Eğlence

Taylor Swift Spotify’ın sanatçılara hakkını vermediğini düşünüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

taylor-swift-071114

Taylor Swift’in 1989 adlı albümü çıkışının üstünden bir haftadan biraz daha fazla zaman geçmesine rağmen 1 milyon 287 binden fazla satarak önemli bir başarı elde etti. Pop yıldızı bu başarıdan daha çok bütün şarkılarını Spotify’dan çekmesiyle gündemde yer buluyor. Yahoo’ya konuşan şarkıcı Spotify’ın müzisyenlere, albümde emeği geçen diğer kişilere hakettikleri parayı ödemediğine inandığını kaydetti.

Müziğin çok hızlı değiştiğini, müzik endüstrisinin şartlarının da kendisini çok hızlı şekilde değiştirdiğini, Spotify’ın bu ortamda kendisine büyük bir deney gibi gözüktüğünü söyledi. Hayatının işiyle söz yazarlarına, prodüktörlere, şarkıcılara, yapımcılara hakettikleri karşılığı vermeyen bu deneye katkıda bulunmayı istemediğini de ekledi.

Swift müzik dünyasında yaşananlarla ilgili açık fikirli kalmaya çalıştığını, çünkü bunun ilerlemenin bir parçası olmak için önemli olduğunu düşündüğünü belirtti. Ancak bunun gerçek ilerleme mi, yoksa müzik kelimesini müzik endüstrisinin dışına çıkarmak mı olduğu noktasında tartışmanın açık olduğunu da vurguladı.

Türkiye’de de faaliyet gösteren Spotify diğer internetten müzik dinleme servislerine göre biraz farklı işliyor. İster Türkiye’de ister yurt dışında faaliyet gösteren internetten müzik dinleme servislerine baktığımızda kullanıcılara istedikleri şarkıyı dinleme imkanının paralı abonelik karşılığında sunulduğunu, sadece belirli sanatçı veya şarkıcılara göre hazırlanan radyo istasyonlarını dinlemenin ücretsiz olduğunu, şarkı atlama hakkının da bir saat içinde kısıtlı sayıda verildiğini görüyoruz.

Aslında Spotify da başlangıçta benzer özelliklere sahipti. Ancak zaman geçtikçe Spotify’ın kullanıcılar lehine daha fazla değişiklik yaptığını, masaüstü yazılımı üzerinden istenen şarkıyı dinleme imkanının da ücretsiz üyelere verildiğini gördük. Bu şekilde ayağı Spotify’a alışan ve sonrasında paralı üye olarak daha fazla imkandan yararlanan dünya çapında 10 milyondan fazla abone de bulunuyor. Bununla birlikte ücretsiz kullanıcılar şarkı aralarında ve uygulama içinde reklamlar görmeye devam ediyor.

Taylor Swift yakın zamanda Spotify’a geri dönecek gibi görünmüyor. Spotify ise yaptığı mesaj kaygılı şarkı listeleriyle Taylor Swift’e geri dön mesajı veriyor, müzik ekonomisi için iyi şeyler yaptığını da düşünmeye devam ediyor. Şirket Taylor Swift çekip gittikten sonra yayınlanan bir açıklamada, Swift’in en kısa zamanda fikrini değiştirmesini ve herkes için işleyen yeni müzik ekonomisini inşa etmede kendilerine katılmasını dile getirdi. Yine de, Swift’in bu hamlesi Spotify’ın şimdiye kadar müzik endüstrisi için yaptıklarını sorgulaması adına önemli bir fırsat olabilir.

[Görsel – Instagram (Taylor Swift)]

İLGİLİ HABERLER