Teknoloji

SpaceX Falcon 9 patlamasının helyum sistemi arızasından kaynaklandığını düşünüyor

spacex falcon 9SpaceX, 1 Eylülde yaşanan Falcon 9 patlamasının ardından eline geçen her türlü ses kaydını, videoyu ve fotoğrafı inceleyerek patlamanın nedenini bulmaya çalışıyor. Şirket, bu meşakkatli sürecin sonunda patlamanın kaynağına ilişkin ilk teorisini geliştirmişe benziyor. SpaceX’ten konuya ilişkin olarak yapılan son açıklamada, büyük patlamanın roketin helyum basınç sistemindeki önemli bir arızadan kaynaklanmış olabileceği belirtildi. Şirket, yaşanan arızanın CRS-7 olayının bir tekrarı olmadığının altını çizdi. Geçtiğimiz yılki CRS-7 olayında roket fırlatma süreci kilit tertibatındaki arıza nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

SpaceX Falcon 9 roketinin 1 Eylülde patlaması, uzaya taşıyacağı AMOS-6 iletişim uydusunun da kül olmasına yol açmıştı. Facebook söz konusu uyduyla 14 Afrika ülkesinde ücretsiz internet bağlantısı sunmayı planlıyordu. AMOS-6’nın üreticisi olan Spacecom, SpaceX’ten tazminat olarak 50 milyon dolar ya da ücretsiz bir uydu fırlatma hakkı istiyor.

SpaceX Falcon9 patlamasını araştırmayı sürdürüyor

Helyum sistemindeki arıza masaya konan ilk gerekçe olsa da, SpaceX patlamanın nedenine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Şirket helyum sistemindeki arızanın başka bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını bulmaya çalışıyor. SpaceX, bu süreci titizlikle inceleyeceğini CEO’su Elon Musk’ın açıklamalarıyla göstermişti. Musk, Twitter hesabı üzerinden bir çağrıda bulunmuş ve patlamaya ilişkin olarak elinde görüntü bulunanlardan kayıtları paylaşmalarını istemişti. Şirket, bu doğrultuda görüntü arayışını sürdürmenin yanı sıra ABD Federal Havacılık Dairesi, NASA ve ABD Hava Kuvvetleri gibi kurumlarla da ortak hareket etmeyi sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER