İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: HTC Desire S – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-desire-s-inceleme-00022HTC, Avrupa’da teknoloji dünyasının ilk büyük etkinliği olan Mobil Dünya Kongresi’nde yepyeni cihazlarla ziyaretçilerin karşısına çıkmıştı. Android işletim sistemiyle çalışan bu cihazlardan bir tanesi olan, geçtiğimiz yılın en iyi akıllı telefonlarından olan Desire’ın halefi Desire S’ti. HTC ve Vodafone’un küresel çapta kurduğu cihaz satış işbirliğinin Türkiye ayağı kapsamında Vodafone’un piyasaya sunduğu ilk Android cihazı olan Desire S ile bu sayede küresel lansmanından kısa bir süre sonra tanışma fırsatı yakaladık.

Android’i en iyi değerlendiren ve bu sayede kasasını fazlasıyla dolduran HTC’nin Türkiye’de göreceğimiz 2011 model Android telefonlarının ilki olan Desire S selefine göre farklı bir tasarım ve daha üstün özelliklerle geliyor. Ancak çift çekirdekli Android cihazlarını görmeye başladığımız bir ortamda tek çekirdekli işlemci taşıyan HTC Desire S kullanıcılarını tatmin etmekte ne kadar başarılı olacak? Kendisi için verilen paranın ne kadarını kullanıcı memnuniyeti olarak geri döndürecek? Bu soruların cevaplarını inceleme yazımızda arayacağız.

Video: HTC Desire S İncelemesi

Galeri: HTC Desire S İncelemesi
[nggallery id=601]

Tasarım

Yukarıda da belirttiğimiz gibi HTC Desire S, selefi Desire’a göre farklı bir tasarımla geliyor. 115 x 59.8 x 11.63 mm’lik boyutlara sahip olan bu cihaz hem en, hem boy hem de kalınlık bakımından Desire’ın gerisinde kalıyor. 130 gr.’lık ağırlığıyla da Desire’dan 5 gr. kadar daha hafif. Her iki cihazda da 3.7 inç’lik ekran bulunuyor, ancak Desire S’te ekranın etrafını daha ince bir çerçeve sarıyor. Ekranın altında yer alan Android tuşları Desire S’te dokunsal hâle getirilmiş. Ayrıca Desire’da yer alan  HTC’nin çoğu Android cihazında gördüğümüz alta doğru kıvrılan yapı Desire S’te de karşımıza çıkıyor. Yapılan tüm bu tasarım değişiklikleri sayesinde Desire S, selefi Desire’a göre daha çekici, göze daha hoş görünen ve daha kullanışlı bir cihaz olmuş.

htc-desire-s-inceleme-00020HTC Desire S elde rahatlıkla kavranabilen ve tek elle rahatlıkla kullanabileceğiniz bir cihaz. Baş parmağınız cihazın üst kısmına bile rahatlıkla ulaşıp uygulama tepsisini açma gibi işleri rahatlıkla gerçekleştiriyor. Yekpare alüminyum kasası ise cihazın sağlamlık hissi vermesini sağlıyor. Oldukça yumuşak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan bu kasanın telefon kullanım zevkini arttırdığını söyleyebiliriz. Cihazın sağında herhangi bir tuş veya giriş / çıkış yer almıyor. Üst kısımda 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Açma / kapatma tuşu da üst kısımda kulaklık jakının karşı tarafında yer almakta. Bu tuşun biraz içe gömülü, aynı zamanda yumuşak olduğunu, bu nedenle kullanırken ilk başlarda zorlandığımızı söylemeliyiz. Aynı düşüncemiz cihazın sol tarafında, üste doğru yerleştirilmiş olan ses kademe tuşu için de geçerli. Tek parçadan oluşan bu tuş, basıldığı uca göre sesi arttırma veya kısma vazifesi görüyor. Bu tuşun da biraz içe gömük olduğunu ve basmanın rahat olmadığını söylemeliyiz. Ses kademe tuşunun biraz altında microUSB portu yer alıyor. Bu port üzerinden hem bilgisayar bağlantısı hem de şarj işlemi gerçekleştiriliyor. Cihazın alt kısmında ise küçük bir mikrofon deliği dikkat çekiyor.

htc-desire-s-inceleme-00016

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yekpare alüminyum kasaya sahip olan Desire S’in arka tarafında iki farklı plastik parça dikkat çekiyor. Üstte yer alan plastik bölümde Desire S’in 5 megapiksel kamerası, LED flaşı, mikrofonu ve ek mikrofonları yer alıyor. Altta yer alan ve üstünde “WITH HTC SENSE” yazan plastik bölüm ise aslında yerinden çıkarılabilen bir kapak. Bu kapağın altında cihazın SIM ve microSD kart yuvaları ile bataryası gizli. HTC burada farklı bir yapı kullanmış. Kapağı kaldırdığınızda batarya ve bu bataryayı tutan, üzerinden OPEN yazılı menteşeli bir şerit dikkatinizi çekecektir. OPEN ile işaretli yerden bu şeridi çektiğinizde şerit açılıyor ve karşınıza cihazın SIM ve microSD kart yuvaları çıkıyor. Ayrıca bataryanın serbest kaldığını ve yuvasından çıkarılabileceğini de söyleyelim. HTC’nin bu yeni yaklaşımını beğendik, ancak şeridi açmaya çalışırken kıracağız diye korktuğumuzu da söylemeliyiz. Bu yapı sayesinde cihazın microSD kartını veya SIM kartını cihazı kapatmadan çıkarıp değiştirebileceğinizi de hatırlatalım.

Donanım

Bar tipinde bir telefon olan HTC Desire S’te 480 x 800 çözünürlüklü, 3.7 inç’lik, kapasitif çoklu dokunmatik S-LCD ekran yer alıyor. Ekranın dokunma hassasiyeti oldukça iyi, tepkiler hızlı, Desire HD’deki gibi aşırı hassasiyetten kaynaklanan yanlış yerlere dokunma problemine bu cihazda rastlamadık. Super LCD ekranların da AMOLED ekranlar kadar iyi olduğunu, parlak ve canlı görüntü ürettiğini, ayrıca güneş ışığı altında rahatlıkla kullanılabildiğini söylemeliyiz. Ekranın üstünde ise çizilmelere karşı dayanıklı, Gorilla Glass olarak nitelendirilen bir cam yer alıyor. Bu cam sayesinde cihazın ekranının çizilmesine karşı içiniz biraz daha rahat olabilir. Gidip yapışkan ekran kalkanlarından satın almanıza gerek yok.

htc-desire-s-inceleme-00018Ekranın üst kısmında yakınlık sensörü ve bildirim LED’inin yanı sıra Desire S’in selefine göre bir başka yeniliği olan ön taraf kamerası yer alıyor. 0.3 megapiksel VGA kalitesindeki bu kameranın temel amacı görüntülü konuşma işlevini gerçekleştirmek. Ancak hemen bu noktada telefonun henüz 3G üzerinden video arama yapma imkânı sunmadığını belirtelim. Cihazın içine baktığımızda ise Desire S’te de Desire’da olduğu gibi 1 GHz’lik Qualcomm Snapdragon işlemcinin yer aldığını görüyoruz. Tek çekirdekli bu işlemcinin yanı sıra 768 MB RAM de dikkatimizi çekiyor. GPS, A-GPS, Bluetooth 2.1, 802.11b/g/n Wi-Fi, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, USB 2.0 desteği, microUSB portu, microUSB üzerinden şarj, 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı, ivmeölçer, pusula, G-sensörü gibi bileşenler de Desire S’in özellikleri arasında. microSD/SDHC kart yuvasına da sahip olan Desire S’te yaklaşık 1 GB’lık dahili bellek de bulunuyor.

Yazılım

HTC Desire S, lansmanında da belirtildiği şekilde Android Gingerbread sürümüyle geliyor. Elimize gelen test cihazı Android 2.3.3 Gingerbread ile çalışıyor. Gingerbread’in üzerinde ise HTC’nin Sense kullanıcı arayüzünün 2.1 sürümü çalışmakta. Sense ile ilgili arayüz ve uygulamalara başka bir ana başlık altında değineceğiz. Gingerbread’in genel özelliklerine kısaca değinecek olursak, Desire S’te Android Market erişimi açık durumda, tabii ki sadece ücretsiz uygulamalara erişmek mümkün. Ayrıca Android Market’i açtığımızda “HTC recommends” başlıklı bir sekme bölüm dikkatimizi çekti. Sony Ericsson tarzı bir yaklaşım izleyen HTC ya bu bölümü doldurmayı unuttu, ya da bizim cihaza özel bir durum nedeniyle bu bölüm altında herhangi bir uygulama göremedik.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00019

Desire S’in yazılım güncellemeleri HTC’nin diğer Android cihazları gibi kablosuz bağlantı üzerinden (tercihen Wi-Fi) üzerinden yapılabiliyor. Gingerbread sürümüyle gelen bir yenilik olan SIP (İnternet telefonu) çağrılarını alma ve SIP çağrısı yapma işlevinin ayarları, Ayarlar menüsündeki Arama bölümünün en altında yer alan “İnternet üzerinden çağrı ayarları” altında gerçekleştiriliyor. Ekran bölümünün altında ise G-Sensörünün kalibrasyonu için bir uygulama yer alıyor. Bu sensörün kalibrasyonu cihaz üzerinde oyun oynarken hareket tabanlı kontrolleri daha iyi biçimde yapmanızı sağlayacaktır.

Mobil internet deneyimi hakkında konuşacak olursak, Desire S’te Android’in Webkit tabanlı doğal mobil internet tarayıcısı bulunuyor. Normal web sayfalarını hızlı ve düzgün biçimde yükleyen internet tarayıcı sayfada parmaklarla yakınlaştırma, uzaklaştırma, aşağı-yukarı kaydırma işlevlerini çok ufak takılmaların dışında iyi şekilde gerçekleştiriyor. Flash desteği sayesinde web sayfalarındaki Flash animasyonları, bannerları ya da videoları da görüntülemek mümkün. Flash video performansının testi için Ligtv.com.tr adresinde, VideoLig altında yer alan gol videolarını kullandık. Videoların başlangıcında kısa süreli takılmalar olsa da, video cihazın önbelleğine alındıkça videonun çalma performansı iyileşti ve kesintisiz bir şekilde videoları izleyebildik. Desire S’in mobil internet tarayıcısını SunSpider Benchmark testinden geçirdiğimizde ise 5894.8 ms (+ %7 / – %7) sonuç elde ettik. Bu sonuçla Desire S’in tarayıcısının performansı daha önce yaptığımız testte 4336.7 ms’lik sonuç elde eden iPhone 4’ün Safari internet tarayıcısının gerisinde kaldı. Ancak farkın o kadar da dramatik olmadığını söylemeliyiz.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00021

HTC Desire S’te Google’ın Android’e özel Gmail, Google Talk, Rehber, Google Haritalar, Navigasyon gibi uygulamaların yüklü geldiğini görüyoruz. Google’ın bu uygulamalarını ve de Android Market’i düzgün biçimde kullanabilmeniz için bir Google hesabına sahip olmanız ve bu hesap bilgilerini cihazınıza girmeniz gerekiyor. Ayrıca arka planda senkronizasyon desteğini aktifleştirmeniz gerekiyor. Eğer Desire S’i bir mobil genişbant bağlantısıyla kullanacaksanız, paketinizin kotasını yüksek tutmanızda fayda var, çünkü Android Google sunucularıyla senkronizasyon işini biraz sık yapıyor, bu da paketinizin limitine beklenenden daha çabuk şekilde varmanıza neden olabilir. Google uygulamaları içinde Navigasyon’u ayrıca beğendiğimiz söylemeliyiz. Eğer Navigasyon’un gerçek zamanlı yol yardım desteğini alabilecek bir konumdaysanız, bu uygulama Desire S’i gerçek bir navigasyon cihazına dönüştürüyor. Gideceğiniz yeri yazın, Navigasyon rotanızı belirlesin ve sonrasında siz ya yürümeye ya da sürmeye başlayın. Geldiğiniz dönüş noktalarında Navigasyon sesli bildirimle dönmeniz gereken noktaları haber verecektir. GPS’i açıp kullanmanız gereken bu uygulamanın telefonu biraz fazla ısıttığını söylemeliyiz, ayrıca doğal olarak pilin biraz daha çabuk tüketilmesine neden oluyor. Eğer Navigasyon’u aktif şekilde kullanacak olursanız, aracınıza özel bir USB şarj aleti almanızda fayda olabilir. Navigasyon’un bu tarz yol yardım desteğini vermediği durumlarda ise Google Haritalar’ın yol tarif yardımından yararlanabilirsiniz.

Eş zamanlama işlevi sadece Google uygulamalarına has değil. Twitter, Facebook, HTC Sense gibi uygulamalar için de otomatik eşitleme durumları söz konusu. Facebook ile eş zamanlama işlevi sayesinde telefon defterinizi Facebook arkadaşlarınız ile sürekli güncel tutabilirsiniz. Bu arada, sadece tek bir Google hesabıyla yetinmeyeceğinizi, Desire S’e birden fazla Google hesabı ekleyip bu şekilde kullanabildiğinizi de hatırlatalım.

HTC Desire S, iş hayatı için de uygun bir akıllı telefon görüntüsü taşıyor. Microsoft Exchange Active Sync, POP3, IMAP e-posta desteğinin yanı sıra Quickoffice, MyExcel gibi ofis uygulamaları da cihazla birlikte yüklü geliyor.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00027

Desire S ile birlikte bir de e-kitap okuyucu yüklü geliyor. Reader adlı bu uygulama Kobo tarafından destekleniyor. Kobo e-kitap mağazası altında sunulan ePUB formatındaki elektronik kitaplara erişip satın alma ve indirme imkânı sunan Reader uygulaması internetten indireceğiniz ePUB formatındaki ücretsiz e-kitapları da otomatik olarak açıyor. Uygulamada microSD kartta bulunan kitapları tarayıp listeleme işlevi de bulunuyor, ancak bu işlevin microSD karta attığımız ePUB veya PDF formatındaki e-kitapları bulamadığını söylemeliyiz. Kulanım açısından konuşacak olursak, Reader uygulamasının başarılı olduğunu söylemeliyiz. Her ne kadar 3.7 inç’lik ekranda kitap okumanın zor olduğunu düşünsek de, yazıların keskinliği, sayfa geçişleri, yatay konumda kitap okuma, yatay veya dikeye çevirince kalınan yerin kırmızı çizgiyle belirtilmesi gibi özelikler beğeni toplayacaktır. Bu arada Reader uygulaması Kobo’nun yanında Adobe Reader kullanıcı hesaplarını da destekliyor.

Galeri: HTC Desire S Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=603]

HTC Sense

HTC Desire S’te Sense arayüzüne ayrı bir başlık açıp öyle inceleme yapmakta fayda var. Her ne kadar, HTC Sensation ile birlikte yeni Sense 3.0 arayüz yazılımı ve daha çekici özellikler sunulmuş olsa da, HTC Desire S’te yer alan Sense 2.1 arayüzünün de dikkat çekici ve kullanışlı yeniliklerle geldiğini söylemeliyiz.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00001

Ekranın üst kısmındaki çubuğu aşağı doğru çektiğinizde açılan bildirim ekranında bildirimlerin yanına eklenmiş Hızlı Ayarlar başlıklı ikinci bir sekme dikkatimizi çekiyor. Bu sekmenin içinde Wi-Fi, Bluetooth, Wi-Fi Hotspot, GPS, Mobil Şebeke gibi tüm kablosuz bağlantı işlevlerinin hızlı bir şekilde açılıp kapatılmasını sağlayan anahtarlar yer alıyor. Bunun yanı sıra HTC sekmenin içine Ayarlar sayfasının bir kısayolunu da eklemeyi ihmâl etmemiş. Desire S’i test ederken bu Hızlı Ayarlar sekmesini fazlasıyla kullandığımızı, kablosuz bağlantı seçenekleri istediğimiz zaman kolaylıkla kontrol edip bu sayede hem cihazın pilini optimize edilmiş şekilde kullandığımızı hem de mobil genişbant bağlantısını gerekli olmadığı zamanlarda kapattığımızı belirtelim.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00010

HTC Sense 2.1’de önceden olduğu gibi yine yedi farklı ana ekran yer alıyor. Herhangi bir ana ekrandayken iki parmağınızı ekran üzerinde kıstırırsanız, karşınıza tüm ana ekranları görebileceğiniz kuşbakışı bir tablo çıkacak. Bu ekrandan dilediğiniz ana ekrana geçiş yapabilirsiniz. Sahne adı verilen çeşitli temalar ile telefon farklı amaçlar için daha kolay kullanılacak hâle sokuluyor. Diyelim ki, seyahat için yurtdışındasınız. Telefonun Kişiselleştir ekranından ulaşacağınız Seyahat sahnesini aktifleştirerek dünya saati, hava durumu, navigasyon gibi bileşenlerin ana ekranlara yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Başka bir seçenek olan Sosyal sahnesinde ise saat bileşeninin altına eklenmiş olan sosyal durum bildirim kutucuğu dikkat çekiyor. Bu kutucukta Facebook arkadaşlarınızın veya Twitter’da takip ettiklerinizin yaptıkları güncellemeleri takip edebilirsiniz. Bu alanın güncellemesi elle ya da otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor. Sosyal ve Seyahat sahnelerinin dışında farklı sahne modları mevcut. Ayrıca daha fazlasını da HTC Hub üzerinden imkânı sunuluyor.

HTC Hub, HTC Sense 2.0 ile birlikte sunulmuş olan, HTC Sense kullanıcı hesabıyla giriş yapılabilen küçük çaplı bir mağaza. Bu mağaza üzerinden Desire S’i daha da zenginleştirecek uygulama, eklenti, bileşen, sahne, duvarkağıdı, alarm sesi, zil sesi gibi içerikler yer alıyor. HTC Hub’ı ilk defa açtığınızda sizden HTC Sense kullanıcı bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Eğer daha önce bir hesap açmadıysanız, telefon üzerindne rahatlıkla bir HTC Sense hesabı oluşturabilirsiniz. Hesap oluşturma ve giriş işlemini tamamladıktan sonra yukarıda belirttiğimiz içeriklere ulaşıp ücretsiz şekilde indirme şansını bulacaksınız.

Açmış olduğunuz HTC Sense hesabı sadece HTC Hub üzerinde işinize yaramayacak. HTCSense.com adresini bilgisayarınız üzerinden ziyaret edip HTC Sense hesabıyla giriş yaptığınızda karşınıza cihazınızın harita üzerine konumunu gösteren bir ekran çıkacak. Bu ekranda cihazın konumunu takip etme, cihazın zil sesini çaldırma, çalınma veya kaybolma durumunda cihazı kilitleme veya cihazdaki tüm bilgileri silme gibi işlevleri uzaktan gerçekleştirmenizi sağlayacak kontrolleri bulabilirsiniz. Bunun yanında çağrı yönlendirme özelliği de mevcut. Tüm bu servisleri denediğimizde uzaktan zil sesi çaldırmayı başardık, ancak diğer işlevlerin düzgün çalıştığını söyleyemeyeceğiz.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00041

HTC Likes adı verilen bir uygulama ise HTC’nin kullanıcılarına kullanıcılarına yönelik uygulama ve bileşen tavsiyelerini içeriyor. Hoşunuza gidecek veya işinize yarayacak uygulamaları bulma konusunda bu uygulama size yardımcı olabilir. Ancak bu uygulamayı test ederken bazı uygulamaların indirme bağlantılarının çalışmadığına tanık olduk. Umarız son kullanıcılar bu tarz hatalarla karşılaşmaz. İçerikleri indirmek istediğinizde içeriğin türüne göre ya HTC Hub ya da Android Market mağazalarına yönlendiriliyorsunuz.

HTC’nin önceki Android cihazlarında gördüğümüz Fener, Araç Paneli gibi uygulamalar Desire S’te de mevcut. Ön taraf kamerasıyla birlikteyse yeni bir uygulamayla, Ayna uygulamasıyla tanışıyoruz. Özellikle kadınların fazlasıyla kullanacağını düşündüğümüz bu uygulama Desire S’in ihtiyaç duyduğunuz anda ön taraf kamerası yardımıyla ayna işlevi sunmasını sağlıyor. Ayna uygulamasında ekran parlaklığını ayarlamaya yarayacak bir aracı da üstünde barındırıyor.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00011

HTC Sense 2.1 ile birlikte uygulama menüsünde de farklılıklar göze çarpıyor. Yine aşağı doğru akan bir uygulama ikon kurgusu mevcut, ancak aşağı veya yukarı doğru kaydırma yaptığınızda grup şeklinde geçişler söz konusu. Bu, haddinden fazla hızda kaydırma yaptığınızda istemeden listenin sonuna kadar gitmenize engel oluyor. Tüm uygulamaların listelendiği sekmenin yanında kullanıma göre otomatik olarak belirlenen uygulamaların yer aldığı Sık sık ve Android Market üzerinden indirilen uygulamaların listelendiği İndirildi sekmeleri de uygulama menüsünün kullanışlılığını arttırıyor.

Daha önceki Desire, Desire HD incelemelerinde bahsettiğimiz Friend Stream, Galeri gibi uygulamalar Desire S’te de yer almakta.

Kamera

Desire S’te 5 megapiksellik, tek LED flaşlı, otomatik odaklı bir kamera geliyor. Android’in kamera uygulaması yardımıyla kullanılan bu kamera ile 5:3 veya 4:3 görüntü oranlarında, 3 megapiksel ya da 5 megapiksel çözünürlüklerinde fotoğraflar çekebilirsiniz. Desire S’in kamerası renk üretimi, manzara fotoğraflarının çekimi, makro performansı açısından başarılı. Ancak çekilen fotoğrafların keskinliğinin fazla olduğunu ve bunun bizi biraz rahatsız ettiğini söylemeliyiz. Cihazın tek LED flaşı ise gece, düşük ışıklı ortamlarda fotoğraf çekerken büyük yardımda bulunuyor. Yine de, karanlık ortamlarda flaş yardımıyla çekilen fotoğraflarda da az da olsa gürültü etkisi hissediliyor. Desire S’in kamerasında efekt desteği de var, bu sayede çekmiş olduğunuz fotoğraflara farklı havalar katabilirsiniz. Uzun lafın kısası Desire S’in kamerası vasat olsa da, yanınızda dijital fotoğraf makinesi olmadığında çekeceği fotoğraflarla sizi idare edecektir.

htc-desire-s-kamera-fotograflari-00025

Video tarafına baktığımızda ise, Desire S’in 1280 x 720 çözünürlükte video kaydı yaptığını görüyoruz. Aşağıda bulacağınız örnek video kaydında görüleceği üzere HTC Desire S’in kamerası çekim esnasında ortamdaki ışığa göre odaklamayı dinamik bir şekilde gerçekleştiriyor. Fotoğraflarda rastladığımız yüksek kontrast videolarda da kendisini gösteriyor. El titremelerinin videoda yarattığı hareket etkisi de dikkatlerden kaçmıyor. Bunun dışında videonun ses kalitesi oldukça iyi.

Video: HTC Desire S’in Kamerasından Örnek Video

Galeri: HTC Desire S’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=602]

Multimedya

HTC Desire S’te selefi Desire’dan farklı olarak DLNA desteği de bulunuyor. Bu sayede Desire S ile aynı ağa bağlı olan cihazlardaki içerikleri Desire S’te oynatmanız mümkün. Aynı şekilde Desire S’teki içerikleri de DLNA destekli ses sistemleri ve HDTV’de görüntülemek veya çalmak imkân dahilinde. Müzik, video veya galeri uygulamalarında menü içerisinde “Yürütücü seç” seçeneğini takip ederek cihazdaki içeriği oynatacağınız ses sistemi veya HDTV’yi seçebilirsiniz.

HTC Desire S, SRS efekt desteğine sahip. Bu efekti etkinleştirdiğinizde telefonun hoparlöründen kulağınızı daha fazla dolduracak ve böylelikle video izleme ya da müzik dinleme keyfini daha da arttıracak ses elde ediyorsunuz. Cihazla birlikte sunulan kumandalı, mikrofonlu kulaklığın kalitesini iyi bulduğumuzu söylemeliyiz. Müzik oynatıcısında yer alan ekolayzırda uygun profili seçerek kulaklıkla keyifli bir müzik dinleme deneyimi yakalayabilirsiniz. Kulaklıkla birlikte kılıf da hediye ediliyor. Ancak kulaklık topuzlarının biraz büyük olduğunu ve kulağa sığdırmakta problem yaşadığımızı belirtelim.

Cihazı bilgisayara bağlayıp USB depolama bağlantısını aktifleştirerek şarkılarınızı veya video dosyalarınızı Windows Gezgini üzerinden cihaza, uygun klasör veya klasörlerin altına atabilirsiniz. Aynı yolu cihazın microSD/SDHC kartını çıkarıp, bir adaptör yardımıyla bilgisayarın SD kart yuvasına yerleştirerek de gerçekleştirebilirsiniz. Desire S’teki Video ve Müzik uygulamaları desteklediği içerikleri otomatik olarak bulup kütüphanede listeleyecektir. Desire S’teki Video uygulamasının kod desteği sınırlı. Cihaza yüklediğimiz .mp4, .mkv, .avi, .mpg uzantılı dosyalardan sadece .mp4 olanı Desire S’te yüklü gelen Video uygulamasıyla çalınabildi. Neyse ki, Android Market var. Bu mağazadan ücretsiz olarak indirebileceğiniz MoboPlayer uygulaması yardımıyla normalde çalamadığınız videoları bile rahatlıkla izleyebilirsiniz. MoboPlayer uygulaması altyazı desteğine de sahip. Yalnız, Desire S’te 720p kalitesindeki .mkv uzantılı videoyu oynatırken iyi performans elde edemediğimizi, görüntünün çok yavaş aktığını, karelenme probleminin olduğunu ve ses ile görüntü senkronizasyonunun bozulduğunu söylemeliyiz. Diğer videolar daha düşük kaliteliydi ve onlarda herhangi sorunla karşılaşmadık.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00034

HTC Desire S’te FM radyo uygulaması da yüklü geliyor. Cihaza kulaklık bağlayıp dinleyebileceğiniz bu radyonun sinyal alışı iyi. İlk kez açtığınızda tüm FM frekans bandını tarıyor ve bulduğu radyo frekanslarını otomatik olarak hafızaya alıyor. Eğer bu radyo istasyonlarında RDS desteği varsa, radyonun adı da RDS bilgisinden alınarak kaydediliyor. Arayüz açısından sadece ve kolay kullanımlı olan bu FM radyo uygulaması cihazdaki şarkıların yetmediği durumlarda işi görecektir.

Performans, Batarya ve Diğer Notlar

HTC Desire S’te daha önce de belirttiğimiz gibi 1 GHz’lik tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8255 işlemci yer alıyor. Her ne kadar geçen yılın popüler işlemcisi olsa ve bu yıl gözdelik sıralamasında yerini çift çekirdekli işlemcilere kaptırmış olsa da, bu işlemciyi taşıyan Desire S’in e-posta okuma, internette gezinme, sosyal ağları tarama, fotoğraf çekme, SMS gönderme gibi temel işlevleri gerçekleştirmenin yanı sıra tatmin edici bir multimedya ve oyun deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz.

SmartBench 2010 uygulamasıyla gerçekleştirdiğimiz ve aşağıda sonuçlarını gördüğünüz benchmark testi her ne kadar kesin bir sonuç vermiyor olsa da, en azından bu cihazın diğer cihazlara göre durumunu görmemizi sağlıyor. Benchmark testinin sonuçlarına göre HTC Desire S’i orta üst sınıf bir akıllı telefon olarak değerlendirebiliriz.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00032

Desire S Android’in Gingerbread sürümüyle geliyor. Gingerbread pili verimli kullanma açısından büyük iyileştirmelerle geliyor ve Desire S’te de bu fark görünüyor. Desire’ın pil ömrü konusunda ne kadar acı çektirdiğini o cihaza ait inceleme yazımızı okuyanlar bilirler, Desire S sadece 1450 mAh’lik daha iyi bir batarya ile gelmekle kalmıyor, bunun üstüne Gingerbread’in avantajlarına da ekliyor ve pil ömrü konusunda selefinin fazlasıyla önüne geçiyor. Desire S’i tek bir şarjla 1.5 günün üzerinde bir sürede kullandığımızı söyleyelim. Desire’da ise aynı gün içinde aynı yoğunluktaki kullanımda ikinci defa şarj etmemiz gerekecekti.

Desire S’te yer alan ek mikrofonlar sayesinde ortamdaki gürültünün etkisi bastırılıyor ve karşı tarafa konuşmacının sesinin daha berrak gitmesi sağlanıyor.

Yazının başlarında da belirttiğimiz gibi ön tarafta da kamera yer alıyor. Ancak şu an için Desire S ile 3G üzerinde video görüşmeleri gerçekleştirmek mümkün değil. Ancak Android Market’ten indireceğiniz Skype, Fring gibi uygulamaların yardımıyla internet üzerinden video sohbet gerçekleştirebilirsiniz. Cihaza Android 2.3.4 güncellemesinin gelmesiyle birlikte Google Talk’ın da benzer bir işlevi kazanacağını tahmin ediyoruz.

Sonuç

Akıllı telefon segmenti de kendi içinde bir ayrışmaya gidiyor. Tek çekirdekli işlemci taşıyan telefonlardan yine akıllı telefon olarak bahsedilirken, çift çekirdekli işlemci taşıyan akıllı telefonlar için süper telefon tabiri kullanılmaya başlandı. Türkiye’de piyasaya çıkmaya başlayan süper telefonların fiyatları 1500 TL’nin üzerinde belirlenmeye başladı. Desire S gibi akıllı telefonların fiyatları ise 1100-1400 TL bandında çekilmiş oldu. Desire S, şu anda Vodafone Türkiye tarafından toplam 1155 TL’lik son kullanıcı bedeliyle satıyor. Yani bu cihaz da sözünü ettiğimiz akıllı telefon aralığı içine giriyor.

htc-desire-s-inceleme-00006

HTC Desire S, ödeyeceğiniz bu paranın karşılığını veren bir telefon. Bir kere oldukça şık ve şirin bir görünümü var. Gitgide ortalığı saran büyük ekranlı akıllı telefon ve süper telefon furyasının aksine, Desire S nispeten daha küçük bir ekranla rakiplerine kafa tutacak özellikleri bir arada sunuyor. Cihaz, boyutlarının küçük olması sayesinde ergonomik bir kullanım sunuyor. Desire ve Desire HD’ye göre gelişen işçilik de gözlerden kaçmıyor. Plastik kapakların sağlamlığından yola çıkarak bunu söylüyoruz.

Vodafone bu cihazı iki farklı internet paketiyle birlikte sunuyor. Aylık Cepnet paketini seçmeniz dahilinde ayda 49 TL’yi, 1 GB’lık paketi seçmeniz durumundaysa ayda 67 TL’yi 24 ay boyunca ödeyerek bu cihaza sahip olabilirsiniz. Burada hangi paketi seçmenin daha yerinde olacağı sorusu karşımıza çıkıyor. Desire S bir Android cihazı olduğu için eş zamanlama işlemini sık aralıklarla gerçekleştiren bir cihaz, bu da mobil genişbant bağlantısının sürekli kullanıldığı ve kotanızdan sürekli tüketilmekte olduğu anlamına geliyor. Aylık Cepnet paketinde 100 MB’lık adil kullanım limiti var ve bu limit aşıldığında hız 96 Kbps’ye düşüyor, ki bu da günümüzün şartlarında çok yavaş kalan bir hız. 1 GB’lık bağlantı paketini seçmeniz durumunda böyle bir kota sıkıntısı yaşamayacağınız anlamına geliyor. Her ne kadar daha fazla para ödeyeceğiniz anlamına gelse de, Desire S ile birlikte 1 GB’lık paket almanın Desire S’i daha verimli şekilde kullanmanızı sağlayacağını düşünüyoruz. Tabii, tüm bu analizi telefonu Wi-Fi ile internete bağlama ihtimalini göz ardı ederek yapıyoruz.

HTC, 2010 yılının en iyi telefonu seçilen Desire’ın üzerine kattığı yeniliklerle bu telefonu çok daha iyi yerlere çıkarmayı başarmış. Ancak yaptığı bu yenilikler Desire S’i 2011 yılının en iyi telefonu yapmayacaktır, çünkü ondan çok daha iyi olan, çift çekirdekli işlemcili telefonlar bu taht için aday durumda.

İLGİLİ HABERLER