Eğlence

Spotify temel altyapısını Google Cloud Platform’a taşıyor

spotify google cloud platform

Günümüzün en popüler çevrim içi abonelik servislerinden Netflix, bulut servisleri için Google yerine Amazon’u tercih etmişti. Ancak Mountain View merkezli şirketin bulut platformu, kendisine en az Netflix kadar büyük bir müşteri bulmayı başardı. Spotify, çevrim içi müzik servisini çalıştıran teknolojiyi Google Cloud Platform’a taşıyor.

Spotify Google Cloud Platform ile çalışacağını açıklasa da, müzik dosyalarının depolanması için Amazon’un Simple Storage Service’ini kullanmaya devam edecek. Şirket, Amazon’un CloudFront’u gibi ortak içerik iletim servisleri üzerinden müzik ulaştırmayı da sürdürecek. Ancak platformun veri işleme ve depolamada kullanılan temel altyapısı bundan böyle Google Cloud Platform veri merkezlerinde saklanacak. 75 milyon kullanıcısından 250 bininin transferini gerçekleştiren Spotify’ın taşıma işlemini yaklaşık 1,5 yılın sonunda tamamlaması öngörülüyor.

Spotify’dan yapılan açıklamada anlaşmanın şirket için önemine dikkat çekilirken, bulut bilişimin 2006’da Spotify yola çıkarken ihtiyaç duyulan gereksinimleri uygun bir fiyat karşılığında sağlayacak yapıda olmadığının altı çizildi. O günden bu yana işlerin değiştiğini belirten çevrim içi müzik servisi, artık bulut servis sağlayıcılarının “yüksek kalite, yüksek performans ve uygun maliyet” üçlüsünü bir arada sunabildiğine vurgu yaptı. Bulut servisleri bakımından Amazon’un gerisinde kalan Google için Spotify gibi büyük bir müşteri kazanmanın büyük anlam taşıdığını da belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER