Manşetler

SpaceX Falcon 9 roketi kalkış rampasında patladı

spacex falcon 9Önümüzdeki hafta sonu uzaya fırlatılması planlanan SpaceX Falcon 9 roketi, kalkış rampasında yapılan testler sırasında patladı. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünde bulunan roketteki patlama, statik ateş testi sırasında meydana geldi. Patlamanın kilometrelerce uzaklıktaki evlerde bile sarsılmaya yol açtığı söyleniyor.

SpaceX’in hafta sonunda uzaya fırlatacağı Falcon 9 roketi, İsrailli uydu operatörü Spacecom’a ait Amos 6 iletişim uydusunu yörüngeye taşıyacaktı. Bu uydu, Facebook’un öncülüğünü yaptığı Internet.org girişimi çerçevesinde Afrika’nın belli bölgelerine internet erişimi imkanı sunacaktı. Facebook, uyduyu Spacecom’dan kiralamak için Eutelsat ile işbirliği yapmıştı.

Söz konusu görevin önümüzdeki cumartesi günü Türkiye saatiyle 10:00’da başlaması planlanmıştı. Daha önceki görevlerde de SpaceX statik ateş testi gerçekleştirmiş, bu testlerde roket zorlanırken motorlar ateşlenmişti. Şirket, daha önce söz konusu rutin prosedürü birkaç kez sorunsuz biçimde gerçekleştirmişti.

Cape Canaveral Hava Üssü Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, patlamanın ardından şu ana kadar bir can kaybı bildirilmediği belirtildi. Açıklamada patlamanın kamusal güvenliğe yönelik bir tehdit oluşturmadığının ve acil durum ekiplerinin olaya müdahale ettiğinin de altı çizildi. Konuya ilişkin olarak daha sonrasında yeni bilgilerin verileceği de belirtildi.

Patlamadan Amos 6’nın zarar görmemiş olması da ihtimaller dahilinde yer alıyor. Falcon 9’a statik ateş testi yapılırken, uyduların roket yüklenmediği biliniyor. Ancak şu an için Amos 6’nın akıbeti konusunda somut bilgiler bulunmuyor.

SpaceX Falcon 9 daha önce de patlamıştı

SpaceX’in Falcon 9 roketi daha öncesinde de patlamalara maruz kalmıştı. Falcon 9 daha önce kalkış ve yere dikey iniş denemeleri sırasında patlamıştı. Ancak kalkış öncesi uygulanan standart test esnasında bir patlamaya daha evvelinde rastlanmamıştı.

İLGİLİ HABERLER