Manşetler

Steve Jobs’tan iPhone 4G prototipi, Foxconn intiharları gibi güncel konularda açıklamalar

All Things Digital’in D8 etkinliğine katılan Apple CEO’su Steve Jobs kendisiyle düzenlenen bir röportajda güncel konularla ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Ortadan kaybolan ve çeşitli web sitelerinde ve bloglarında karşımıza çıkan iPhone 4G prototipi ile ilgili olarak “sürmekte olan bir soruşturmanın” olduğunu söyleyen Jobs bunun çok şaşırtıcı bir hikaye olduğunu, işin içine seksin bile karışmış olabileceğini belirtiyor. Jobs tabii ki iPhone 4G hakkında bir açıklama yapmadı. Bu arada röportajın ilerleyen bölümlerinde yine konuyla ilgili olarak “bir gazetecinin peşinden gitmemelisiniz, çünkü onlar çalınmış bir malı satın alıp size şantaj yapmaya çalıştılar” şeklinde konuştu. Hatırlayacak olursanız, iPhone 4G prototipinin fotoğrafları Gizmodo’da yayınlanmış, daha sonra polis Gizmodo’nun başındaki ismin evine baskın düzenlemişti.

iPhone 4G prototipinin ardından Foxconn’daki son olaylara da değinen Steve Jobs, konuyla yakından ilgilendiklerini, Foxconn’un işçileri sömüren bir işyeri olmadığını, fabrikanın içinde lokantaların ve sinemaların olduğunu söyledi. Ancak buna rağmen ortada intiharların ve intihar girişimlerinin olduğunu söyleyen Jobs Foxconn fabrikasında 400 bin kişinin çalıştığının da altını çizdi. Bu yolla intihar oranının düşüklüğüne atıfta bulunan Jobs Apple’ın konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için bazı kişileri görevlendirdiğini de sözlerine ekledi.

iPhone’un ABD’deki dağıtımının iki farklı operatörle yapılmasının avantajlı olup olmayacağına dair bir soru üzerine “olabilir” yanıtı veren Jobs, bu konuya yönelik herhangi bir çalışmalarının olmadığını hissettirdi. AT&T’nin en hızlı 3G ağına sahip olduğunu söylerken bu şirketin daha da hızlı gelişmesini dilediğini de belirtmekten kendini alamadı. iPhone’u gelecekte başka bir operatörün sattığının görülüp görülmeyeceğine dair bir soru üzerine ise “yorum yok” cevabını vermekle yetindi.

Röportajı yöneten Walt Mossberg ve Kara Swisher, Jobs’a iPhone OS’in ilk olarak bir telefon için mi, yoksa bir tablet için mi geliştirildiği şeklinde bir soru yönelttiler. Apple CEO’su ise bu soruya “Size bir sır vereceğim. Herşey tabletle başladı.” şeklinde bir yanıt verdi. Cam ekranlı ve çoklu dokunma destekli bir tablet işletim sistemi geliştirmek amacıyla yola çıkmışken Jobs’un kafasında bir şimşek çakmış ve olaylar buraya kadar gelmiş.

Google’ın Google TV ürünüyle birlikte hareketlendirdiği TV pazarına da değinin Steve Jobs, ABD’de kimsenin bir kutu almak istemediğini söyledi. TiVO, Roku ve kendilerine durumun sorulmasını tavsiye eden Jobs, bu durumu birkaç ay içinde Google’ın da göreceğini söyledi. Jobs’a göre durum değiştirecek olan şey yeni bir arayüz ve müşterilere onların istediklerini sunmak. Geçtiğimiz günlerde Teknoblog’da değindiğimiz Apple’ın yeni Apple TV projesini gördükten sonra Steve Jobs’un bu düşünceleri bize çok da şaşırtıcı gelmiyor.

Steve Jobs’un röportajını canlı izleyen Engadget’ın notlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER