İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: BlackBerry Bold 9700 – Galeri & Video

RIM’in optik navigasyon tuşlu yeni BlackBerry’si Bold 9700 en sonunda Turkcell’in aracılığıyla Türkiye’ye teşrif etti. Bu yeni BlackBerry’yi inceleme fırsatı bulduk. İzlenimlerimizi sizinle paylaşalım.

Bar tipli ve QWERTY klavyeli Bold 9700’de 480 x 320 çözünürlüklü, 2.44 inç’lik TFT ekran bulunuyor. Ekran dokunmatik değil. Tüm gezinme işlerini ekranın hemen altında bulunan optik navigasyon tuşuyla gerçekleştiriyorsunuz. Önceki Bold modellerine göre en önemli fark da zaten bu; iz topunun yerini optik tuş alıyor. Optik tuşun hassasiyeti oldukça iyi, hatta bazen hedefi bile kaçırabiliyorsunuz. Bu arada optik tuşun hemen solunda yer alan BlackBerry logolu ortak kullanım tuşu da en büyük yardımcılardan bir tanesi. Bu tuş aracılığıyla açılan menüden bulunduğunuz bölümle ilgili tüm görev ve seçeneklere ulaşmak mümkün. Optik tuşun sağında yer alan “geri” tuşuysa adından anlaşılacağı üzere menülerde bir önceki konuma dönmeyi sağlıyor.

>> BlackBerry Bold 9700 incelemesinin devamını okumak için tıklayın

Ana ekranın alt kısmında bulunan çubukta en çok kullanılan kısayollara yer verilmiş. Öte yandan bu kısayollar ana menüde de en başta listelenen kısayollar olarak dikkat çekiyor. Cihazın ana menüsüne BlackBerry tuşu aracılığıyla giriliyor. Menü ikonları biraz küçük, ayrıca renk fakiri bir tasarımın seçilmesi nedeniyle ikonlar karışabilir. Neyse ki, menü ikonlarının altında boş bir alan bırakılarak bu alanda her bir menü ikonunun adı görüntülenmiş. Bu durum kafa karışıklığını biraz olsun önlüyor. Cihazla ilgili tüm ayarlara, uygulamalara bu ana menüden erişmek mümkün. Daha alt menülere indiğimizde ise, özellikle Ayarlar ve Yardım bölümlerindeki menülerin fazlasıyla sade yapıldığını görüyoruz. Bu durum aslında hoşumuza gitti, bu sayede cihazla ilgili tüm ayarları yapmak ve yardım almak gözleri yormadan gerçekleştirilebiliyor. Arayüzle ilgili hoşumuza gitmeyen iki nokta var. Birincisi hem WiFi hem de hücresel veri ağıyla internete bağlıyken bir internet sitesine girdiğinizde veri alışverişinin WiFi üzerinden mi, yoksa hücresel ağ üzerinden mi yapıldığını bilememek… Belki bunun bir ayarı vardır, ancak biz bulamadık. İkincisiyse, şifre alanlarına şifre yazarken ne yazdığınızı görememeniz. Hatırlarsanız Nokia’nın modellerinde şifre alanlarına yazarken yazdığınız karakterler 1 saniye gibi kısa bir süre için gösterilir ki, ne yazdığınızı tam olarak bilesiniz. Tamam, belki BlackBerry’de QWERTY klavye var, ancak özel karakterleri yanlış yazmak tehlikesi yine de alt edilebilmiş değil.

Galeri: BlackBerry Bold 9700
[nggallery id=257]

Lâf klavyeden açılmışken buradan devam edelim. QWERTY klavyeleri sevdiğimizi söylemeyiz, ancak BlackBerry Bold 9700’ün klavyesinin kullanımının rahat olduğunu söylemezsek olmaz. Başlangıçta “i” karakterinin yazımında zorlandık, ancak bunun için klavyedeki “ı” tuşuna basılı tutup optik navigasyon tuşu aracılığıyla uygun karakteri seçmemiz gerektiğini öğrendik. Diğer özel karakterler için de aynı kural geçerli. Cihazın ilk kullanımında QWERTY klavyenin kullanımı konusunda ufak bir ders veriliyor. Bu dersi de almanızı tavsiye ederiz.

Biraz da multimedya özelliklerinden bahsedelim. BlackBerry Bold 9700’ün esas amacı işte yardımcı olmak. Ancak bu, telefonu boş zamanlarınızda kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. 256 MB’lık dahili hafıza belki size yeteri kadar yardımcı olmayabilir, ancak microSD kartlar aracılığıyla depolama alanını arttırıp daha fazla müzik, resim ve videoyu yüklemek mümkün olabilir. Müzik çalar uygulaması kolay kullanımlı bir arayüze sahip, albüm kapak resimlerini görüntülemesi güzel. Hoparlörün ses çıkışının bizi memnun ettiğini söylemeden geçmeyelim. Telefonun kutusundan çıkan kulaklıklar tizi biraz fazla hissetirse de, sonuç olarak tatmin edici. 3.15 megapiksellik flaşlı kamera ile işinizi görebilecek fotoğraflar çekebilirsiniz. Flaş sayesinde karanlık ortamlarda bile tatmin edici çekim yapmak mümkün. Video kamera ise 3GP formatında, 480 x 360 çözünürlüklü video çekimi yapabiliyor. Bunun yanında MMS için 176 x 144 çözünürlüklü video çekimi de yaptığını söylemeden geçmeyelim. Video çekimini pek fazla beğendiğimizi söyleyemeyiz. Özellikle çekilen videonun ses kalitesi kötü. Daha yüksek kaliteli çekim yapabilen telefonların bulunduğu bir ortamda neden daha iyi bir kameraya yer verilmedi, anlamış değiliz. (Bu bir iş telefonu, unutmayalım.). Siyah-beyaz ve sepya renk tonlarında da video ve fotoğraf çekimi yapmak da mümkün. Bu arada canı sıkılıp da film izlemek isteyenler, eğer küçük ekranda film izlemek sizin için sorun değilse, dilediğiniz DivX filmi doğrudan cihaza atıp izleyebilirsiniz. Galeride fotoğrafını göreceğiniz gibi, “How I Met Your Mother” dizisinin bir videosunu USB kablosu aracılığıyla cihaza atıp rahatlıkla izledik. Ekranın kalitesi oldukça iyi, ancak telefonun yanlarından ekrana baskı yapıldığında ekrandaki dalgalanmalar hoşumuza gitmedi.

Video: Teknoblog İncelemesi – BlackBerry Bold 9700

Cihazın içinden çıkanlara bakalım. Siyah bir kutu içinden çıkan cihazla birlikte kullanma kılavuzları, USB kablosu, şarj aleti, farklı ülkelerdeki farklı prizlerde kullanım için uygun uç adaptörler, bilgisayar yazılımının yer aldığı kurulum CD’si ve deri şarj kılıfı da geliyor. Kutudan deri kılıfın çıkması oldukça güzel. Hem cihazı darbe ve çizilmelere karşı korurken hem de doğal bir tuş kilidi işlevi de görüyor. Cihazı kılıfından çıkardığınız anda ekran aktif hâle gelerek sizin komutlarınıza hazır hâle geliyor. USB kablosu sadece veri alışverişine imkan sağlamakla kalmıyor, cihazın şarj edilmesini de sağlıyor. Cihazla birlikte gelen CD’de BlackBerry Desktop Manager ve Roxio Media Manager yazılımlarının kurulum dosyaları yer alıyor. BlackBerry Desktop Manager sayesinde telefonla bilgisayarın senkronizasyonunu gerçekleştirebilir, cihazın yazılımını ve uygulamalarını güncelleştirebilirsiniz. Roxio Media Manager ya da BlackBerry Media Sync yazılımlarını yükleyerek multimedya dosyalarında düzenleme ve transfer işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu yazılımların yerine Windows Explorer’ı kullanarak manuel dosya transferi de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak telefondaki hangi klasörde nelerin yer aldığını bilmek şartıyla. Telefon USB kablosuyla bilgisayara bağlandığında telefon ekranında “Veri Saklama Modunun etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceği” soruluyor. Veri Saklama Modu’nda telefon bilgisayar tarafından ayrı bir disk gibi görünüyor. Öte yandan bu modda multimedya özelliklerini ve video kamerayı kullanamıyorsunuz. Yukarıda bahsettiğimiz 3.5mm uçlu Çin malı kulaklıklar özel sünger kılıflarıyla birlikte geliyor. Tizi biraz fazla bulduysak da kulaklıktan memnun kaldığımızı belirtmeden yineleyelim.

Galeri: BlackBerry Bold 9700 ile çekilen fotoğraflar
[nggallery id=258]

BlackBerry Bold 9700 ile ilgili söyleyeceklerimiz bu kadar. Piyasada 1197 TL’den başlayan fiyatlarla sunulan bu telefona Turkcell’in özel kampanyasıyla da sahip olmak mümkün. Bold 9700 işinizde yardımcı olmakla kalmıyor, boş zamanlarınızda da size iyi vakit geçiriyor. Her ne kadar kamerası pek tatmin edici olmasa da, diğer özellikleri bu açığı rahatlıkla kapatabilir. Ergonomisi ve kullanım kolaylığını da buna ekleyin. Ortaya tercih edilebilir bir telefon çıkıyor.

Video: BlackBerry Bold 9700 örnek video

İLGİLİ HABERLER