Manşetler

SpaceX roket patlamasının sebebini bulmayı başardı

spacex roketSpaceX CEO’su Elon Musk, 1 Eylülde yaşanan Falcon 9 roketi patlamasına neyin sebep olduğunu bulmayı sonunda başardıklarını belirtti. Musk, söz konusu problemi “Çözmek zorunda kaldığımız en zor yapboz” şeklinde tanımladı. Musk, problemin ne olduğunun bulunmasıyla birlikte SpaceX’in aralık ayının ortasında yeniden uzay uçuşlarına başlamasını umduğunu dile getirdi.

CNBC’ye konuşan SpaceX CEO’su, patlamaya yol açan sorun hakkında bazı üstü kapalı ifadeler kullandı. Musk, “Sorun özünde likit helyum, karbon fiber kompozitler ve katı oksijen içeriyor. Oksijen o kadar soğuyor ki katı hâle geçiyor.” şeklinde konuştu.

Peki bu sözler ne anlama geliyor? Musk, bir süre önce yaptığı başka bir konuşmada açıklamasının anlaşılmasını sağlayacak bazı ipuçları vermişti. Space News sitesinde yer alan konuşma metni, SpaceX’in fazlasıyla soğutulmuş likit oksijeni yakıt olarak kullandığını ve oksijenin olmaması gerektiği hâlde katı hâle geçtiğini gösteriyor.

Katı oksijen başka bir donanım kötü bir reaksiyona girebiliyor. Roketin likit helyum basınç kanalları da söz konusu donanımın tanımına uyuyor. Bu kanallardan üçü soğutulmuş oksijenin tutulduğu üst oksijen tankında bulunuyor. Söz konusu kanallar yakıttan boşalan alanı doldurmak ve basıncını dengelemek için kullanılıyor. Söz konusu kanalları karbon fiber kompozit madde kaplıyor. Oluşan katı oksijenin karbonun alev almasına ve bunun da roketin patlamasına sebep olmuş olabileceği düşünülüyor.

SpaceX roket patlamasının nedeni konusunda somut bilgileri paylaşmaya yanaşmıyor

Patlamaya yol açan süreç hakkında pek fazla bilgi vermeyen SpaceX, Musk’ın verdiği bilgileri daha açık hâle getirmeye de yanaşmadı. Katı oksijenin nasıl oluştuğu da halen bilinmezliğini koruyor. Her şeye rağmen, patlama sebebinin bulunması SpaceX’i 2016 sona ermeden uzay yolculuklarını yeniden başlama konusunda harekete geçirmişe benziyor.

İLGİLİ HABERLER