Manşetler

SpaceX gezegenler arası taşıma yapacak sistemini tanıttı – Video

SpaceX, uzun zamandır beklenen Gezegenlerarası Taşıma Sistemi projesiyle ilgili detayları paylaştı. Ayrıca şirketin CEO’su Elon Musk da Meksika’nın Guadalajara şehrinde düzenlenen Uluslararası Uzay Konferansı’nda sistemle ilgili detaylı bigiler verdi.

SpaceX’in tanıtım için hazırladığı videoda şirketin BFR (Big Fucking Rocket) olarak adlandırılan yeni roketi de gösteriliyor. Bunun yanı sıra BFS (Big Fucking Spaceship) olarak anılan gezegenler arası uzay gemisi de gösteriliyor.

Roket ve uzay gemisi kombinasyonu SpaceX’in Falcon 9’undan açık şekilde çok daha büyük görünüyor. Elon Musk, bu ikilinin fırlatma rampasında 122 metre yüksekliğe ulaşacağını belirtiyor ki, bu 70 metrelik Falcon 9’un neredeyse iki katına denk düşüyor. BFR’in kalkışta yaklaşık 13 milyon 32 bin kilogramlık çekişi bulunuyor.

Musk, SpaceX’in gelecek nesil roket motoru olan Raptor’un 227 bin kilogramlık çekişe sahip olduğunu söylüyor ki, bu da BFR2ın daha ilk aşamasında 50-60 Raptor motorunun gücüne ulaştığını gösteriyor. Karşılaştırma yapacak olursak, Falcon 9’un dokuz adet Merlin motoru kalkışta yaklaşık 772 bin kilogramlık çekiş üretiyor.

spacexHazırlanan tanıtım videosunda, uzaya ulaşılmasının ardından SpaceX’in uzay gemisini yörüngeye park edeceğini, BFR’nin ise dünyadaki fırlatma rampasına geri döneceğini gösteriyor. SpaceX şimdiye kadar altı Falcon 9 roketini başarıyla yeryüzüne veya deniz yüzeyindeki platforma indirdi. Aynısını BFR ile de yapmayı planlıyor, ne var ki burada süreç çok daha titizlikle işleyecek gibi görünüyor. BFR, doğrudan fırlatma yuvasına geri dönerek SpaceX’in üstüne yakıt tankını hızlıca eklemesine izin verecek. Bu yakıt tankı daha sonra tekrar uzaya gönderilerek BFS’in Güneş Sistemi içindeki yolculuğu için gerekli yakıtı alması sağlanacak.

Yakıt tanker gemisi de büyük ihtimalle yeryüzüne geri dönecek. Videoda BFR’ın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki 39A Fırlatma Rampasından kalkışı ve geri dönüşü gösteriliyor. SpaceX, 2014 yılında 39A Fırlatma Rampasını 20 yıllığına kiralamıştı. Bu rampa aralarında Apollo 11’in de bulunduğu birçok Apollo görevi için kullanılmış, aynı zamanda ilk ve son Space Shuttle fırlatmalarına ev sahipliği yapmış olmasıyla ün kazanmıştı.

spacexBFS’in diğer bir önemli bileşeni de videonun ikinci yarısında detaylandırılıyor. Uzay gemisi üzerinde yer alan güneş donanımları Mars yolculuğu sırasında kullanılacak. Bunların 200 kW’lık güç üretme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Videoya göre, BFS Mars’a doğru saatte 100 bin kilometreden daha yüksek bir hızla ilerleyecek. Mars’ın atmosferine girmesiyle birlikte geminişn dış sıcaklığı 1650 santigrad derecenin üstüne çıkacak. Daha sonra birden fazla roketin tek seferde ateşlenmesiyle birlikte devasa aracın Mars yüzeyine başarılı şekilde inmesi sağlanacak.

spacexAnlaşılacağı üzere, SpaceX’in BFR ve BFS araçları insanoğlunun Mars’a yolculuğunda önemli rol oynayacak. Videonun sonunda Mars’ın Dünya gibi yeşil ve mavi renk tonlarını alması dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER