İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Apple MacBook Air 11-inç – Galeri & Video

Steve Jobs’un sahneye çıkıp Apple MacBook Air’ı zarfın içinden çıkardığı 2008’in ilk günleri dün gibi. İnceliğiyle rakiplerine meydan okuyan orijinal MacBook Air yüksek fiyatı nedeniyle belli bir kesime hitap eden bir ürün olmuştu. MacBook Air serisini iki yıldan uzun zamandır güncellemeyen Apple, 2010’un sonlarına doğru düzenlemiş olduğu “Back to the Mac” etkinliğinin sonunda bombayı patlattı ve yenilenmiş MacBook Air serisini duyurdu. MacBook Air’ın 13.3 inç’lik geleneksel versiyonu korunurken bir de daha küçük ekranlı kardeşi geldi.

11.6 inç’lik ekrana sahip olan MacBook Air boyutları ve taşınabilirliği açısından netbook’lara alternatif bir cihaz gibi görünüyor. Ancak Apple yeni MacBook Air’ların geliştirilmesi sırasında iPad’den ilham aldığını açık bir şekilde söyledi. Yeni MacBook Air’lar flaş bellek taşıdığı için kapağı kaldırıldığı anda iPad’ler gibi anında kullanıma hazır hâle geliyor. Bunun yanında yenilenen iç tasarım sayesinde batarya için daha geniş alan yaratılmış, bu da daha fazla kullanım süresi olarak geri dönüyor.

Galeri: Apple MacBook Air 11-inç
[nggallery id=488]

Apple MacBook Air’ın 11.6 inç ve 13.3 inç’lik iki versiyonunu piyasaya çıkardı. Bu ürünler yaklaşık bir buçuk aydır Türkiye’de de satılıyor. Yekpare tasarımlı alüminyum kasaya sahip olan bu modeller en kalın yerinde 1.7 cm., en ince yerinde ise 0.3 cm.’lik kalınlığa sahip. Çevresel ışık sensörü ve klavye aydınlatmasının yer almadığı bu modellerde klavye ve trackpad’in büyüklüğü MacBook Pro’lardaki klavye ve trackpad ile hemen hemen eşdeğer. Bu da MacBook Air’larda yazı ve kontrol işlerinin rahat bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

13.3 inç’lik model iki farklı konfigurasyonla sunuluyor. 1.86 GHz Intel Core 2 Duo işlemci, NVIDIA GeForce 320M entegre grafik işlemci, 2 GB RAM ve 128 GB’lık SSD’ye sahip modelin yanında 2.13 GHz Intel Core 2 Duo işlemci, 4 GB RAM ve 256 GB SSD’ye sahip modele de sahip olmak mümkün. 11.6 inç’lik modelde ise 2 GB RAM standart olarak sunulurken, 64 GB veya 128 GB SSD ve 1.4 GHz veya 1.6 GHz’lik Intel Core 2 Duo işlemciye sahip konfigurasyonlar arasında seçim yapılabilir.

Bize gönderilen test ürünü 11.6 inç’lik, 1.4 GHz Intel Core 2 Duo işlemcili, 2 GB RAM ve 128 GB SSD’ye sahip bir modeldi. Bu modelde iki tane USB portu, MegSafe konnektör, Mini Display Port, mikrofon ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı bulunuyor. Ethernet portunun yer almadığı cihazla birlikte opsiyonel olarak sunulan USB-ethernet adaptörünü satın alıp cihazı kablolu ağa bağlamak mümkün. Öte yandan cihazın kutusunda CD veya DVD yerine bir USB sürücü geliyor. Bu yolla yazılım yükleme veya sistem geri yüklemesi yapılabiliyor. İki USB portun yan yana olmak farklı kenarlarda olması bu portların daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Bu sayede bir porta 3G USB adaptörünü bağlarken diğer kenardaki porta da çeşitli cihazlar rahatlıkla bağlanabilir.

Video: Apple MacBook Air 11-inç İncelemesi

MacBook Air’larda batarya, disk ve RAM sabit olduğu için değişim yapılamıyor. Flaş bellekler Mini PCI Express kartına özel bir şekilde yerleştirilmiş.

11.6 inç’lik modelin ekranı 1366 x 768’e kadar çözünürlük desteği sunuyor. Görüş açısı oldukça yüksek olan bu ekranın renk üretimi de mükemmele yakın derecede. Mini DisplayPort adaptörü aracılığıyla ekran görünüsünü 2560 x 1600 çözünürlüğe kadar farklı bir ekrana aktarmak mümkün.

MacBook Air’lar da dört tane batarya özel bir şekilde yerleştirilmiş. 11.6 inç’lik modellerde 5 saate kadar, 13.3 inç’lik modellerde de 7 saate kadar batarya ömrü sunuluyor. Ekran parlaklığı yüksek tutulduğunda 5 saatlik kullanım süresi biraz düşse de, internette gezinme, müzik dinleme, video izleme gibi yoğun işlerle bile kullanım süresi dört saate kadar çıkabiliyor. Yeni bir güç yönetim sistemi sayesinde MacBook Air’lar 30 güne kadar bekleme süresi sunuyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi MacBook Air’lar kapağı kaldırıldığı anda hemen kullanıma hazır hâle geliyor. Aslına bakarsanız MacBook Air’lar normal bir bilgisayar gibi açılıyor, işletim sisteminin yüklenmesi için belli bir zaman geçiyor. Ancak siz cihazı normal yollarla kapatmak yerine sadece kapağını kapatırsanız, cihaz kendisini derin uyku moduna alıyor ve güç tüketimini minimuma indiriyor. Flaş belleğin sayesinde hem başlangıçtaki yükleme süresi kısalıyor, hem de derin uyku modundan çıkış ve bilgisayarın kullanıma hazır hâle gelmesi ekran kapağının kaldırılması sırasında geçen kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Bilgisayarın o anki iş yoğunluğuna göre kalan pille kullanım süresi dinamik olarak hesaplanıyor.

Apple’ın bu ayın başında faaliyete geçirdiği Mac App Store sayesinde artık iOS cihazlarındaki gibi kolay şekilde yazılım indirme ve yükleme işlemi MacBook Air’larda da gerçekleştiriliyor. Uygulamaların kullanımı ise iOS cihazlarındakilerin aksine touchpad üzerinden yapılıyor. Mac App Store üzerinden cihaza kurmuş olduğumuz Angry Birds oyununu da touchpad’i kullanarak rahat bir şekilde oynadığımızı söylemeliyiz. Bu sayede touchpad’in tepkilerinin iyi olduğuna da ikna olduk.

Apple yeni MacBook Air serisiyle yine kullanıcılar arasında heyecan yaratmayı başardı. Özellikle 11 inç’lik modeller taşınabilirlik açısından da büyük avantajlar sunuyor. Tüy kadar hafif olması ve bu sayede her yere rahat taşınması ve her yerde rahat bir şekilde kullanılması bu cihazı tercih edilme nedenleri arasında sayılır. Yüksek pilde kullanım süresi, yüksek RAM kapasitesi, SSD tabanlı depolamaya sahip olması, hızlı bir şekilde açılarak kullanıma hazır hâle gelmesi de bu cihazı çekici kılıyor. 2011 model işlemcileri konuştuğumuz ortamda Intel Core 2 Duo gibi eski model işlemcileri kullanacak olmak biraz can sıkıntısı yaratsa bile, söz konusu işlemciler temel işleri yapmakta herhangi bir zorluk yaşamıyor. NVIDIA GeForce 320M grafik işlemcisi sayesinde yüksek çözünürlüklü videolar da oynatılabiliyor.

Apple MacBook Air’ların Türkiye fiyatları yaklaşık 2500 TL’den başlıyor, 3000-3500 TL seviyelerine kadar yükseliyor. Her ne kadar fiyatlar birçok netbook ve ultrataşınabilir cihazdan yüksek olsa da, ödenen bu ücret karşılığında estetik hatlara sahip, çekici ve rahatça her yere taşıyabileceğiniz bir cihaza sahip olacaksınız.

İLGİLİ HABERLER