İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: LG Optimus One P500 – Galeri & Video

img_9301LG’nin, geçtiğimiz yaz aylarında piyasaya sürmüş olduğu Optimus GT540’ın ardından, Optimus serisine mensup yeni bir Android cihazı daha ülkemize giriş yaptı. GT540 bir türlü Android 2.1 güncellemesini alamamıştı, ancak neyse ki, bu cihaz doğrudan Android 2.2 Froyo sürümüyle birlikte geldi.

HTC, Samsung gibi üreticiler Galaxy S, Desire veya Desire HD gibi cihazlarla üst sınıf Android cihazlarını Türkiye ile tanıştırmış durumdalar. Ancak LG hâla orta sınıf Android cihazıyla Türkiye pazarında bulunmayı tercih ediyor. Peki, Optimus GT540 ile aynı fiyat aralığında satılan LG Optimus One, nam-ı diğer P500, kendisi için biçilen KDV dahil 599 TL’lik satış fiyatının hakkını ne kadar veriyor? Yaptığımız incelemede bu ve diğer soruların cevabını bulacaksınız.

Galeri: LG Optimus One Fotoğrafları
[nggallery id=503]

Tasarım ve Donanım

LG Optimus One, 113.5 x 59 x 13.3 mm’lik boyutlara ve 129 gr. ağırlığa sahip olan bar tipi tasarımlı bir cihaz. Elde kullanımı oldukça rahat olan cihazın plastik kaplaması yumuşak bir his veriyor. Her ne kadar, Optimus One’ın yapımında plastik kullanılmış olsa da, bu durum cihazın bayağı görünmesine kesinlikle yol açmıyor. Tam tersi cihaz oldukça şık bir görünüme sahip ve elde tutulduğunda oldukça sağlam olduğu ve kaliteli bir işçiliğin elinden çıktığı anlaşılıyor. Arka plastik kapak yerinden rahat bir şekilde çıkarılabiliyor. Kapağı kaldırdığımızda altta 1500 mAh’lik batarya ve microSD kart yuvası göze çarpıyor. SIM kart yuvası ise bataryanın altına gizlenmiş. Bu nedenle SIM kartı değiştirmek gerektiğinde bataryayı yerinden çıkarmak gerekiyor.

LG Optimus One ekranın hemen altında barındırdığı dört fiziksel tuşla Android cihazı karakteristiğini yansıtıyor. Menü, ana ekran, geri ve ara tuşlarının yer aldığı cihazda bundan ses kısma ve açma tuşları (sağ kenar) ve güç / ekran kilidi tuşu (üst) gibi fiziksel tuşlar mevcut. 3.5 mm’lik kulaklık jakı cihazın sol üst tepesinde yer almakta. Cihazın altında microUSB portu yer alıyor. Bu port hem cihazın şarj edilmesini hem de bilgisayara bağlanmasını sağlıyor. Ayrıca microUSB portunun hemen yanında yer alan mikrofon deliği de gözden kaçmıyor. Cihazın sol yanı ise tamamen temiz, ne bir tuş ne de bir giriş bulunuyor. Arka tarafta ise 3 megapiksel kamera dikkat çekiyor. Bu kameranın yanında herhangi bir flaş bulunmuyor. Kameranın biraz altında ise “with Google” ibaresi yer almakta.

LG Optimus One’da 3.2 inç’lik, 320 x 480 piksel çözünürlüklü LCD ekran yer alıyor. Kapasitif çoklu dokunma destekli bu ekran 262144 renk desteğine sahip. Yakınlık sensörü, pusula ve ivmeölçer gibi sensörlerinin bulunduğu cihazda 600 MHz işlemci ve 419 MB RAM de yer alıyor. microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar microSD ve microSDHC kartlara destek sunuyor, telefonda ise 2 GB’lık bir kart sunulmakta. Bluetooth 2.1+EDR, 802.11g WiFi, 7.2 Mbps HSDPA gibi kablosuz bağlantı ve mobil genişbant desteklerine sahip olan bu cihaz A-GPS desteğini de bünyesinde barındırmakta.

Video: LG Optimus One İncelemesi

Yazılım

LG Optimus One Android 2.2 Froyo sürümüyle birlikte sunuluyor. LG bu işletim sisteminin üzerine kendine has bazı özelleştirmeleri de eklemeyi ihmal etmemiş. Telefonun kilit ekranı Optimus GT540’tan alıştığımız şekilde. Bunun yanında Android’e özel bildirim çubuğuna da işleri kolaylaştıracak şekilde WiFi, Bluetooth, GPS gibi işlevleri kapatıp açmaya, telefonu titreşime almaya ya da sesini kapatıp açmaya yarayan kısayollar eklemiş. Telefonda beş farklı ana ekran sunuluyor. Bu ana ekranları yetecek şekilde kısayol, bileşen veya klasörle doldurmak mümkün. “Ekle” seçeneğinin eğer ana ekranda bağlantı veya bileşen için yeterli alan varsa aktif hâle gelmesi ise kullanıcıları vakit harcamaktan kurtarıyor.

img_9332

LG Optimus One P500’de Google’ın Google Talk, Gmail, Haritalar, Latitude, Haberler ve Hava Durumu gibi klasik Android uygulamaları yüklü geliyor. Ayrıca Froyo ile birlikte varsayılan hâle gelen Google Sesli Arama bileşenine de ana ekrandan rahatlıkla ulaşılabiliyor. Aynı bileşeni kullanarak cihaz içindeki içeriklerde veya internet üzerinde arama yapmak da mümkün. Ne yazık ki, Türkiye’de satılan diğer Android cihazları gibi bu telefonda da Android Market uygulaması yüklü gelmiyor, bir yerden bulup yükleme imkânı bulsanız bile düzgün çalışmayacaktır. Bu eksikliğin yakında giderileceği söyleniyor, ancak şimdilik alternatif Android uygulama mağazalarıyla idare edebilirsiniz. SlideMe telefonda yüklü şekilde geliyor, ancak biz size Android Pazarı’nı yüklemenizi öneririz. Türk malı olan bu Android mağazasında Android Market’ten başka yerde görmediğimiz popüler Android uygulamaları bile bulunuyor. Böylelikle resmi Android Market açığı da bir şekilde kapanıyor. LG, Twitter, Facebook ve Layar’ın Android uygulamalarını ise cihaza önceden yüklemiş. Bu sayede Twitter ve Facebook müptelaları bu cihazı aldıklarında hemen bu sosyal ağ servislerini kullanmaya başlayabilecekler. Bu arada, Ayarlar’ın altında yer alan Uygulama bölümü içinde bulunan “Bilinmeyen Kaynaklar” seçeneğini aktif hâle getirerek internetten bulduğunuz ve güvenli olduğuna inandığınız Android uygulamalarını LG Optimus One’a indirip kurabilirsiniz.

Android 2.2 Froyo’nun önemli bir özelliği olan WiFi mobil bağlantı noktası özelliği LG Optimus One’da da bulunuyor. Bu özellik için uygulamalar ekranında bir kısayol aradık, ancak bulamadık. Meğer LG bu özelliği Ayarlar bölümüne gizlemiş. Kablosuz ve Ağ Ayarları bölümünde yer alan “Doğrudan bağlantı ve taşınabilir ortak erişim bağlantı noktası” altından LG Optimus One ile birlikte kullanmakta olduğunuz 3G mobil genişbant bağlantısını Wi-Fi üzerinden paylaştırabilirsiniz. “Wi-Fi ortak erişim noktası yapılandır” bölümünden güvenlik için gerekli olan şifreleme işlemlerini yapabilirsiniz. Bu özelliğini pilin tükenmesini hızlandırdığını ve kullanılmadığı zamanda kapatılması gerektiğini de hatırlatalım.

LG Optimus One’da kullanışlı bir uygulama yöneticisi yer alıyor. Bu yönetici ekranından telefonda o anda çalışmakta olan uygulama ve servisleri görebilir, gereksiz olanları kolay bir şekilde kapatarak hem pilden hem de bellekten tasarruf edebilirsiniz. Eğer dilerseniz, alternatif bir uygulama yöneticisi yüklemek de tercihinize kalmış. Telefonda en son çalışan uygulamlaar arasında geçiş için Ana Ekran tuşuna bir süre basılı tutmak yeterli. Karşınıza çıkacak olan en son çalışan uygulamalar arasından dilediğinizi seçerek o uygulamanın ekranına geçiş yapabilirsiniz. Telefonla birlikte hem LG’nin özel sanal klavyesi hem de Android’in klasik klavyesi sunuluyor. Hem yatay hem de dikey kullanımda tam QWERTY klavyeden yararlanmak mümkün. Android klavyesinde sesten yazıya otomatik çevirme desteği de sunuluyor. Ancak HTC’nin Android cihazlarında sunduğuna benzer bir otomatik yazı düzelticisi veya kelime önerme motoru bulunmuyor.

LG Optimus One P500’de Android’in WebKit tabanlı internet tarayıcısı kullanılıyor. Bu internet tarayıcısı tatmin edici bir internette gezinme deneyimi sunuyor. Masaüstüne özel web sayfalarında bile rahatlıkla gezinme, bu sayfalardaki makale ve yazıları telefonun nispeten küçük ekranına ölçeklemek mümkün. Parmakları kıstırarak sayfada yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapmak mümkün, ancak bu işlevin pek de randımanlı çalışmadığını, yakınlaştırma ve uzaklaştırma sırasında küçük bir bekleme süresinin olduğunu söylemeliyiz. Optimus One’ın mobil internet tarayıcısında çoklu pencere desteği de sunulmakta. Bunun yanı sıra Android’in internet tarayıcısının temel özellikleri de bu tarayıcıda mevcut.

Telefonun kutusunda Adobe Flash 10.1 desteğinin olduğu yazılı. Bunun yanında Android 2.2 Froyo ile yüklü olduğu için doğal olarak Flash 10.1 desteğinin sunulmasını da bekliyoruz. Ancak ne yazık ki, telefonda Flash tabanlı animasyon ve videolar düzgün bir şekilde çalışmıyor. Web sayfalarında yer alan Flash tabanlı animasyonların ve videoların yerinde iPhone’lardakine benzer şekilde mavi renkli bir ikon gösteriliyor. Adobe Flash Player 10.1’i yüklemek için Adobe’nin mobil sitesini ziyaret ettiğimizde, burada yer alan bağlantının kullanıcıları doğrudan Android Market’teki Adobe Flash Player 10.1 sayfasına gönderdiğini gördük. Cihazımızda Android Market erişimi bulunmadığından bu şekilde Adobe Flash Player 10.1 yüklemek de başarılı olmadı.

Kamera

LG Optimus One’da 3 megapiksellik, otomatik odaklı ancak flaşsız bir kamera bulunuyor. Optimus One’ın kamerasının performansının vasatın üstüne çıkamadığını en baştan söyleyelim. Flaş yer almadığı için ışığın yeterli olmadığı veya karanlık ortamlarda düzgün fotoğraf çekmek zor. Aydınlık ortamlarda ise tatmin edici kareler yakalamak imkân dahilinde. Kamera gerçeğe yakın renklerde fotoğrafların üretilmesine yetecek yeteneğe sahip. Dijital zum ise fotoğraf kalitesinin oldukça bozulmasına neden oluyor, bu nedenle fotoğraf çekerken yakınlaştırma yapmaktan uzak durun. Telefonun yakın çekim modunu ise tatmin edici bulduğumuzu söylemeliyiz. Otomatik odaklama özelliği ise işlevini çoğu yerde iyi bir şekilde yerine getirdiğini eklemeden geçmeyelim. Bu telefonla 3 megapiksel (2048 x 1536) çözünürlükte fotoğrafların yanı sıra 2 megapiksel, 1 megapiksel, VGA ve QVGA çözünürlükte fotoğraflar da çekmek mümkün.

img_9349

LG Optimus One, 640 x 480 VGA çözünürlükte video çekebiliyor. Bunun yanında QVGA (320 x 240) ve QCIF (176 x 144) gibi düşük formatlarda çekim yapmak da mümkün. 3GP formatında saklanan videoların kalitesinin vasatı aşamadığını söylememiz gerek. Telefonun kamerası sıradan videoları çekerken işinizi görebilir, ancak önemli bir anı LG Optimus One ile çekmeyi düşünüyorsanız, bu kararınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

>> Teknoblog Flickr: LG Optimus One’ın kamerasından fotoğrafları burada…

LG Optimus One’da sunulan kamera uygulaması oldukça kullanışlı. Fotoğraf ve video çekim işlevleri arasında sanal anahtarla kolay bir geçiş sağlanırken, pozlama, sahne modu, ayarlar gibi işlevlerin arasında kolaylıkla geçiş yapmak mümkün. Fotoğraf ve video çekimi için özel bir fiziksel tuş bulunmuyor, bunun yerine kamera uygulaması açıkken beliren kırmızı renkli bir çekim tuşuyla fotoğraf veya video çekimi gerçekleştiriliyor.

Multimedya

LG Optimus One’da Android’in müzik ve video oynatıcısı bulunuyor. Müzik oynatıcısı telefonda yüklü olan şarkıları sanatçı, albüm, şarkı tabanlı olarak listeleme ve dinleme imkânı sunuyor. Ayrıca albüm kapaklarını da destekliyor. MP3, AAC+, WMA, WAV gibi dosya formatları destekleniyor. Video oynatıcısı ise telefonun kamerasıyla çekilen videoları görüntülemek için yeterli, ancak telefonun SD kartına USB bağlantısı aracılığıyla bilgisayar üzerinden atmış olduğumuz .avi uzantılı dosyaları görmekte başarılı olamadı. (.mp4 uzantılı dosyalarda problem yok.) Göremediği için de ne yazık ki oynatamadı. Neyse ki, Android’de çareler tükenmiyor. Android Pazarı üzerinden indirebileceğiniz mVideoPlayer uygulaması .avi uzantılı videoları, yani film ve dizileri altyazılarıyla birlikte rahatlıkla izlemenizi sağlayacaktır. Bunun dışında cihazın katalogunda MPEG4, H.263, H.264, DivX, XviD, WMV ve AVI desteğinin sunulduğu yazılı.

img_9339

Telefonun 3 megapiksel kamerasıyla çekmiş olduğunuz fotoğrafları görüntülemek için kullanacağınız Galeri uygulaması ise oldukça kullanışlı ve göze hoş gelen bir arayüze sahip. Çekilen fotoğrafları iPad’dekine benzer şekilde yığın halinde gösteren bu uygulamaya ivmeölçerin nimetlerinden yararlanılarak bir efekt de eklenmiş. Cihazı sağa veya sola oynattığınızda fotoğraf yığınlarının da sağa-sola hareket ettiğini göreceksinizdir. Bunun dışında fotoğrafın içinde çift parmakla yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapmak, çekilen fotoğraflar arasında parmağı ekran üzerinde sürükleyerek geçiş yapmak mümkün. Galeri uygulaması çekilen fotoğrafların Facebook, Twitter, E-Posta, Bluetooth, SMS ve Gmail gibi uygulamalar üzerinden paylaştırılması için gerekli olan kısayolları da içinde barındırıyor. Ayrıca Galeri uygulamasından Kamera uygulamasına hemen geçiş için sağ üst köşeye bir kamera ikonu da eklenmiş. Çekilen tüm fotoğrafları slayt gösterisi halinde göstermek de mümkün.

LG Optimus One P500’de de GT-540’taki gibi FM radyo uygulaması bulunuyor. Arayüzde ufak değişiklikler yapılmış olsa da, GT-540’taki radyo uygulamasının aynısı bir radyo uygulaması sunulmuş. Otomatik frekans ayarlama, klasik radyo frekans düğmesi tarzı bir düğmeyle frekans geçişi yapma gibi özellikler Optimus One’ın radyo uygulamasında bulunuyor.

Navigasyon

Android’in navigasyon namına yetenekleri malum. Arkasında Google’ın Haritalar servisi bulunuyor ve Google Haritalar, Latitude ve Navigasyon gibi uygulamalar LG Optimus One’da mevcut. Ancak bu incelemede ayrı bir navigasyon başlığı açmamızın sebebi bu cihazla birlikte sunulan NDrive uygulaması. Normalde paralı olan bu uygulama LG Optimus One’ı satın alanlara ücretsiz olarak sunuluyor. Uygulamayı kullanmadan önce Türkçe yol yardım desteği için Melahat (kadın) ve Uğurcan (erkek) adlı ses sahiplerinden birini seçmeniz gerekiyor. Bunun ardından gerekli olan veritabanı dosyası cihazınıza indiriliyor.

Video: LG Optimus One’da NDrive navigasyon uygulaması

NDrive uygulamasının iPhone versiyonunu daha önce kullandığımız için bu uygulamaya aşinayız. Android versiyonu da aynı arayüze sahip ve aynı deneyimi sunuyor. Türkiye için zengin bir mekan ve adres veritabanına sahip olan bu uygulamayı kullanmak oldukça kolay. Gitmek istediğiniz mekanın adını yazayarak arama yapabilir veya gideceğiniz yerin açık adresini yazarak rotayı çıkarabilirsiniz. Bundan sonra sesli yol yardımı ile gözünüzü yoldan ayırmadan gitmek istediğiniz yere varabilirsiniz.

Kullanım ve Batarya

LG Optimus One P500 ile birlikte 1500 mAh’lik bir batarya geliyor. Telefonun en çok hoşumuza giden özelliklerinden bir tanesinin bu batarya olduğunu söylemeliyiz. Bu sayede telefon nispeten uzun bir çalışma süresi sunuyor. Katalog değerleri üzerinden konuşacak olursak bu telefon 5 saat konuşma, 6 saat 3G konuşma ve 450 saat bekleme süresi sunuyor. Kullanımımız sırasında telefonun bu değerlere rahat şekilde ulaştığına tanık olduk.

Telefonun kapasitif çoklu dokunmatik ekranı oldukça rahat ve dokunmalara hassas. Ancak ekranı kaplayan yüzey parlak olduğu için fazla ışıklı ortamlarda yansıma yapıyor. Ayrıca parmak izini de üzerinden fazlaca barındırıyor. LG Optimus One’ın dahili mikrofon ve kulaklığı kullanıcıların telefon görüşmelerini rahat bir şekilde yapmalarını sağlayacaktır. Telefonda 3G desteği olsa da, ön yüzünde kamera yer almadığı için görüntülü görüşme yapılamıyor.

img_9323

LG Optimus One P500’ün ambalajından USB kablosu, microUSB uçlu şarj adaptörü ve mikrofonlu kulaklık çıkıyor. Mikrofonlu kulaklığın kalitesi vasat, ancak bir telefon kulaklık setinden beklediğinizi size verecektir. Optimus GT-540’taki seyahat tipi, USB girişli şarj adaptörünün aksine microUSB uçlu ve kablosu adaptöre bağlı bir şarj aletine yer verilmiş.

LG Optimus One çalışanlar için de uygun bir seçim olma niteliği taşıyor. Google destekli takvim uygulaması, hesap makinesi gibi uygulamaların yanı sıra bulut tabanlı ofis uygulaması ThinkFree’nin Android uygulaması da Optimus One’da yüklü olarak geliyor.

Sonuç

LG Optimus One P500’ün 600 MHz’lik işlemcisi ve sahip olduğu 599 TL’lik satış fiyatı onu orta seviye Android akıllı telefon sınıfına sokuyor. Ne var ki, bu telefon Android 2.2 Froyo işletim sisteminin sunmuş olduğu avantajları kullanıcıya iyi bir şekilde yansıtmayı beceriyor. Üstelik ergonomik tasarımı, sağlam yapısı ve kaliteli işçiliği kendisi için ödenen paranın hakkının sonuna kadar alınmasını sağlıyor. Fiyatı düşürmek uğruna kamera flaşı gibi bazı ufak detaylardan vazgeçilmesi biraz can sıkıcı olsa da, telefonun avantajları bu dezavantajları kapatmaya rahatlıkla yetecektir. NDrive gibi başarılı bir navigasyon uygulamasını ücretsiz olarak sunması da bu telefonu satın almayı düşünenler için önemli bir ikna edici özellik olacaktır.

Artık LG Türkiye’nin daha üst seviye Android cihazları getirmesini beklediğimizi söylemeliyiz. LG Optimus One Türkiye piyasasında oldukça ilgi gören bir telefon olacaktır, ancak ülkemizde Android’e ilgi artıyor ve artık kullanıcılar Galaxy S veya Desire HD ayarında daha çok Android cihazını pazarda görmek istiyor. Bu noktada LG’den de en büyük isteğimiz Optimus 2X veya Optimus 3D gibi üst sınıf Android cihazlarını Türkiye’de satışa sunması. Umarız ileride saydığımız bu LG cihazlarını da Türkiye’de piyasaya sunulduğunda inceleme fırsatı buluruz.

İLGİLİ HABERLER