Eğlence

Spotify bazı albümleri sadece Premium abonelerine sunacak

spotify muzik

spotify premiumSpotify en tartışmalı uygulamalarından birini yakında sonlandırmaya hazırlanıyor. Çevrim içi müzik servisi, kuruluşundan bu yana katalogundaki tüm içerikleri hem ücretsiz hem de ücretli abonelerine sunuyordu. Plak şirketleriyle lisans anlaşmalarını yenilemek için masaya oturan Spotify’ın bazı yeni albümlere erişimi Premium aboneleriyle sınırlamayı kabul ettiği belirtildi. Böylelikle Spotify Premium abonelik paketi ile ücretsiz kullanım arasında somut bir fark ortaya çıkacak.

Taraflar arasındaki anlaşmanın tamamlanmasının birkaç ay alabileceği belirtilirken, Spotify’ın büyük plak şirketleriyle olan görüşmelerinde bu konu üzerinde uzlaştığı ifade edildi. Spotify ve plak şirketleri arasındaki görüşmeler ilk olarak The Financial Times tarafından gündeme taşınmıştı. Gazetenin haberinde Spotify’ın halka arz öncesinde yatırımcıların gözünde daha cazip hâle gelmek adına plak şirketlerine ödediği telif ücretlerini aşağıya çekmeye çalıştığı belirtildi.

İsveç merkezli çevrim içi müzik servisi, büyük yıldızlar tarafından uzun süre boyunca ikinci planda değerlendirilmişti. Müzik dünyasının yıldızları genellikle Apple Music veya Tidal ile özel anlaşmalar imzalamayı tercih etse de, bu durum Spotify’ın büyümesini durduramamıştı. Mart ayının başlarında 50 milyon Premium aboneye ulaştığını açıklayan şirket, 50 milyon kişinin de ayda en az bir kez servisten ücretsiz olarak yararlandığını duyurmuştu. Spotify abone sayısı bakımından hem 20 milyon ücretli abonesi bulunan Apple Music’in hem de 3 milyon aboneye sahip Tidal’ın fersah fersah önüne geçiyor.

Ancak geniş abone tabanı, Spotify’ın yıldızları çekmesine yeterli olmuyor. 2016’da yeni albümlerini çıkaran pek çok ünlü isim, ilk etapta Apple Music ya da Tidal ile özel anlaşmalar yapmayı tercih etmişti. Spotify ise özel anlaşmalar yerine sanatçılarla albümlerinin promosyonunda daha yakın çalışma yoluna gitmiş ve bunun için özel bir ekip de oluşturmuştu.

Spotify Premium pakete özel albümlerle yatırımcılara göz kırpıyor

Spotify’ın uzun süre direndiği bazı albümleri sadece Premium pakette sunma yaklaşımını kabul etmesi, şirketin halka arz süreciyle doğrudan bağlantıya sahip. Çevrim içi müzik servisi, böylelikle hem potansiyel yatırımcılarına göz kırpıyor hem de hâli hazırda hissedarları arasında olan üç büyük plak şirketine karşı bir iyi niyet gösterisinde bulunuyor. Çevrim içi müzik pazarının Spotify’ın kurulduğu günden bu yana önemli ölçüde değişti. Bu da şirketi değişime iten nedenler arasında gösterilebilir.

Spotify’dan henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER