Manşetler

Symbian’ı geliştirme sorumluluğu Nokia’ya geçiyor, Symbian Vakfı’nda bürokratik işler kalıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia, Mart 2011’den itibaren Symbian platformunun geliştirme çalışmalarının sorumluluğunu üstüne alıyor. Bu adımla birlikte Symbian Vakfı da kâr amacı gütmeyen, sadece diğer şirketlere yazılım lisanslama ve patent hizmeti veren bir kuruluş hâline dönüşecek. Kıdemli yönetici Tim Holbrow’a göre, değişken ekonomik şartların vakfı parasal açıdan besleyen bazı üyelerin odak noktalarını başka platformlara kaydırması ve bu nedenle Symbian platformunun ve vakfının mevcut yönetim yapısının yola devam etmeye elverişsiz hâle gelmesi böyle bir adımın atılmasına sebep oldu.

En azından, Symbian’in kaynak kodu açık kalmaya devam edecek. Ancak Nokia’nın “alternatif bir açık modeli” üzerinde araştırmalard bulunduğu da belirtiliyor. Holbrow, Symbian’ın eski bir işletim sistemi olduğuna dair sürekli eleştirilerin yapılıyor olmasına rağmen son on iki ayda satılan cihazların yüzde 25’inin Symbian tabanlı olduğuna dikkat çekiyor.

Vakıf için sonuçta ciddi bir küçülme programının çıkarıldığı apaçık ortada. Bu “operasyonlarda ve çalışan sayısında azalma” olarak nitelendiriliyor. Geride sadece fazla yetki barındırmayan direktörlerden oluşan görevli bir grup kalacak. Nokia ise “Symbian’a bağlı kalmaya” devam edecek, bir yandan bu işletim sisteminin ilerlemesine katkıda bulunurken bir yandan da onun Qt platformuna entegre olmasına çalışacak.

İlgili – Nokia Conversations
İlgili – Slashgear (Basın Bülteni)

İLGİLİ HABERLER