Teknoloji

SpaceX temmuz ayında yeniden toprak yüzeye inmeyi deneyecek

spacex falcon 9SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo tedarik etme amacıyla yapacağı dokuzuncu yolculuğu için Falcon 9 roketini 16 Temmuzda uzaya fırlatacak. The Verge sitesine konuşan bir şirket yetkilisi, söz konusu kalkışın ardından Falcon 9 roketinin Cape Canaveral uzay üssünde toprak yüzeye indirileceğini açıkladı. Şirket daha önce de geçtiğimiz aralık ayında Falcon 9’u toprak yüzeye indirmeyi denemiş ve bunda başarılı olmuştu. Söz konusu iniş, Elon Musk’ın uzay şirketinin ilk başarılı dikey inişi olması nedeniyle de tarihe geçmişti.

SpaceX Falcon 9 roketiyle Dragon uzay aracının mürettebatsız versiyonunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderecek. Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara hem gıda hem de donanımsal malzemeler götürecek. Söz konusu donanımsal malzemeler arasında “Uluslararası Kenetlenme Adaptörü” adını taşıyan bir parça da yer alıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışına monte edilecek bu parça, istasyonu SpaceX ve Boeing tarafından gerçekleştirilecek mürettebatlı uçuşlara hazır hâle getirecek. Söz konusu uçuşlar 2017’de başlayacak. Adaptörün istasyona geçtiğimiz yıl ulaştırılması planlasa da, SpaceX’in yedinci uzay yolculuğunda Falcon 9 roketinin infilak etmesi bu planın ertelenmesine neden olmuştu.

Elon Musk’ın uzay şirketi, geçtiğimiz aralık ayında toprak zemine başarılı iniş gerçekleştirmesinin ardından oldukça yoğun bir trafiğin içine girmişti. Ocak ayında okyanus üzerine kurulan yüzen platforma roket indirmeyi deneyen şirket, bu denemede başarılı olamamıştı. Mart ayındaki denemeden de istediği sonucu alamayan SpaceX, yüzen platforma roket indirme hedefini nisan ayındaki denemesinde gerçekleştirebilmişti.

Roketleri yeniden kullanarak maliyet azaltmayı kendisine hedef olarak seçen şirket, yere dikey vaziyette indirmeyi başardığı roketleri uzaya tekrar göndermeyi denemiş değil. SpaceX’in bu yöndeki ilk denemesini önümüzdeki yaz gerçekleştirmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER