Teknoloji

Tanımlanmayan uzay cismi gelecek ay atmosferimizde yanacak

uzay-cismi-311015

ABD’nin Arizona eyaletindeki gök bilimciler, tanımlanamayan bir uzay cisminin 13 Kasımda Dünya’ya düşeceğini açıkladı. WT1109F adı verilen gök cisminin Sadece 61 cm çapındaki uzay cisminin uzayda bırakılan bir roketten artan bir parça olduğu düşünülüyor.

Dünya etrafında dolaşmaya devam eden uzay cisminin mavi gezegenin çekimine mağlup olması ve tahminen Sri Lanka üzerinde bir yerlerde atmosferde yanarak yeryüzüne düşmesi bekleniyor.

Object-WT1190F

Avrupa Uzay Ajansı, söz konusu uzay cisminin yeryüzündeki insanlar için çok çok az bir risk teşkil ettiğini, uzay cisminin atmosferde yanarken parçalarına ayrılacağını ve Sri Lanka sahilinden yaklaşık 100 kilometre açığa düşeceğini belirtti. Cismin 13 Kasımda yeryüzüne düşmeden önce Türkiye saatiyle 21:19’da kısa bir süre parlayabileceği de ilgili öngörüler arasında yer alıyor.

Avrupa Uzay Ajansı ve NASA, söz konusu uzay cismini büyük bir heyecanla bekliyor. Zira bu düşüş, uzaydaki cisimlerin Dünya’ya düşüşü hakkında daha somut verilere ulaşma imkanı sağlayacak. Uzay cismini tamamen yanana kadar izleyecek olan araştırmacılar, yörüngesel modellerini ve atmosfere tekrar girişi hesaplamak için kullandıkları araçları elden geçirebilecek.

İLGİLİ HABERLER