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Ayrıca Symbian^3 işletim sisteminin donanım hızlandırma bazlı grafik ve animasyon işlemleri için grafik işlemcisini kullanabilme özelliğini de unutmamak gerekiyor. Aynen işlemci durumunda olduğu gibi, ortalıkta 512 MB RAM’e sahip cihazların dolaşmaya başladığı bir dünyada Nokia N8’in 256 MB’lık RAM’i biraz burun kıvırmanıza neden olacaktır. Ancak Symbian^3 işletim sisteminin kaynakları oldukça verimli kullanan bir işletim sistemi olması, bu dezavantajı da rahatlıkla göz ardı etmenizi sağlayacaktır.

Nokia N8’in işlemci, grafik işlemci ve RAM dışındaki özellikleri çoğu akıllı telefonda görmeye alıştığımız türden. 802.11n WiFi, A2DP destekli Bluetooth 3.0, GPS ve A-GPS, USB On-The-Go desteği, 16 GB dahili depolama alanı, 32 GB’ye kadar destekli microSD yuvası, ışık ve yakınlık sensörleri, ivmeölçer, manyetometre gibi bileşenler Nokia N8’in alüminyum kasası içinde saklı durumda. Nokia N8’in 1200 mAh’lik bataryası ise cihaza sabitlenmiş durumda. Cihazın bir başka ilginç noktası da FM alıcının yanı sıra bir FM vericiye de sahip olması.

Ekran

Nokia N8, 3.5 inç’lik, 640 x 360 çözünürlüklü AMOLED ekrana sahip. Ekran kapasitif dokunmatik özelliğe sahip. N8 Nokia’nın ilk kapasitif dokunmatik ekranlı cihazı değil, ancak Symbian^3 işletim sistemi sayesinde dokunmatik ekran önceki dokunmatik ekranlı Nokia cihazlarına göre daha verimli bir şekilde kullanılıyor. Ekranın dokunmalara tepkisinin oldukça hızlı olduğunu söylemeliyiz. Diğer dokunmatik ekranlı Nokia cihazları gibi Nokia N8’de de cihazın ekranına dokunduğunuzda telefon titriyor. Tabii ki, bu özelliği isteyenler kapatabilir.

Nokia N8’in ekranın Gorilla Glass olarak anılan sağlam ve çizilmelere karşı dayanıklı bir ekranla kaplı. Bu ekran sayesinde Nokia N8’i cebinizde ya da çantanızda biraz daha gönül rahatlığıyla taşıyabilirsiniz. Ancak ekran camıyla telefon kasası arasına kaçan ufak toz tanecikleri biraz göz zevkinizi bozabilir, canınızı sıkabilir.scr000011

Nokia N8’in AMOLED ekranının renk doygunluğu oldukça iyi. Otomatik parlaklık ayarı sayesinde bataryadaki enerjiyi dengeli bir şekilde kullanmanızı sağlıyor. Cihaz bekleme konumundayken ekranda saat ve tarih beliriyor. Sanılanın aksine bu ekran koruyucusu o kadar da fazla enerji çekmiyor. Çünkü AMOLED ekranın sadece saat ve tarihin göründüğü pikselleri aktif bir şekilde çalışıyor. Bu şekilde ekranın bekleme modundayken çalışması minimum düzeye indirilmiş oluyor. Nokia N8’in bu özel ekran koruyucusunun cihaza farklı bir hava kazandırdığını söylemeliyiz. Genelde cep telefonları alarm olarak kullanılır ve başucunda bulunur. Nokia N8 gece aniden uyanıp saatin kaç olduğunu öğrenmenizde size oldukça yardımcı olabilir.

Kamera

Nokia N8’in en fazla iddialı olduğu alan hiç şüphesiz kamerası. 12 megapiksellik Carl Zeiss optikli kameraya sahip olan bu cihaz artık çoğu akıllı telefonda görmeye başladığımız şekilde 720p HD video kaydı yapabiliyor. Cihazın arka tarafındaki kameranın hemen üstünde Xenon flaş yer alıyor. Nokia N8’in kamera arayüzü tamamen dokunmatik ekran üzerinden kontrol ediliyor. Zumlama, sahne modu ayarlama, flaşı açıp kapatma gibi özellikler birkaç dokunuşla halletmek mümkün. Fotoğraf çekim işlemini hem telefonun sağında yer alan deklanşör tuşuyla hem de dokunmatik ekranda, görüntü alanının hemen altında yer alan çekim tuşuna dokunarak gerçekleştirmek mümkün. Dokunmatik ekranlı cihazlarda giderek daha fazla görmeye başladığımız dokunarak-odaklama işlevi bu cihazda yer almıyor. Bunun yerine odaklama işlemini deklanşör tuşuna hafifçe basarak gerçekleştiriyorsunuz. Yine de, Nokia N8’in standart bir kompakt dijital fotoğraf makinesinin sunduğu kontrolleri fazlasıyla sunduğunu söyleyebiliriz.

Video: Nokia N8 ile kamera deneyimi

Peki Nokia N8’in 12 megapiksellik kamerasının performansı nasıl? Telefonla 12 megapiksellik (50×40), 9 megapiksellik (50×30), 3 megapiksellik (25×20), 1.3 megapiksellik (15×10) ve 0.3 megapiksellik (MMS için) fotoğraflar çekilebiliyor. Bizi genellikle 12 ve 9 megapiksellik fotoğraflar ilgilendiriyor. 9 megapiksellik çekim modunda 12 megapiksellik çekim moduna göre görüntü alttan ve üstten biraz kırpılıyor. 12 megapiksellik fotoğrafların dosya boyutları 1.5-2 MB arasında değişiyor, bu bize biraz düşük geldi. Nokia, her zaman olduğu gibi yine sıkıştırma işleminde aşırıya kaçıyor. Bu da fotoğrafa yakınlaştırma yaptığınızda ayrıntıları iyi bir şekilde yakalayamamınıza neden oluyor. Bunun dışında N8’in kamerası görüntüyü gerçek renklerine yakın bir şekilde yakalıyor. Yakın çekim performansının bizi etkilediğini söylemeliyiz. Xenon flaşı karanlık ortamlarda gerekli aydınlığı sağlıyor ve tatmin edici kareler yakalamınızı sağlıyor. Nokia N8’in düşük ışıkta fotoğraf çekimi performansının hiç de fena olmadığını, bu telefonla tatmin edici gün batımı fotoğrafları yakalayabileceğinizi söyleyebiliriz. Normal çekim modunun gece çekim modundan daha iyi sonuç verdiğini de eklemeden geçmeyelim.

Galeri: Nokia N8’in objektifinden kareler
[nggallery id=442]

Nokia N8’in video kayıt performansına gelecek olursak… Tabii ki, bizi burada ilgilendiren 720p / 25 fps’lik HD video kaydı. Nokia N8’in çektiği HD videonun bir cep telefonundan beklenileni karşıladığını söyleyebiliriz. Ancak telefonun görüntü sabitleme yeteneğinden yoksun olması, el titremelerinin görüntüye fazlasıyla yansımasına neden oluyor. Video çekimi sırasında dijital zumlama özelliğinin kullanılabilmesi ise memnun edici. Karanlık ortamda çekilen HD videolarda gürültünün fazla olduğu dikkatimizden kaçmadı. HD videolarda ses kaydı ise stereo olarak yapıldığını da belirtelim.

Video: Nokia N8 ile çekilmiş 720p video

Multimedya

Nokia N8’in sunduğu multimedya olanaklarının hoşumuza gittiğini baştan söyleyelim. İlk olarak işe videodan başlayalım. Yukarıda da belirttiğimiz gibi N8’de yer alan Broadcom grafik işlemci bu cihazın yüksek kaliteli videoları takılmadan oynatmasına olanak sağlıyor. Ancak ortada bir kodlayıcı sıkıntısı var gibi. İki tane 720p MKV filmi cihaza yükledik, ancak bunları oynatmayı başaramadık. Bunun dışında cihazın yüklediğimiz XviD video dosyalarını rahatlıkla oynatabildiğine tanık olduk. Öte yandan, MKV formatında, düşük çözünürlüklü ancak daha yüksek veri oranına sahip, iPhone 4’ün oynatmada sorun yaşadığı bir videoyu Nokia N8’de sorunsuz bir şekilde izleyebildik. Bu, Nokia N8’in farkını ortaya koyan bir kanıt oldu.

HDMI çıkışı sayesinde Nokia N8’deki yüksek kaliteli videoları TV ekranına rahatlıkla aktarıp oradan izlemek mümkün. Ancak önce HDMI kablosunun bir ucunu TV’ye bağlayın, daha sonra HDMI kablosunun diğer ucunu adaptöre bağlayıp, adaptörü Nokia N8’e bağlayın. Bu sıralamayı takip ettiğiniz takdirde Nokia N8’in görüntüsünü HDTV’ye aktarmanız mümkün olacaktır. (Bu sıralama dışında biz başarılı olamadık.) Sadece oynatılan videoların veya fotoğraf slayt şovlarının değil, arayüzün de HDTV ekranına aktarılabiliyor olması Nokia N8’in hoşumuza giden başka bir özelliği. Bu sayede Nokia N8’i sunumlarda, oyun oynarken ya da internette gezinirken kullanmak da mümkün olacaktır. Ayrıca Nokia N8’in yüksek depolama kapasitesi bu telefonun şimdilerde sıkça görmeye başladığımız taşınabilir multimedya cihazı şeklinde kullanılmasına da olanak sağlıyor. Nokia N8 HDMI üzerinden HDTV’ye bağlandığında çevresel ses desteğinin de aktif hâle geldiğini belirtelim.

Nokia N8 ile çektiğiniz yüksek kaliteli fotoğraf ve videolardan video klipler veya slayt gösterileri oluşturmak için özel bir video düzenleme uygulaması da bulunuyor. Bu video düzenleme uygulaması video klipleri birbirine ekleme, kırpma, fona müzik ekleme, geçişler, fotoğraf slayt gösterileri için temalar gibi temel özellikleri Nokia N8 kullanıcılarına sunuyor.

scr000010

Nokia N8 sadece görüntü değil, ses alanında da tatmin edici olanaklar sunuyor. iPod ve iPhone’larda görmeye alıştığımız Cover Flow tarzı albüm gezinti arayüzü Nokia N8’in müzik oynatıcısında da karşımıza çıkıyor. Cihaz yatay konumdayken ekranda sadece albümler görünürken, dikey konumda albüm alanı küçülüyor, albüm kapağının altında şarkı listesi beliriyor. Dokunmatik ekran sayesinde albümlerde rahatlıkla gezinmek ve dinlemek istenilen şarkıyı seçmek mümkün. Bunun dışında Nokia N8’in müzik oynatma arayüzü daha önceki Symbian cihazlarından aşina olduğumuz şekilde. Farklı ekolayzır modlarının bulunduğu müzikçaların hoşumuza giden bir diğer özelliği de FM vericisi aracılığıyla çalan şarkıyı yakındaki bir radyoya FM sinyalleriyle aktarması. FM vericisinin kontrolü çok basit tutulmuş. Sadece bu vericiyi açma/kapatma seçeneğiyle yayının yapılacağı frekansın girileceği bir alan yer alıyor. İstanbul gibi FM frekans bandının fazlasıyla işgal edildiği yerlerde bu özelliğin verimli kullanılmadığını söylemeliyiz. Nokia N8’in FM vericisi ara frekans kullanmamıza rağmen diğer radyo yayınlarını bastırmayı başaramadı. Ancak frekans bandının boş olduğu küçük yerleşim yerlerinde bu FM vericisinin hakkını fazlasıyla verdiğini söylemeliyiz.

Nokia N8 ile birlikte daha önce Nokia X6’da gördüğümüz mikrofonlu, uzaktan kumandalı ve topuzlu kulakiçi kulaklık geliyor. Kulaklıkta bas ve tiz seviyesi oldukça iyi ayarlanmış. Müzikte bas hastası olan bizi oldukça memnun ederken tiz seviyesi de rahatsız edici değil. Farklı kulak büyüklükleri için üç farklı boyda topuzun gelmesiyse Nokia N8’i satın alanları ayrıca mutlu edecektir. Eğer kutudan çıkan kulaklıktan memnun kalmazsanız Nokia N8’de yer alan 3.5 mm’lik kulaklık girişi başka kulaklıkları da kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Bluetooth 3.o A2DP desteği sayesinde Bluetooth kulaklık setlerini de kullanmanız mümkün.

Nokia N8’in dahili hoparlörü cihazın arkasında, kameranın hemen altında yer alıyor. Hoparlörün ses çıkış seviyesi iyi, ancak cihazın arkasında yer alması işleri biraz garip hâle getiriyor. Hoparlörün kamera çıkıntısı üstünde bulunması işleri biraz düzeltiyor. Bu sayede cihazı sert bir yüzey üzerine koyduğunuzda oluşan açıklıktan ses ortama yayılıyor. Ancak aynı durum yumuşak yüzeyler için geçerli değil. Bu durumda ses kaybı biraz fazla seviyede. Ayrıca telefon konuşmalarını hoparlöre aktardığınızda karşınızdaki kişinin sesi biraz uzaktan geliyor hissine kapılıyorsunuz.

Nokia N8’de Nokia Ovi Müzik mağazasına da bir bağlantı bulunuyor. Eğer Nokia Comes With Music destekli X6 veya başka bir Nokia cep telefonundan Nokia N8’e terfi edecek olursanız, önceki telefonunuzla birlikte gelen Ovi Müzik mağazası üyeliğinizi de taşıyabiliyorsunuz. Böylelikle Nokia N8’e Ovi Müzik mağazasından yerli yabancı binlerce şarkıyı indirebilirsiniz.

Symbian^3

scr000018Nokia N8’in önemli özelliklerinden bir tanesi Symbian^3 işletim sisteminin çıkış yaptığı ilk cihaz olması. Dokunmatik ekranlara uyum sağlamakta diğer üreticilere göre biraz zorluk çeken Nokia Symbian S60 5th Edition’ın dokunmatik ekranlarla dost bir işletim sistemi olmaması nedeniyle rekabette biraz geri kalmıştı. Bu nedenle Symbian^3’ün dokunmatik ekran desteği üzerinde oldukça itinalı davranıldı.

Galeri: Symbian^3 arayüzünden kesitler
[nggallery id=443]

Symbian^3 işletim sistemiyle birlikte ne gibi yenilikler geliyor? Öncelikle ana ekrandan başlayalım. Aslına bakarsanız Symbian^3’ün ana ekranı şekil olarak S60 5th Edition’a benziyor. Farklı olan ise ana ekran sayısının üçe çıkarılmış olması. Bu, daha fazla bileşen ve kısayolla ana ekranın doldurulması anlamına geliyor. Aslında Nokia ana ekran sayısını başlangıçta biraz yüksek tutmayı düşünmüş, ancak sonuçta üç ana ekranın yeterli olacağı kanısına varmışlar. İsabetli bir seçim olmadığı söylenemez. Üç ana ekran yeteri kadar bileşen ve kısayolu kaldıracak niteliğe sahip. Ana ekranlar arasında geçiş ister ekran üzerinde parmağı sürükleyerek ya da ekranın alt kısmında, kısayol tuşlarının ortasında yer alan üç noktalı bölgeye dokunarak gerçekleştiriliyor. Bu üç noktalı bölgenin sıklıkla kafamızı karıştırdığını, cihazın menüsüne girmek için menü tuşu yerine bu bölgeye dokunduğumuzu belirtmeden geçmeyelim. Ana ekrana bileşen eklemek için ekrana parmağınızla bir süre bastırmanız yeterli. Karşınıza çıkacak olan artı ikonlarına dokunarak o ekran bölgesi için yeni bir bileşen veya kısayol dizisi atayabilirsiniz. Telefonun genel işlevleri yanı sıra telefona yüklediğiniz uygulamaların bileşenlerini de ana ekrana eklemeniz mümkün.

Symbian^3 işletim sistemli Nokia N8 multitasking, yani aynı anda birden fazla uygulama veya işlev çalıştırma özelliğine sahip. Yani bir yandan internet radyosu dinlerken bir diğer yandan internette gezinebilirsiniz. Symbian^3 ile birlikte multitasking yönetimi daha da iyileştirilmiş. Her ekranda, Seçenekler menüsünden ulaşabileceğiniz açık uygulama yöneticisi küçük resimli arayüzü ve uygulamayı içine girmeden, doğrudan kapatma imkânıyla oldukça kullanışlı olmuş.

Belirttiğimiz gibi Symbian^3 ile birlikte daha dokunma dostu bir kullanıcı deneyimi sunuluyor. Bunun etkileri özellikle internette ve fotoğraflarda gezinirken ortaya çıkıyor. İki parmakla yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlevlerini nihayet dokunmatik ekranlı bir Nokia cihazında görüyoruz. Öte yandan bazı uygulama ve bölümlerde bir objenin üstündeyken parmağı basılı tutup yeni bir menü açmak ve bazı işlemleri gerçekleştirmek artık mümkün kılınmış. Örneğin, gelen mesajlara göz atarken bir mesajın üstünde parmağınızı bir süre basılı tuttuğunuzda bir menü açılıyor ve size yapabileceğiniz seçenekleri sunuyor.

Bunun dışında Symbian^3’te geçmiş Symbian S60 işletim sistemine göre farklı şeyler gördüğümüzü söylemek zor. Yüklü uygulama kısayolları her zaman olduğu gibi varsayılanda uygulama klasörlerinin altına atılıyor, ekranın alt kısmında, sağ ve sol dokunmatik tuşlar daha önceki Symbian sürümlerinden yadigar kalmaya ve her farklı bölüm ve uygulama için farklı menü seçenekleri sunmayı sürdürüyor.

Ovi Mağaza

scr000021

Nokia N8 ile birlikte Ovi Mağaza’nın yeni sürümünü de kullanıma sunuyor. Yapılan düzenlemelerle Ovi Mağaza dokunmatik ekran dostu bir hâle bürünmüş. İkonlar parmakların dokunabileceği büyüklüğe getirilmiş. Nokia içerik alanında da bu mağazayı zenginleştirmek için bazı adımlar atıyor. Üstelik sadece küreselde değil, yerelde düşünüyor. Nokia N8’in tanıtılmasıyla birlikte bildiğimiz bazı medya kuruluşlarının, seyahat servislerinin, portalların uygulamaları Ovi Mağaza’daki yerini aldı. Mynet, Kanal D, Digiturk, THY, CNN Türk, Kral FM gibi kuruluşların özel uygulamaları Ovi Mağaza’da Nokia N8 kullanıcılarını bekliyor.

Ovi Mağaza’yı uygulamayla doldurmak için büyük kuruluşlarla işbirliğine giden Nokia bir taraftan da yeni yeni faaliyete geçirdiği Qt platformu ve buna bağlı olarak sunduğu Uygulama Sihirbazı’yla hem yazılımcıları hem de yazılımla fazla ilgisi olmayan blog yazarlarını kendisine çekmeye çalışıyor. Ovi Uygulama Sihirbazı’nın özellikle blog yazarları tarafından fazla ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Biz de Teknoblog olarak test amacıyla bir uygulama hazırladık, bu uygulamayı Ovi Mağaza üzerinden indirebilirsiniz. Beğendiğimiz kısım ise bu yolla hazırlanan uygulamaları bile ana ekran bileşeni olarak Nokia N8’in ana ekranına ekleyebilmek. Böylece sürekli takip ettiğiniz blogların içeriklerini ana ekrandan takip edebiliyorsunuz.

Nokia, N8 ile sosyal medyayı takibi daha kolay hâle getirmek amacıyla Ovi’ye Twitter ve Facebook gibi sosyal ağ servislerini entegre etmeyi mümkün kılmış. Öncelikle bir Ovi hesabı açarak kullanmaya başlayacağınız bu servise Twitter ve Facebook giriş bilgilerinizi ekleyip bu servis dahilindeki durum güncellemelerini cihazınızdan toplu bir şekilde takip edebilirsiniz. Ayrıca Twitter ve Facebook’u ayrı ayrı kullanmak da mümkün. Nokia da Symbian^3 ile birlikte sosyal ağ servislerinin kontrolünde RIM’in BlackBerry’de izlediği yolu takip ediyor.

Ovi Mağaza’da sadece uygulama değil, telefon için tema, zil sesi, video ve duvar kağıdı da bulunmakta. Üstelik bunlar ücretsiz. Aslına bakarsanız Ovi Mağaza’da şu an için ücretli uygulama veya içeriğe rastlamış değiliz.

Ovi Haritalar ve Mesajlaşma

scr000026Nokia N8’de Ovi Haritalar’ın 3.04 sürümü yüklü geliyor. Aslında bu uygulamayı diğer Nokia cep telefonlarında da görüyoruz. Nokia bu uygulamaya da Symbian^3’ün sunduğu nimetlerden yararlandırma konusunda acele etmiyor gibi görünüyor. “Neden?” diye soracak olursanız, haritada iki parmağı kullanarak yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak mümkün değil. Bunun için ekranda yer alan özel + ve – ikonlarını kullanmanız gerekiyor. Bu olumsuz nokta dışında Ovi Haritalar her zaman olduğu gibi kullanıcısını gideceği yere rahatlıkla ulaştırma görevini yerine getiriyor. Ayrıca TripAdvisor, Lonely Planet, HRS Hotels gibi içerik ortakları da Ovi Haritalar kullanıcılarına destek veriyor.

Nokia’nın Symbian^3 ile birlikte Ovi Mesajlaşma yazılımına daha fazla çeki düzen verdiğini, bu uygulamayı daha kullanışlı hâle getirdiğini söyleyebiliriz. Ovi Mesajlaşma uygulaması Ovi Mail, Yahoo Mail, Gmail, Hotmail, Exchange ve diğer POP3 hesaplarını destekliyor. Bu uygulama da dokunmatik ekranın nimetlerinden yararlanıyor. Gelen e-posta mesajlarında iki parmakla yakınlaştırma yapmak mümkün. Üstelik e-posta kontrolü de yeni uygulama ile birlikte daha da kolay hâle getirilmiş.

Mesajlaşma demişken, Symbian^3’ün SMS tarafından sunduğu bir yeniliği de aktarmadan geçmeyelim. Artık karşılıklı SMS’ler iPhone’da olduğu gibi karşılıklı konuşma şeklinde görüntülenebiliyor.

Ovi servislerinden bahsetmişken, bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Ovi Suite yazılım paketiyle Nokia N8’in bilgilerini yedekleme, telefon rehberi, takvim, e-posta gibi bileşenlerini bilgisayarla senkronize etme gibi işlemleri gerçekleştirebileceğinizi hatırlatalım.

İnternet

scr000015Nokia N8’de internet deneyimini farklı bir başlık altında incelemeyi uygun gördük. Aslında arayüz açısından Symbian^3’ün internet tarayıcısının geçmiş Symbian S60’tan pek farkı yok gibi. Yine de, arkaplanda yapılmış bazı iyileştirmeler bulunmakta. Bunlardan en önemlisi çoklu dokunma desteği. Artık iki parmağı kullanarak sayfa üstünde yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapmak mümkün. Sayfada yakınlaştırma yapıldıkça internet tarayıcısı yazıların netliğini kısa bir süre içinde yeniden düzenliyor. Sayfada uzaklaştırma yapıp genel görünüme gelindiğinde yazıların okunamayacak kadar keskinleştiği gözünüze çarpacaktır. Symbian^3’ün internet tarayıcısı bu noktada rakiplerini yakalamaktan uzak.

Video: Nokia N8 ile internet deneyimi

Web sayfalarının işlenmesi esnasında dikkatimizi çeken birşey de içeriğin ekrana göre düzenlenmesi oldu. Videoda da görebileceğiniz gibi bir haber sayfasını ziyaret ettiğinizde ilgili haber metni sayfaya tam oturacak şekilde düzenleniyor. Bu da kullanıcıya ilgili yazıyı daha rahat okumasını sağlıyor. Ancak bu düzenleme işlemi sadece bir kere yapılıyor. Telefonu yatay kullanırken birden dikeye çevirirseniz o sırada okuduğunuz yazı yeni ekran düzenine göre yeniden düzenlenmiyor. Bunun için sayfayı yeniden yüklemek zorundasınız.

Yukarıdakilere ek olarak Symbian^3’ün internet tarayıcısı bazı sayfaları düzgün göstermekte başarılı değil. Örnek aramak için uzağa gitmeye gerek yok. Teknoblog.com’un ana sayfasında yazı başlıklarını düzgün görüntüleyemedik. Bu başlıklarda kullandığımız Cufon yazılımı ne yazık ki bu internet tarayıcısı tarafından işlenemiyor.

Symbian^3 için yeni bir internet tarayıcısının gelecek yılın başında çıkacağı söyleniyordu. Gelecek olan bu güncelleme ile birlikte eksiklikler giderilebilir ve Symbian^3 kullanıcılarına daha iyi bir internet deneyimi sunulabilir.

Klavye

scr000038Nokia N8’in klavyesinden ayrı bir başlık altında söz etmek gerekiyor. Symbian^3’ü rakipleriyle boy ölçüşecek seviyeye çıkarmayı hedefleyen Nokia en önemli ayrıntılardan birisini es geçmişe benziyor. Nokia N8’i yatay konumda kullanırken çıkan Türkçe QWERTY klavye işini tam anlamıyla yapıyor. Bundan oldukça memnunuz, ancak telefonu dikey konumda kullanırken numerik klavyeyi kullanmaya ve yazı yazmak için eskiden olduğu gibi bir rakama birkaç kez dokunmaya mahkumuz. Neden Symbian^3’te dikey bir QWERTY klavye sunulmuyor? Bunu anlamış değiliz.

Klavye ile ilgili bir diğer rahatsız edici husus da, sanal klavye arayüzünün yazı alanı ile birlikte ekranı tamamen kaplaması. Diyelim ki, Twitter’a bir tweet göndereceksiniz. Yazmaya başladınız, yazdığınız yazıyı sanal klavye üzerinde görebiliyorsunuz, ancak bu sanal klavye arayüzü ekranın tümünü kapladığı ve esas içeriği görünmez kıldığı için Twitter’ın 140 karakterlik sınırını geçtiniz. Nokia’nın web sayfaları ya da mobil uygulamalarda yazı girişi yapılacağı takdirde sanal klavyeyi o anki içerikle birleştirmesi gerekiyor. Umarız gelecek yazılım güncellemeleri en kısa zamanda bu soruna çare bulur.

Galeri: Nokia N8 Sanal Klavye
[nggallery id=444]

Sonuç

Geldik uzun incelememizin sonuna. Nokia N8’in lansmanında bu telefonun fiyatının 999 TL olduğu açıklandığında ağzımız açık kalmıştı. 1400-1500 TL civarında bir fiyata sahip olmasını beklediğimiz telefonun radikal bir fiyatla satılıyor olması Nokia’nın Türkiye pazarı için ne kadar iddialı olduğunun bir göstergesi. Lansman sırasında Türkiye’deki Nokia kullanıcılarının Ovi Mağaza’dan 2010 yılında şimdiye kadar 20 milyon içerik ve uygulama indirdiği duyurulmuştu. Sanıyoruz ki, Nokia’nın Türkiye piyasasında agresif bir politika izlemeyen başlamasında bu rakam da büyük bir etken oluşturuyor.

Nokia, N8’in fiyatını 999 TL olarak belirlemekle akıllı bir strateji izliyor. Telefon donanım açısından gerçekten çok başarılı. 12 megapiksellik kamera, 720p HD video kaydı, ayrı bir grafik işlemci, HDMI çıkışı, 16 GB’lık dahili bellek, USB On-The-Go desteği gibi özellikler bu telefonu oldukça cazip kılıyor. Ancak Symbian^3 işletim sisteminin bu telefonun sunduğu donanım nimetlerinden yararlanma konusunda yeterli olduğunu söylemek güç. Yapılan iyileştirmelerin kullanıcı deneyimini arttırdığını kesinlikle söyleyebiliriz, ancak Nokia’nın işletim sistemi tarafını iyileştirmesi gerekiyor. Nokia’nın Symbian’ın geliştirme çalışmalarında dümeni eline almış olması, Nokia N8’in geleceğine biraz daha iyimser bakmamıza olanak sağlıyor ve bu telefonu yazılımındaki bazı handikaplara rağmen tercih edilebilir kılıyor. Bunun yanında, Nokia N8’i aynı fiyat kategorisi içindeki cihazlarla birlikte değerlendirecek olursak, bu kategori içinde öncelikli tercihimizin sunduğu donanım özellikleri nedeniyle Nokia N8 olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Akıllı telefon yarışında rakipleri karşısında kan kaybetmekte olan Nokia’nın durumu tersine döndürmedeki çabalarından birisi olan Nokia N8 belki olumsuz yanlara sahip olabilir. Ancak geleceğe iyimser bir şekilde bakmamızı sağladığını söyleyebiliriz. Şimdiden Nokia’nın MeeGo tabanlı cihazlarla neleri sunacağını merak etmeye başladık bile.

İLGİLİ HABERLER