İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: LG IPS235V LED Monitör – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

lg-ips235-led-monitor-00001

LG’nin geçtiğimiz eylül ayı sonlarında tanıttığı yeni IPS5 serisi monitör ailesinin üyelerinden IPS235V LED monitör artık oturma odalarımızda iyice yer etmiş olan LED TV teknolojisini ve onun sunduğu kullanıcı deneyimini masaüstüne taşıyan ürünlerden biri olarak dikkat çekiyor. IPS panel barındıran bu monitör hem yatayda hem de dikeyde 178 derece gibi geniş bir görüş açısıyla kullanıcılarına maksimum seyir ve çalışma zevki, deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.

Eski monitörünü değiştirmeyi düşünen ya da yeni alacağı bir sistem için uygun bir monitör düşünenler için IPS teknolojisinin avantajlarını sunan bu monitörün tasarımı, performansı ve sunduğu kullanıcı deneyimi açısından merak ettiklerinizi yazının devamında yer alan incelemede bulabilirsiniz.

Tasarım

LG IPS235V tasarım açısından çok büyük bir yenilik sunmuyor. LG’nin alıştığımız monitör tasarım çizgisinin bu üründe de korunduğunu görüyoruz. Daha önce incelemiş olduğumuz D2342 ile hemen hemen aynı görünüme sahip olan monitör açma/kapama düğmesi ve onun yanında yer alan menü tuşlarıyla farklılık gösteriyor. D2342’de tuşlar çerçeve üstündeyken IPS235’de bunlar monitörün alt tarafına taşınmış. 23 inç’lik IPS LED panelin çevresini yaklaşık 1 cm. kalınlığında bir çerçeve sarıyor. Her bir tuşun varlığı çerçeve üzerinde yer alan çizgilerle ve özel açma/kapama simgesiyle farkedilebilir hâle getirilmiş. Bu açıdan IPS235’in daha estetik durduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca D2342’de el yordamıyla bulabildiğimiz bu kontrol tuşlarını IPS235’te rahatlıkla seçip kullanabiliyoruz.

lg-ips235-led-monitor-00002

LED TV’lerin inceliğine alışmıştık, ancak IPS235V bir LED panel taşımasına karşılık normal bir monitör kalınlığında geliyor. Monitörün arkasında yer alan girişler duvara yaslanmış şekilde kullanımlarda sorun çıkarmaması amacıyla aşağı bakacak şekilde yerleştirilmiş. Bu her türlü durumda kabloları rahatlıkla bağlayabilmenize olanak sağlayacaktır. Güç girişi ayağın sol tarafında kalacak kısımda, görüntü aktarımıyla ilgili girişler sağ tarafında kalacak kısımda yer alıyor. D-SUB, DVI-D ve HDMI girişlerini barındıran cihazda bir kulaklık girişi de yer alıyor.

lg-ips235-led-monitor-00013

IPS235’in ayağı rahatlıkla bağlanıyor, geniş yüzeyi sayesinde monitörün sağlam bir şekilde durmasına olanak sağlıyor. Ekranın hareket açısı ise biraz sınırlı, 45 dereceden düşük bir hareket açısı bulunuyor. Bu durum monitörün ayaktayken kullanımında sorun çıkarabilir gibi görünüyor, ancak IPS235’in adı üstünde IPS teknolojisi barındırdığı ve geniş görüş açısı sunduğunu dikkate alacak olursak, bu durum sorun olmaktan çıkacaktır.

lg-ips235-led-monitor-00005

Görüntü Kalitesi

LG IPS235’i kutusundan çıkarıp test bilgisayarına bağladığımızda karşımızda gördüğümüz görüntünün renk seviyesini beğendiğimizi söyleyerek başlayalım. Zaten görüntünün daha fabrikadayken görüntüleme uzmanları tarafından özel olarak kalibre edildiğini biliyorduk. Bu nedenle karşımızdaki görsel kalite ve zenginlik bizi şaşırtmadı. Genellikle sıcak, sinema kalitesine yakın renkleri sevenler için LG IPS235’in varsayılan ayarları memnun edecek seviyede. Başka zevklere sahip olanlar için de renk, kontrast ve parlaklık seviyelerini ayarlama imkânı mevcut. Ayrıca ayarlarla uğraşmak istemeyenler için de film, yazı ve fotoğraf gibi belli kullanım amaçlarını hedefleyen özel modlar bulunuyor.

lg-ips235-led-monitor-00006

LG IPS235 ile vaat edilen yüksek görüş açısının ne kadar gerçeği yansıttığını da özel oalrak test ettik. Renklerin görüş açısı epey yükselinceye kadar gerçek seviyesini koruduğunu, ancak sınır değerlere yaklaşmaya başladığımız anda solmaların da görülmeye başlandığını gözlemledik. Bu, LG’nin verdiği sözü tuttuğunun bir göstergesi sayılabilir. Monitörün siyah renk seviyesi de iyi derecede. Arkadan aydınlatma da iyi biçimde ayarlanmış, ancak ufak tefek fazla ışık sızmalarının olduğunu da gözlemlediğimizi söylemeden geçmeyelim. Ancak bahsettiğimiz bu durumun kullanıcı deneyimi açısından bir sorun yaratmadığını eklememiz gerek.

lg-ips235-led-monitor-00011

LG IPS235’in paneli 5 ms’ye kadar inen tepki süresi, 5000000:1 kontrast oranı, 16.7 milyonluk renk derinliği ve 250 cd/m2’lik ışık şiddetine sahip. Kağıt üzerinde oldukça tatmin edici duran bu teknik özelliklerin boş olmadığını monitörü kullanırken de fark ettik. 1920 x 1080 çözünürlük desteğine sahip olan bu monitör grafik tasarımcılar veya aynı anda bir sürü pencereyle çalışmak zorunda olanlar için de gerekli olan alanı sunuyor.

Diğer Notlar

LG IPS235’i masaüstü bilgisayarınızın ana monitörü olarak kullanabileceğiniz gibi, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızın ikinci monitörü olarak da konfigüre edebilirsiniz. Dual Package adı verilen özellik sayesinde bunun için gerekli olan ayarlamalar çok rahat ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıca artık tabletler de dahili HDMI portları veya opsiyonel HDMI adaptörleri aracılığıyla harici ekranlara görüntü aktarımı yapabiliyor. IPS235 de sahip olduğu HDMI portu aracılığıyla bunun için gerekli olan şartı sağlıyor. Cihazın kutusundan HDMI kablosu çıkmadığı için gerekli olan kabloyu ayrıca temin etmeniz gerekiyor.

LG IPS235’te hoparlör bulunmuyor. Bu durum bir eksiklik olarak görülebilir. Özellikle barındırdığı HDMI portu sayesinde dizüstü bilgisayar, tablet, oyun konsolu veya diğer multimedya oynatıcı cihazlara uyum sağlayan cihazın ses desteği de sunuyor olması iyi olurdu. Neyse ki, cihazın arkasında yer alan 3.5 mm’lik kulaklık çıkışına bir hoparlör bağlayarak ses sorununu bir şekilde çözebilirsiniz.

Galeri: LG IPS235V LED Monitör
[nggallery id=746]

Kutu İçeriği

D-SUB ve DVI-D girişlerine sahip olan LG IPS235’in kutusundan bu girişlere uygun kablolar çıkıyor. Ne yazık ki, HDMI girişi barındıran bu cihazın kutusundan bir HDMI kablosu çıkmıyor. HDMI kablolarının fiyatının iyice düştüğü şu zamanda üreticilerin hâla HDMI kablosu için kullanıcıya ek masraf çıkartıyor olmasını anlamak zor. HDMI kabloların sunduğu kalitenin fiyatla doğru orantılı olduğunu biliyoruz, ancak kutu içinde sunulacak basit bir HDMI kablosu kullanıcıların bu girişi de hemen kullanmalarına olanak sağlayabilirdi. Kabloların dışında her zaman olduğu gibi kullanım kılavuzu ve garanti belgesi çıkıyor. Tüm bu dokümanlar, kablolar, monitör ayağı ve monitörün kendisi düzgün bir şekilde paketlenmiş. İlk açılışta kullanıcıya ürünü hızlı bir şekilde deneyimlemeye başlama fırsatı sunuyor.

Öte yandan LG IPS235V’nin kutusunun içinde monitörün sürücüsü, kullanım kılavuzu ve Dual Package adı verilen çift monitör desteğinin kolay bir şekilde kurulumunu sağlayan özel yazılımın bulunduğu bir DVD de çıkıyor. Monitörün kalibrasyonunun fabrikada yapıldığını belirtmiştik. Kutudan bu kalibrasyonun sonuçlarını gösteren bir belge de çıkıyor.

Video: LG IPS235V LED Monitör İncelemesi


Sonuç

LG IPS235 test merkezimizde yer alan masaüstü bilgisayarın monitörü olma işlevini burada bulunan iki haftalık süre boyunca yerine getirdi. Sunmuş olduğu geniş görüş açısı sayesinde ortak çalışma ortamlarında tüm katılımcıların ekrandaki süreci rahatlıkla takip etmesine veya bilgisayar başında film izleyen arkadaş gruplarının her bir üyesinin ekrandaki görüntüyü aynı kalitede elde etmesine olanak sağlayan bu monitörün görüntü ayarları konusunda sunduğu esneklik ve barındırdığı giriş sayısı onu tercih edilebilir bir ürün kılıyor. Bir monitör satın almayı düşünenlerin LG IPS235’i değerlendirilecekler listesine yazmasını tavsiye ederiz.

İLGİLİ HABERLER