Teknoloji

Tegra X1 işlemcili “Smaug” Chromebook çok yakında bekleniyor

nvidia-tegra-x1-050115

NVIDIA Tegra X1, en güçlü ve fazla ısınmayan mobil işlemcilerinden biri olsa da, şu an için sadece Android TV konsolu NVIDIA Shield’de bulunuyor. Ancak yakında bu durumun değişmesi ve Tegra X1’in bir ürün kategorisinde daha boy göstermesi muhtemel gözüküyor. Söz konusu ürün kategorisi ise Chromebook’tan başkası değil. Eğer planlarda bir aksaklık olmazsa ”Smaug” Tegra X1 işlemcili ve ARM tabanlı bir Chromebook olarak teknoloji sahnesindeki yerini alacak.

ARM tabanlı Chromebook’lar oldukça nadir görülüyor. İşlemci mimarisinin mobil ortamdaki performans ve güç verimliliği dengesi mükemmel olsa da, Chrome OS gibi daha büyük bir işletim sisteminde bu durumun tersine döndüğü biliniyor. Bu da Intel’in uygun fiyatlı bilgisayar segmentinde hakimiyet kurmasını sağlayan faktörler arasında yer alıyor.

Acer Chromebook 13 ise performansından taviz vermeden uzun pil ömrü sunabilmesiyle türünün en özel cihazlarından biri olmuştu. Intel Celeron veya Atom yerine NVIDIA’nın bir önceki nesil mobil işlemcisi Tegra K1’i barındırması, Acer Chromebook 13’ün üstün performansının en önemli sebebi olarak gösteriliyor. Tegra X1’in daha gelişmiş bir işlemci olmasıysa beklentileri biraz daha yükseltiyor.

Ortada henüz Tegra X1 işlemcili bir Chromebook olmasa da, yolunu açmak için gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Chrome OS’in açık kaynaklı BIOS muadili Coreboot’a CPU desteğinin eklenmesi ve Tegra X1 ile Chrome OS’i birlikte çalıştıran ”Smaug” isimli bir ana kartın geliştirilmesi, pek çok kişiyi 64-bit ARM Chromebook’un yolda olduğuna inandırıyor.

İLGİLİ HABERLER