İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: HTC Desire – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android denince akla gelen ilk mobil cihaz üreticilerinden bir tanesi olan HTC’nin 2010 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtmış olduğu HTC Desire geçtiğimiz yılın ilkbahar aylarında yurtdışında satılmıştı. Ancak bu cihazın Türkiye’ye gelişi 2010’un sonlarını buldu. Vodafone tarafından ülkemizde resmen satışa sunulan cihazın birçok çevre tarafından “2010 yılının en iyi akıllı telefonu” olarak değerlendirilmesine şaşırmamak gerekiyor.

HTC Desire’ın yeni modeli HTC Desire S geçtiğimiz günlerde satışa sunuldu. Peki, bu durum HTC Desire’ın pabucunun dama atılmasına neden olur mu? HTC Desire, onu tercih edecekler için isabetli bir seçim olur mu? Soruların cevabını bu inceleme yazısıyla birlikte almış olacaksınız.

Galeri: HTC Desire Fotoğrafları
[nggallery id=504]

Tasarım ve Donanım

HTC Desire dokunmatik ekranlı, bar tipinde, 60 x 119 x 11.9 mm’lik boyutlara ve 135 gr. ağırlığa sahip olan bir cihaz. Teflon kaplamaya sahip olan bu telefon böylelikle parmak izlerini ekranı dışında fazla bir şekilde üzerinde toplamıyor. Ayrıca teflon kaplama bu cihaza kullanırken yumuşak bir his de kazandırıyor. Elde rahat bir şekilde kavranan bu cihaz oldukça sağlam olduğuna dair bir izlenim bırakıyor.

HTC Desire’da 3.7 inç’lik kapasitif dokunmatik ekran bulunuyor. Aslında bu telefon piyasaya ilk çıktığında Super AMOLED ekran barındırıyordu. Ancak AMOLED ekran üretiminde yaşanan sıkıntı nedeniyle HTC geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren ürettiği HTC Desire’larda Super Clear LCD dokunmatik ekran da kullanmaya başladı. Elimize gelen HTC Desire’ın kutusunda “3.7 inç dokunmatik ekran” ibaresi yer aldığı için bizim elimizdeki cihazın da Super Clear LCD ekran taşıdığı kanaatine vardık. Ekranın hemen altında klasik Android fiziksel tuşları yer alıyor. Bu tuşların ortasına HTC tarafından optik trackpad de eklenmiş. Bu trackpad’i pek kullanmamış olsak da, optik trackpad kullanımına başka cihazlardan alışmış olanlar HTC Desire’da da bu alışkanlıklarını devam ettirme fırsatı bulacaklardır. Telefonun hemen altında microUSB girişi bulunuyor. Telefon buradan hem bilgisayara bağlanıyor hem de şarj ediliyor. Telefon sol tarafında ses kısma ve açma tuşları yer alırken üst kısımda açma / kapama / ekran kilidi tuşuyla 3.5 mm’lik kulaklık jakı dikkat çekiyor.

HTC Desire’ın teflon kaplı arka yüzeyinde 5 megapiksel kamera ve onun yanında da LED flaş bulunuyor. Bu ikilinin hemen yanındaki ızgarada ise cihazın hoparlörü gizli. Kapağı kaldırdığımızda ise cihazın 1400 mAh’lik bataryası karşımıza çıkıyor. Bataryanın hemen yanında microSD kart yuvası ve SIM kart yuvası dikkat çekiyor.

HTC Desire’da 1 GHz Snapdragon işlemci bulunuyor. Bu işlemci hâla güncelliğini korumaya devam ediyor ve HTC Desire’ın da düzgün bir şekilde çalışmasını sağlıyor. 576 MB RAM ve 576 MB ROM’a sahip olan bu cihazın dahili depolama alanını microSD ve microSDHC kartların yardımıyla 32 GB’ye kadar arttırabilirsiniz. HTC Desire ile birlikte 4 GB’lık bir microSD kart da sunuluyor. Telefonda ivmeölçer ve pusula gibi sensörler de bulunmakta. Dört bant GSM/EDGE, çift bant 3G/UMTS, 7.2 Mbps HSDPA, 2.0 Mbps HSUPA desteği sunan bu cihazda WiFi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS ve A-GPS gibi kablosuz bağlantı destekleri de mevcut.

Video: HTC Desire İncelemesi

Yazılım

Telefonu ilk açtığınızda karşınıza bir ayar sihirbazı çıkacaktır. Bu ayar sihirbazı üzerinden telefonun dili, internet bağlantısı, Wi-Fi ağı, Google konumu, Google ya da Microsoft Exchange hesabı, Flickr, Twitter veya Facebook hesap ayarları gibi telefonu kullanırken en kısa zamanda ihtiyacını hissedebileceğiniz uygulama ve servislerin ayarları hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bu sihirbazı daha sonra uygulamalar menüsü içinden de çalıştırmanız mümkün.

HTC Desire elimize geldiğinde Android 2.1 Eclair sürümüyle çalışıyordu. Ancak yaptığımız yazılım güncelleme kontrolünde Android 2.2 Froyo sürümünün indirilebilir olduğunu gördük ve Wi-Fi bağlantısı üzerinden güncelleme işlemine başladık. Zaten HTC’nin Android’li akıllı telefonlarının en güzel özelliklerinden bir tanesi herhangi bir bilgisayara gerek duymadan, sadece bir Wi-Fi şebekesine bağlanarak yazılım güncelleme işleminin yapılabilmesi

Android’in işlevselliğini barındıran HTC Desire bunun üzerine bir de HTC Sense arayüzünü ekliyor. Telefon 2010 yılında tanıtıldığı için HTC Sense’in önceki nesil versiyonu telefon üzerinde bulunmakta. HTC Sense ile sunulan yedi farklı ana ekrana farklı bileşenleri, kısayolları veya klasörleri eklemek mümkün. Bu arada ana ekran için HTC, sosyal, iş, yürüt, seyahat, sade düzen gibi farklı ana ekran temaları bulunuyor. Her bir temada birbiriyle aynı kategori altında toplanabilecek bileşen ve kısayollar yedi farklı ana ekran üzerinden bir arada sunuluyor. Sense’in alamet-i farikası hâline gelen animasyonlu hava durumu bileşeni doğal olarak HTC Desire’da da bulunuyor. Arkaplana sabit duvarkağıtlarının yanı sıra hareketli duvarkağıtları da eklemek mümkün. Ancak bu durumda pil ömründen feragat etmeniz gerekeceğini söylemeden geçmeyelim. Ana ekrandaki saat bileşenine dokunulduğunda Masa Saati adı verilen bir uygulama çalışıyor. Bu uygulama üzerinden alarm, dünya saatleri, kronometre, süreölçer gibi işlevlere ulaşmak mümkün.

HTC Sense’in içinde yer alan Friend Stream uygulaması sosyal medya servislerine tek bir çatı altından erişim imkânı sunuyor. Eğer Facebook, Twitter ve Flickr hesaplarınızı aktif bir şekilde kullanıyorsanız, bu hesaplarınızı Friend Stream’e tanıtarak bu servislerdeki tüm güncellemeleri aynı çatı altından takip edebilir, durum güncellemeleri yapabilir, ya da buralardaki çevrimiçi içerikler arasında gezinebilirsiniz. Öte yandan, HTC Desire ile birlikte gelen e-posta uygulaması Exchange ve POP3 / IMAP desteğine sahip.

HTC Desire’a yapmış olduğumuz yazılım güncellemesinden sonra Google Sesli Arama bileşeni ana ekrandaki yerini aldı. Bunun yanı sıra 3G veri bağlantısını Wi-Fi üzerinden başka cihazlara paylaştırmaya yarayan WiFi Hotspot uygulaması da uygulamalar menüsü içindeki yerini aldı. HTC Desire’ın Türkiye’de satılan versiyonlarında Android Market erişimi bulunmuyor. Ancak dilerseniz Android Pazarı veya SlideMe gibi alternatif Android uygulama mağazalarının uygulamalarını cihaza indirip Android uygulamalarını kurabilirsiniz. Ya da Ayarlar bölümünde Uygulamalar seçeneğine giderek harici uygulamaların yüklenmesi özelliğini aktifleştirebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra internette bulacağınız .apk uzantılı uygulama kurulum dosyalarını cihaza atarak yükleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada Facebook Android uygulamasının cihaza yüklü geldiğini söyleyelim. Öte yandan HTC Desire sahiplerinin iyi bir uygulama yöneticisi uygulamasına ihtiyaçları var. Cihazla birlikte gelen varsayılan uygulama yöneticisi pek kullanışlı değil. Aynı anda birçok uygulama arkaplanda çalıştığında bir süre sonra “yetersiz bellek alanı” uyarısı görmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca fazla çalışan uygulama sayısı pil ömrüne de olumsuz yönde etki ediyor. Öte yandan Android uygulamalarını başka Android cihazlarıyla paylaşmak ya da destekleyen uygulamaları telefonun dahili belleğinden SD karta taşımak da mümkün.

HTC Desire ile birlikte Android’in internet tarayıcısı sunuluyor. Sayfa içinde parmakla uzaklaştırma / yakınlaştırma, çift dokunmayla yakınlaştırma, makaleleri telefon ekranında okunacak şekilde ölçekleme gibi özellikler sunan internet tarayıcısında çoklu pencere desteği de sunuluyor. Bu arada HTC Desire, Adobe Flash Player 10.1 desteği sayesinde tam bir masaüstü web deneyimini kullanıcılara sunuyor. Pil ömrünün çabuk tüketilmemesi ve sayfaların yüklenmesi sırasında problem olmaması amacıyla içinde Flash tabanlı içerik barındıran bir web sitesi yüklendiğinde, o sayfadaki Flash tabanlı içeriğin olduğu alanlarda kum saatine benzer bir ikon karşımıza çıkıyor. Eğer bu ikona dokunursanız sayfadaki tüm Flash tabanlı içerik yükleniyor. Yaptığımız testlerde videoların sorunsuz bir şekilde, fazla takılma olmadan oynatıldığına tanık olduk. HTC Desire’ın Adobe Flash performansı  oldukça başarılı.

Kamera

HTC Desire’da 5 megapiksellik, otomatik odaklı ve flaşlı bir kamera bulunuyor. Her ne kadar başlangıçta olmasa da, daha sonra gelen yazılım güncellemeleriyle bu cihaza 720p video kayıt yeteneği de kazandırılmış. HTC Desire vasat kalitede fotoğrafların çekilmesini sağlıyor. Çekilen fotoğrafların biraz soluk olduğu gözümüze çarptı. Yine de, flaşı sayesinde karanlık ortamlarda şaşırtıcı kareler yakalanabiliyor. Çekmiş olduğumuz 720p HD videoların kalitesinin de vasatı aştığını söylememiz zor. Yine de, HTC Desire’ın günlük kullanımda yetecek nitelikte bir kameraya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

>> Teknoblog Flickr: HTC Desire’ın 5 megapiksel kamerasıyla çekilmiş fotoğraf ve videolar

HTC Desire’ın kamera uygulaması oldukça kullanışlı. 5 megapiksel, 3 megapiksel, 1 megapiksel ve VGA çözünürlükte fotoğraf, 720p, WVGA, VGA, CIF ve QVGA çözünürlükte video kaydı yapılabiliyor.

Çekilen fotoğrafları Galeri adı verilen bir uygulama üzerinden görmek ve bunları e-posta veya sosyal ağ servisleri üzerinden paylaşmak mümkün. Bu arada Galeri uygulaması üzerinden Facebook veya Flickr’da depolamış olduğunuz fotoğraf albümleri üzerinde de, sanki oradaki albümlerde yer alan fotoğraflar telefondaymış gibi gezinebiliyorsunuz.

Multimedya

HTC Desire’da Android’in klasik müzik uygulamasının yanı sıra HTC’ye özel bir müzik uygulaması da bulunuyor. Bu uygulamanın klasik Android uygulamasına göre daha kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. HTC müzik uygulaması şarkıları iPod’lardaki gibi Cover Flow tarzı bir arayüzle gösteren ve şarkı geçişlerini albüm kapaklarını sürükleyerek yapmamızı sağlıyor. Cihazın dahili hoparlörü arkada, kameranın yanında yer alıyor, ses çıkış şiddeti ise yeterli sayılır. Telefonla birlikte gelen 3.5 mm uçlu mikrofonlu kulaklık da işini iyi yapıyor. Ancak daha iyi bir müzik keyfi için farklı bir kulaklık kullanmanızı tavsiye ederiz.

HTC Desire’da MP3, AAC, WMA, WAV, M4A, AMR, OGG, MIDI gibi ses kodları, MPEG4, WMV, 3GP ve 3G2 gibi video kodları destekleniyor. Cihazda FM radyo uygulaması da mevcut.

Kullanım Notları

HTC Desire’da 1400 mAh’lik bir batarya bulunuyor. 1 GHz işlemcili, nispeten yüksek miktarda RAM ve ROM’a sahip olan bir cihazda bu tarz bir bataryanın kullanılması biraz can sıkıcı. Cihazın bataryası rakiplerine göre daha az gidiyor. Gün içinde HTC Desire’ı iki kez şarj etmek zorunda kalabilirsiniz. Bir de, işiniz düşmediği sürece 3G bağlantısını kapalı tutmanızda fayda var.

Eğer mobil operatörünüz de izin verirse, HTC Desire ile rahat ve berrak telefon görüşmeleri yapabilirsiniz. Bu telefonun dahili mikrofonu ve kulaklığı konuşan kişinin sesinin karşı tarafa oldukça kaliteli bir şekilde gitmesine yardımcı olurken, karşı taraftaki kişinin sesinin de berrak ve anlaşılır şekilde alınmasını sağlıyor.

HTC Desire’ın dokunmatik ekranı biraz hassas. Bazen yanlış yerlere basabilir ve yanlış uygulamaların açılmasına neden olabilirsiniz.

HTC bu telefona bir de el feneri uygulaması eklemiş. Bu uygulama sayesinde kameranın LED flaşı bir el feneri gibi kullanılabiliyor. HTC Desire’ın LED flaşı oldukça şiddetli bir ışık üretiyor ve gerçekten bir el fenerinin işini rahatlıkla görüyor. HTC otomatik flaş ve acil durum modunu da bu el feneri uygulaması içine eklemeyi ihmal etmemiş.

HTC Desire ile birlikte sunulan sanal QWERTY klavye hem yatay hem de dikey konumda rahat bir şekilde yazı yazılmasını sağlıyor. Bu arada HTC’nin eklemiş olduğu yazım denetleyicisi otomatik olarak düzeltme işlemi yapmadan önce yazılan harflere göre kullanıcının seçebileceği kelimeleri listeliyor ve yazma işini daha çabuk ve hatasız bir şekilde yapmayı sağlıyor.

HTC Desire’ın kutusundan seyahat tipi bir şarj aleti, USB kablosuz, mikrofonlu kulaklık seti, sünger kulaklık kılıfları ve mikrofonlu kulaklığı kıyafete tutturmaya yarayan mandal çıkıyor.

Sonuç

HTC Desire’ın tanıtılmasını üzerinden bir yıl geçti. Ancak telefonun teknik özelliklerine baktığımızda, bir de yanına bu yılki MWC 2011’de tanıtılan halefi Desire S’i koyduğumuzda, HTC Desire’ı tercih edenlerin aklını çelecek çok da fazla farklılık görünmüyor. Eğer ikiye katlanmış 3G bağlantı hızı, ön yüzde yer alan 1.3 megapiksellik kamera, alüminyum tasarım ve Android 2.3 Gingerbread gibi yenilikler sizin için vazgeçilmez değilse, o zaman Desire S’i beklemekle vakit kaybetmenize gerek yok. HTC Desire sizin hevesinizi gideren bir cihaz olacaktır.

Ancak cihazın uygulama ve pil yönetimiyle ilgili problemleri var. Arkaplanda çalışan fazla sayıda uygulama hem pilin çabuk bitmesine hem de belli aralıklarla “yetersiz bellek alanı” gibi uyarıları görmenize neden oluyor. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi iyi bir alternatif uygulama yöneticisi yüklemenizde fayda var. Bunun dışında 1 GHz’lik Snapdragon işlemcisi telefonun çoğu işlevinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Üstelik beğendiğimiz Flash performansını da bu işlemciye borçlu.

HTC Desire şu sıralar piyasada 1000 TL civarında bir fiyattan satılıyor. Güncelliğini koruyan özelliklere sahip bir cihaz için verilecek olan bu para karşılığında alınacak performans bu telefonun kullanıcılarını üzmeyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER