İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: HTC Touch Diamond 2

Mobil Dünya Kongresi 2009’da tanıtılan telefonlardan birisi olan HTC Touch Diamond 2 ilk olarak Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemiyle sunulmuştu. Windows Mobile 6.5’in çıkışından sonra, HTC bu modeli yeni işletim sistemiyle güncelledi. Windows Mobile 6.5 Professional işletim sistemiyle çalışan HTC Touch Diamond 2 Windows Mobile’ın işlevlerini göz alıcı tasarımıyla buluşturuyor.

HTC Touch Diamond 2’de Qualcomm’un 528 MHz’lik  MSM7200A işlemcisi, 512 MB ROM, 228 MB RAM, 3.2 inç’lik,  480 x 800 WVGA çözünürlüklü dirençsel dokunmatik ekran, dahili GPS modülü, WiFi b/g ve Bluetooth 2.0 kablosuz bağlantı seçenekleri ve HSDPA / WCDMA (900 / 2100 MHz) mobil genişbant desteği bulunuyor. 5 megapiksellik otomatik odaklamalı kameranın yanı sıra cihazın ön yüzünde de VGA CMOS kamera yer alıyor. Yani, bu telefonla 3G üzerinden görüntülü görüşme yapmanız mümkün.

HTC Touch Diamond 2’de HTC’nin TouchFLO 3D adı verilen özel arayüzü bulunuyor. HTC Sense’den de izler taşıyan bu arayüz sayesinde telefonun tüm işlevlerine kısa yoldan ulaşmak mümkün. Favori kişiler, e-posta, SMS/MMS, fotoğraf ve video galerisi, müzik çalar gibi uygulamalara ana ekranın altındaki navigasyon çubuğu üzerinden ulaşmak mümkün. Bunun yanında GPS modülü veya hücresel bağlantı aracılığıyla konum saptayan telefon belirlediği yerin hava durumu bilgilerini de indirip çok etkileyici bir arayüz ile görüntülüyor. Özellikle yağmur simgesi çok hoş… TouchFLO 3D arayüzünün son sekmesi olan “Programlar”a favori uygulamalarınızı ekleyip onlara kısayoldan ulaşmanız da mümkün.

>> HTC Touch Diamond 2 incelemesinin devamını okumak için tıklayın

TouchFLO 3D’nin 5 megapiksellik kamerası bir telefonun sunabileceği görüntü kalitesini sunuyor. Ancak kameranın flaş desteğinin olmaması onun ışığın yetersiz ortamlarda kullanılmasını zorlaştıracaktır. Yine de, düşük ışıkta bile pek de fena sayılmayacak fotoğraflar çekebilirsiniz. Maksimum 352 x 288 çözünürlükte video çeken HTC Touch Diamond 2’nin bu özelliği biraz yetersiz gibi görünüyor. Hem öndeki hem de arkadaki kamerayı kullanarak fotoğraf ve video çekmek mümkün. Ekranın hemen altında, butonların üstünde yer alan kapasitif dokunma destekli uzaklaştırma/yakınlaştırma alanını kullanarak çekim yapmadan önce yakınlaştırma ayarı yapabilirsiniz. Bu arada sözünü ettiğimiz dokunmatik alanı fotoğrafları veya web sitelerini yakınlaştırmakta da kullanabilirsiniz.

HTC Touch Diamond 2’nin desteklediği multimedya dosya tipleri oldukça fazla. AAC, AAC+, eAAC+, AMD-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV, MIDI ve M4A gibi ses formatları desteklenirken, video tarafındaysa WMV, ASP, MP4, 3GP, 3G2, M4V ve AVI formatları destekleniyor. Telefonun tek bir hoparlörü var, ancak bunun da çıkışı da yeterli seviyede. Kulaklıkların kalitesini beğendiğimizi söylemeliyiz. Genelde telefonların kulaklıklarında bas azken tiz fazla oluyor. Bu telefonda her ikisi de dengede tutulmuş. Ancak telefonda standart 3.5 mm kulaklık çıkışı yer almadığı için kulaklık telefondaki HTC ExtUSB girişinden bağlantı kuruyor. Bu nedenle standart bir kulaklık kullanmak mümkün değil.

HTC Touch Diamond 2’nin dahili belleği çok fazla değil. 512 MB’lık ROM bulunuyor. Ancak microSD bellek kartlarıyla kapasiteyi arttırmak mümkün. Cihazın 1100 mAh’lik lityum iyon bataryası 340 dakikaya kadar GSM, 300 dakikaya kadar WCDMA konuşma süresi sunarken GSM bağlantısı altında 360 saate kadar, WCDMA bağlantısı altında ise 500 saate kadar bekleme süresi sunuyor. Telefonun pille birlikte ağırlığıysa 117.5 gram. G sensöre sahip olan telefonu yatay konumda da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ekran klavyesinin farklı versiyonları var. Her ne kadar sanal tuşlar biraz küçük olsa da yanlış yazma ihtimaliniz o kadar da yüksek değil. Telefonla birlikte biri üstünde biri kutu içinde yedek olmak üzere iki tane stylus çubuk geliyor. Ekran dirençsel olduğu için özellikle ekranın köşelerindeki ikonları parmakla dokunup açmak biraz zor olabiliyor. Burada stylus imdada yetişiyor.

Galeri: HTC Touch Diamond 2
[nggallery id=280]

HTC Touch Diamond 2 cep telefonunun şarj aletinin standart USB girişi bulunuyor. Telefonun kutusundan çıkan USB kablosunun ucunu buraya bağlayarak telefonu elektrik şebekesine bağlamak ve şarj etmek mümkün. Bu arada telefonu USB bağlantısı aracılığıyla bilgisayardan şarj etmek de mümkün. Bilgisayarla veri alışverişini ve senkronizasyonu hem Active Sync yazılımıyla hem de Windows 7’de yüklü olarak gelen Windows Mobile Aygıt Merkezi’ni kullanarak gerçekleştirmek mümkün. Öte yandan telefonun Başlat menüsü altında bulunan Microsoft MyPhone servisini kullanarak telefonunuzdaki tüm kişi listesinin yedeğini alabilirsiniz. Telefona daha fazla uygulama yüklemek isterseniz Marketplace uygulaması size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Marketplace, MyPhone ve diğer tüm servisleri Windows Live hesabınızla giriş yaparak kullanabilirsiniz. Windows Mobile 6.5 “multitasking” desteği sunduğu için Touch Diamond 2’de arkaplanda birden fazla uygulama çalıştırabilirsiniz.

Bize test için gönderilen telefon Vodafone tarafından dağıtılan bir model olduğu için arayüz üstünde bazı Vodafone izleri vardı. Örneğin, Opera Mobile tarayıcısı yüklü olarak geliyor. Açılışta Vodafone animasyonu görüntülenirken, ana ekranda sağ kısayol Vodafone Live! sitesine atanmış. Bu arada TouchFLO 3D arayüzündeki Web sekmesine de Vodafone’un eli değmiş. Telefonda Vodafone izleri var, ancak SIM kilidi olmadığı için telefonu diğer operatörlerle de kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak, HTC Touch Diamond 2 herşeyi tam olarak sunan bir telefon değil. Bazı eksiklikleri var; flaşın ve standart kulaklık çıkışının olmaması ya da 352 x 288 gibi düşük kalitede bir video kaydıyla yetinmesini sayabiliriz. Yine de, Windows Mobile 6.5 Professional’ın sunduğu esnek hizmetler ve uygulamalar bu eksiklikleri örtmeye yetecektir.

Video: HTC Touch Diamond 2 İncelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER