Teknoloji

SpaceX Falcon 9’u üçüncü defa zemine dik olarak indirmeyi başardı

spacex falcon 9SpaceX Falcon 9 roketiyle yeni uzay yolculuğuna geçtiğimiz cumartesi günü başlamayı planlıyordu. Ancak şirket son anda bu seferi bir gün ertelemişti. Ertelenen kalkış, dün Türkiye saatiyle 17:39’da sorunsuz biçimde gerçekleştirildi. Falcon 9 roketi Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo sevkiyatı gerçekleştiren Dragon kapsülünü uzaya taşıdıktan sonra sert zemine dik olarak inmeyi başardı.

Falcon 9’un yere dik olarak indirilmesi, SpaceX için başarılı geçen bir görevin biraz daha parlaması anlamına geliyor. Şirket, toplamda 14 roketi yere dik olarak indirmeyi denemişti. Bu denemelerden 8’inde başarıya ulaşılmıştı. 3 denemede sert zemine dik olarak inen Falcon 9, 5 denemede ise denize koyulan yüzen bir platforma iniş yapmıştı.

Falcon 9’un cumartesi gerçekleşmesi planlanan kalkışı, sürenin dolmasına 13 saniye kala ertelenmişti. Şirket, roketin üst kademesinde görülen küçük bir problem nedeniyle tedbir amaçlı olarak kalkışı ertelemişti. SpaceX CEO’su Elon Musk, sorunun ciddi olmadığını ve bir günlük ertelemenin kendilerine araştırma fırsatı sağladığını belirtti.

SpaceX Falcon 9 roketini 39A kalkış kompleksinden fırlattı

SpaceX Falcon 9 roketini geçmişte Apollo görevlerinde kullanılan 39A isimli kalkış kompleksinden fırlattı. 2011’den bu yana kullanılmayan kompleks, 2014’ten bu yana SpaceX tarafından kiralanıyor.

İLGİLİ HABERLER