Manşetler

SpaceX Falcon 9 roketini yere dikey olarak indirmeyi başardı

spacex falcon 9

SpaceX’in Falcon 9 roketi, uzay yolculuğunun ardından yere dikey olarak iniş yapmayı başardı. Uzun süredir bu amaca ulaşmak için denemeler gerçekleştiren şirket, daha önceki denemelerinde iniş için deniz üstüne kurulan özel rampaları kullanmıştı. Bu sefer roketi sert zemine indirmeyi deneyen SpaceX, sonunda amacına ulaştı ve roketlerin yeniden kullanımı konusunda önemli bir adım atmış oldu.

SpaceX, geçtiğimiz haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan Falcon 9 roketinin havada patlamasından bu yana uzay uçuşu gerçekleştirmemişti. Şirket, yolculuğuna tekrar başlarken tarihe de geçti. Daha öncesinde hiçbir kuruluş uzayda bu kadar derine giden bir roketi dikey olarak indirmişti.

SpaceX’ten önce Amazon CEO’su Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin, New Sheperd isimli roketini kasım ayında yere dikey biçimde indirmeyi başarmıştı. Ancak uzayda kat ettiği mesafe ve ulaştığı hız nedeniyle SpaceX Falcon 9’u dikey indirmenin New Sheperd’ı indirmeye kıyasla çok daha zorlu bir görev olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Amazon CEO’su ve Blue Origin’in sahibi Jeff Bezos, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamayla SpaceX’in başarısını kutladı. Bezos, tweetindeki “Kulübe hoş geldiniz!” ifadesiyle kendi şirketinin bu işi daha önceden gerçekleştirdiğini hatırlatmayı ihmal etmedi.

Tarihi bir olayın parçası olan SpaceX Falcon 9 roketi, bir daha uzaya çıkmayacak. İnişin ardından konuşan SpaceX CEO’su Elon Musk, dikey olarak indirmeyi başardıkları ilk roketin kendileri için özel bir anlam taşıdığını ve bu roketi saklayacaklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER